Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přírodopis ROZSIVKY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přírodopis ROZSIVKY."— Transkript prezentace:

1 Přírodopis ROZSIVKY

2 Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 3 Autor: Ošlejšková Hana Ověření ve výuce: 6. třída Datum ověření:

3 METODIKA: Seznamte se s prezentací. Odpovězte na otázky. Odpovědi si zkontrolujte. KLÍČOVÁ SLOVA: ROZSIVKA, PLANKTON, BENTOS, OXID KŘEMIČITÝ, ROZSIVKOVÁ ZEMINA, KŘEMELINA, CHLOROPLAST, FILTRAČNÍ MATERIÁL, SORPČNÍ MATERIÁL

4 Výskyt Plankton Dno vod a povrch kamenů
Žijí ve sladkých i slaných vodách

5 Stavba těla Tělo chrání schránka z oxidu křemičitého, kterou tvoří 2 části (zapadají do sebe jako víko a dno krabice. V buňkách jsou jádro, chloroplasty a zásobní látky.

6 Schránka penátní rozsivky

7 Stavba schránky rozsivek

8 Zástupci Rozsivky mají různé tvary schránek.

9 TABELLARIA

10 ASTERIONELLA

11 SYNEDRA

12 NITZSCHIA

13 Význam rozsivek Součást planktonu a bentosu. Produkují kyslík.
Ze schránek se tvoří hornina křemelina nebo rozsivková zemina. Používá se k výrobě skla, izolačních hmot a dynamitu, jako filtrační a sorpční materiál. Některé se používají jako indikátory čistoty vody.

14 Opakování Čím se liší bičíkovci od rozsivek?
Vyjmenuj alespoň 4 způsoby využití rozsivek člověkem. Kde se rozsivky vyskytují? Obsahují těla rozsivek jádro? Žijí rozsivky pouze ve sladkých vodách, pouze ve slaných vodách, nebo mohou žít v obou druzích vod?

15 Řešení Nemají bičík, ale mají křemičitou schránku tvořenou dvěma díly.
Produkce kyslíku, výroba skla, dynamitu, určení kvality vod, filtrační a sorpční materiál. V planktonu i v bentosu vod. Ano, rozsivky mají ve svém těle jádro. Rozsivky se vyskytují ve sladkých i slaných vodách.

16 ROZSIVKY   Součást planktonu Žijí na dně sladkých i slaných vod Mají schránku z oxidu křemičitého (křemene). Má různý tvar. Po odumření se hromadí a tvoří tzv. křemelinu (na výrobu skla, dynamitu, izolačních hmot). Producenti. Rozmnožují se dělením.

17 Použité zdroje http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Diatoms.png
Jurčák J., Froněk J. a kol.: Přírodopis 6, Prodos, 1998

18 Další zdroje:

19 DALŠÍ ZDROJE: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Diatom2.jpg


Stáhnout ppt "Přírodopis ROZSIVKY."

Podobné prezentace


Reklamy Google