Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

3. ČÁST EDICE Microsoft Office PowerPoint & OpenOffice.org Impress Načítání… Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "3. ČÁST EDICE Microsoft Office PowerPoint & OpenOffice.org Impress Načítání… Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň."— Transkript prezentace:

1 3. ČÁST EDICE Microsoft Office PowerPoint & OpenOffice.org Impress Načítání… Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 (V programu Microsoft Office PowerPoint nebo OpenOffice.org Impress)

3 Co je to typografie? Typografie je umělecko-technický obor, který se zabývá tiskovým písmem. Udává pravidla pro zformátování textu na počítači. Z latiny: typus = znak, grafó = psát Slouží k lepší orientaci v textu, dobré čitelnosti a vzhledu.

4 Interpunkční znaménka Tečky, čárky, vykřičníky, otazníky, dvojtečky a středníky píšeme hned za slovo, bez mezer. Za nimi však mezera následuje. Text v závorkách není oddělen od závorek mezerou, závorky však od okolního textu odděleny jsou. Pozor: pes Věta začíná, (pokračuje) a končí.

5 Tři tečky Nahrazují neúplný text nebo nedokončenou větu. Píšeme je bez mezery hned na konec věty. Za tři tečky se už žádná další nepíše. Věta končí…

6 Uvozovky Je to speciální znak na klávesnici. Píše se bez mezer. Nejdříve dole před slovem (větou), potom na konci nahoře. POZOR! V angličtině píšeme obě uvozovky nahoře. „slovo“

7 Procenta 50 % (s mezerou) čteme jako „padesát procent“. 50% (bez mezery) čteme jako „padesátiprocentní“. 50 % nebo 50%

8 Ty & Vy Podle Pravidel českého pravopisu můžeme psát osobní zájmena (v 2. os. j. č.) velkým písmenem, jako vyjádření úcty. Záleží na autorovi – není problém někomu známému napsat „tobě“ s malým písmenem. Vítáme Vás!

9 Čas Za každou číslicí v datu píšeme tečku a mezeru. Hodiny a minuty oddělujeme tečkou nebo dvojtečkou bez mezer. 25. 8. 2011 15:05 19.54

10 Viz „Viz“ není zkratka, ale rozkazovací způsob slovesa „vidět“. POZOR! Sloveso viz se nepíše s tečkou! (viz.) Viz str. 78

11 „&“ Znak „&“ (a, and) napíšeme na české klávesnici stisknutím klávesové zkratky (pravý) Alt + C. Novák & Smith, a. s.

12 Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Typografie Internet Šablona snímků, pozadí („Pastelové barvy“) Vytvořil autor prezentace Josef Ledvoň.


Stáhnout ppt "3. ČÁST EDICE Microsoft Office PowerPoint & OpenOffice.org Impress Načítání… Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň."

Podobné prezentace


Reklamy Google