PŘÍMÁ ŘEČ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Advertisements

Žáci se naučí druhy vět, procvičí si učivo hravou formou Autor
Procvičovací cvičení – přímá řeč
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_344_3TR_CJ Autor: Mgr. Lenka Nytrová.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Základy psaní textu Interpunkční znaménka tečka(.), čárka(,)
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Název: Jak správně psát VY_32_inovace_VT5_04 Oblast: Výpočetní technika Stručná anotace: Popis psaní jednoduchého dokumentu. Jak vytvářet odstavce. Výběr.
86.1 Přímá řeč Prohlédni si obrázky a popiš, co na nich vidíš.
Mgr. Michal Oblouk PŘÍMÁ A NEPŘÍMÁ ŘEČ. PŘÍMÁ ŘEČ reprodukuje to, co n ě kdo ř ekl nebo si myslel, p ř ímo, doslova obsahuje č asto oslovení osoby, ke.
ZVLÁŠTNOSTI VĚTNÉ STAVBY PŘÍMÁ A NEPŘÍMÁ ŘEČ ZÁPOR
DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO
DRUHY VĚT Mgr. Michaela Benešová. DRUHY VĚT Mgr. Michaela Benešová.
Shoda přísudku s podmětem 2
Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná VY_32_Inovace/6_
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:Mgr. Petra Pláničková Název: VY_32_INOVACE_377_STAVBA VĚTY Téma: VĚTA JEDNODUCHÁ,
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Konverzace: Kam pojedete v létě?. Kolja 3 Otázky a film.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_368_Přímá řeč AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM: 9.,
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Jazyk český - 1. stupeň Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_05_15.
VEDLEJŠÍ VĚTY Mgr. Michal Oblouk.
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
ROZDĚLOVACÍ ZNAMÉNKA Mgr. Michal oblouk.
PŘÍSLOVCE (adverbium) je neohebný slovní druh, který vyjadřuje bližší okolnosti dějů a vlastností. V češtině se mezi slovními druhy řadí na šesté místo.
3. ČÁST EDICE Microsoft Office PowerPoint & OpenOffice.org Impress Načítání… Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň.
TYPOGRAFICKÉ PRAVIDLA
Anotace: přímá řeč – rozšiřující učivo, oslovení Autor: Mgr. Michaela Vacková Jazyk: český Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Očekávaný výstup:
Přítomný čas Rewrite the following sentences in the present tense. Vzor: Bolela mě hlava. Bolí mě hlava. *Taken from Review Lesson 4, pg. 193, ex. 1 of.
Základy psaní textu Interpunkční znaménka tečka(.), čárka(,)
82.1 Přídavná jména PŘIVLASTŇOVACÍ
PŘÍMÁ ŘEČ Mgr. Michal Oblouk.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
OSTROV CUKROVÍ Vytvořila: Marie Anna Kurková START.
Správné užití přímé řeči Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Karle, vy jste sourozenci? Ne, bratři.
PŘEDLOŽKY PŘED NÁMI S VČELKOU MIJOU
Každé slovo můžeme přiřadit k jednomu z deseti slovních druhů.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Typografie – hladká sazba Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_7_ŘEČ PŘÍMÁ, NEPŘÍMÁ, POLOPŘÍMÁ Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_14 _ŘEČ PŘÍMÁ A NEPŘÍMÁ Škola, autor: ZŠ a MŠ s polským jazykem vyuč. Bukovec, Mgr. Aniela Jochymková Předmět: Český jazyk.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace.Český.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ podmět a přísudek Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
VY_32_INOVACE_17_MATEMATIKA_2_ČÍSLA A POHÁDKY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, Školní 1, příspěvková organizace Registrační.
Digitální učební materiál
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
Autor: Mgr. Lenka Zlámalová Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ JAZYK
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová Název : VY_32_INOVACE_29CJ_5_PŘÍMŘEČ
Anotace: prezentace slouží k seznámení s druhy vět
RISKUJ!.
ZVLÁŠTNOSTI VĚTNÉ STAVBY PŘÍMÁ A NEPŘÍMÁ ŘEČ ZÁPOR
Naše 7 Třída.
DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO
SKLADBA STAVBA VĚTY. SKLADBA STAVBA VĚTY STAVBA VĚTY VĚTA - je uspořádaný jazykový celek složený ze slov, kterým sdělujeme nějakou myšlenku - na.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_20_REC_PRIMA_A_NEPRIMA Název materiálu:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
PŘÍMÁ ŘEČ posouvá děj čtenář nebo posluchač se lépe vcítí do děje
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Maya Angela a její moudrá slova
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Marie Vališová Číslo
Psaní přímé řeči.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
VY_32_INOVACE_ČJ.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Jazyk a jazyková komunikace, Český jazyk.
Transkript prezentace:

PŘÍMÁ ŘEČ

Přímá řeč uvádí doslova, co někdo řekl nebo napsal. Přímá řeč bývá na začátku i na konci ohraničena uvozovkami; na jejím začátku píšeme velké písmeno. „Paní učitelko, kam jste říkala, že máme dát ty uvozovky?” přihlásí se uprostřed písemky Honza. „Počkej chvilinku,“ odpoví paní učitelka, „teď zrovna nemám čas, Honzíku. Zatím je někam polož.”

Přímá řeč bývá uvozena větou uvozovací. Uvozovací věta může stát: 1) Před přímou řečí Honza řekl: „Odpoledne se hraje fotbal.“ Maminka se zeptala: „Opravdu ses učil?“ Hanka připomněla: „Nezapomeň na svůj slib!“ : „ .(?!)“

2) Za přímou řečí ,(?!)“ Uvozovací věta může stát: „Jdeme na ryby,“ vyzval děda Davida. „Čí jsou ty boty?“ ptal se pan školník. „Seďte rovně!“ řekla paní učitelka. „ ,(?!)“ .

3) Je do přímé řeči vložena Uvozovací věta může stát: 3) Je do přímé řeči vložena „Půjdeme pro pečivo,“ řekl děda, „za čtvrt hodiny zavírají!“ „Nebude pršet?“ zeptala se teta, „měli bychom se rychle schovat.“ ,(?!)“ „ , „ .(?!)“

Zkusme doplnit rozdělovací znaménka (uvozovky, čárku, dvojtečku, tečku, otazník, vykřičník): Přivez mi to, co ti po cestě cvrnkne do klobouku poprosila Popelka tatínka Oslíčku, otřes se poroučel marně hostinský Abys získal Zlatovlásku řekl vážně král musíš splnit tři úkoly Hrnečku vař rozkázala chudá vdova a pak se nestačila divit Kdo to spí v našich postýlkách podivili se trpaslíci Děd Vševěd poradil Ať odkryjí pramen a vyženou žábu, kterou tam najdou

Převeďte následující text do přímé řeči s větami uvozovacími: Paní učitelka řekla dětem, že budou určovat slovní druhy. První se přihlásil Martin a uvedl, že zaječí je sloveso. Markéta se smála, že to tak není. Že zaječí je třeba pacička, takže to musí být přídavné jméno. Martin se bránil tím, že by měla Markéta slyšet jejich Evu, když zaječí. Protože to slovo vyjadřuje činnost, je to sloveso.

Zkontroluj si: Paní učitelka řekla dětem: „Budete určovat slovní druhy.“ První se přihlásil Martin a uvedl: „Zaječí je sloveso.“ Markéta se smála: „To tak není. Zaječí je třeba pacička, takže to musí být přídavné jméno. Martin se bránil: „Měla bys, Markéto, slyšet naši Evu, když zaječí. Protože toto slovo vyjadřuje činnost, je to sloveso.“