Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

LICHOKOPYTNÍCI.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "LICHOKOPYTNÍCI."— Transkript prezentace:

1 LICHOKOPYTNÍCI

2 Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 9 Autor: Ošlejšková Hana Ověření ve výuce: 6. třída Datum ověření:

3 Metodika: Prohlédněte si prezentaci, vyslechněte výklad a nakonec zodpovězte otázky. Před kapitolou „Zdroje“ najdete odpovědi. Klíčová slova: kůň, hipologie, osel, mezek, mula, nosorožec, tapír.

4 Charakteristické znaky:
Na noze mají 1 prst (koňovití) nebo 3 prsty (nosorožci) zakončený kopytem. V chrupu mají malé špičáky nebo žádné. Žaludek je jednoduchý. Jsou to býložravci. Rodí 1 až 2 mláďata. Dělí se na: koňovité, nosorožcovité a tapírovité.

5 KOŇOVITÍ

6 Kůň domácí Domestikovaný.
Samice,která rodila je kobyla, bez potomka klisna. Samec je hřebec, vykastrovaný valach. Věda, která studuje koně = hipologie.

7 Kůň domácí Využití: doprava, stahování dřeva, zábava, léčení lidí, sport. Po dráze se pohybuje rychlostí až 60 km/h, v terénu asi poloviční.

8 Osel domácí Domestikovaný. Kříží se: Osel + klisna = mula
Kůň + oslice = mezek. Používá se k nošení břemen (unese až 300 kg), na maso a mléko.

9 Nosorožcovití

10 Nosorožec dvourohý (černý)
Silná šedá kůže. Chráněný. Žije v Africe. Špatný zrak. Samotář. Zabíjeni pytláky pro rohy.

11 Nosorožec tuponosý (bílý)
Žije v Africe. Chráněný. Těžký (kolem 2 t). Dlouhá březost – kolem 500 dní. Má 2 rohy- horní téměř zakrnělý, spodní dlouhý.

12 Tapírovití

13 Tapír jihoamerický Má krátký pohyblivý chobot.
Mláďata jsou světle pruhovaná. Samotář. Žije skrytě. Býložravec.

14 Kontrolní otázky: Na které 3 čeledi dělíme lichokopytníky.
Čím se lichokopytníci živí? K čemu je člověk využívá? Na kterém světadílu žije nejvíce nosorožců? Na kterém kontinentu se setkáme s tapírem? Jak se nazývá kříženec koně a oslice? Jak se nazývá samice koně, která ještě neměla hříbata? Kdo nebo co je valach? Ze kterých lichokopytníků využíváme maso a mléko? Které lichokopytníky využíváme k nošení břemen?

15 Odpovědi: Koňovití, nosorožcovití a tapírovití. Rostlinnou potravou.
Na jídlo, nošení břemen, na sport, zábavu, léčení. V Africe. V Americe. Mezek. Klisna. Vykastrovaný kůň. Kůň domácí a osel domácí.

16 Zdroje: http://wiki. rvp. cz/@api/deki/files/12689/=Sn%C3%ADmek%20143


Stáhnout ppt "LICHOKOPYTNÍCI."

Podobné prezentace


Reklamy Google