Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze."— Transkript prezentace:

1 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Píšeme na klávesnici Program pro psaní textů Co najdeme na klávesnici Oprava chyb při psaní Samostatně si vyzkoušíme

2 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Aplikace WordPad Součástí Windows je jednoduchý program pro psaní textů. Spustíme si ho z nabídky Start: Start – Programy – Příslušenství – WordPad.

3 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Co najdeme na klávesnici Abychom rychle psali na počítači, musíme se dobře vyznat na klávesnici. Dále bychom měli vědět, jak opravit chybu a jak začít psát na nový řádek. V této části klávesnice najdeme písmena. Zde je část s čísly.

4 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Co ještě najdeme na klávesnici Escape (Esc) - vyskakovací klávesa, funguje jako STORNO. Shift - zvedací klávesa, mění malá písmena ve velká, píše horní znak na klávese Mezerník - vloží mezeru, např. mezi slova Šipky pro pohyb v textu

5 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Co dále najdeme na klávesnici Čárka a háček - nad písmeny, stiskneme nejdřív je, poté písmeno Backspace - mazací klávesa, maže písmena před kurzorem Delete - mazací klávesa, maže písmena za kurzorem

6 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Důležité klávesy na klávesnici NumLock - zapíná a vypíná psaní číslic (levá kontrolka) Enter – potvrzovací klávesa, funguje jako OK nebo tlačítko při výpočtech; při psaní jí začneme psát na nový řádek CapsLock - přepínač malých a velkých písmen (pravá kontrolka)

7 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Oprava chyb při psaní Většinou je jednodušší chybné slovo opravit, než ho celé znovu napsat. Důležitý je pro nás kurzor (svislá čárka, která bliká za právě napsaným písmenem). Při opravě můžeme postupovat například takto: - myší či šipkami na klávesnici umístíme kurzor za chybné písmeno - klávesou Backspace špatné písmeno smažeme - napíšeme správné písmeno a kurzor vrátíme na původní místo.

8 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Vyzkoušejte si 1. Napište své jméno a příjmení. Připište jména a příjmení svých pěti spolužáků. 2. Napište názvy šesti měst z České republiky. 3. Zapněte CapsLock a napište názvy šesti hor.

9 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Vyzkoušejte si samostatně 1) Napište jména českých panovníků nebo prezidentů, které znáte. Po napsání si text pozorně přečtěte a opravte chyby. 2) Vybavte si řadu vyjmenovaných slov po s. Vyjmenovaná slova napište pod sebe. 3) Napište si anglicko-český slovníček zvířat. 4) Otevřete si čítanku nebo svou rozečtenou knihu, vyhledejte si článek, který vás v poslední době zaujal a jeho část přesně opište. 5) Napište stručný recept na jídlo, které dokážete sami připravit. Zkontrolujte po sobě text a opravte případné chyby.


Stáhnout ppt "Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze."

Podobné prezentace


Reklamy Google