Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze."— Transkript prezentace:

1 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Počítač a jeho příslušenství Vlastní počítač Vstupní zařízení počítače Výstupní zařízení počítače Komunikační zařízení

2 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Z čeho se skládá počítač? Aby počítač správně fungoval, musí obsahovat čtyři části: skříň počítače (vlastní počítač), monitor, klávesnici a myš. Je-li počítač zkonstruován do jednoho celku, jedná se o notebook (přenosný počítač). Ten funguje podobně, pouze místo myši má trackpad (malou plošku pro uživatelův prst).

3 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Vlastní počítač – co najdeme ve skříňce Srdcem a mozkem počítače je procesor. Na základní desce jsou dále připevněny karty (grafická, zvuková…), paměti, pevné disky, mechaniky. Paměť počítače a pevný disk jsou úschovnou veškerých dat (programů, souborů atd.). Vlastní počítač nikdy nerozděláváme, je stále pod elektrickým proudem.

4 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Notebook – přenosný počítač Notebook je určen ke snadnému přenášení a převážení, proto je do jednoho celku umístěna skříň počítače, monitor, klávesnice i náhražka myši (trackpad). Funguje také na baterie. Jeho zapojení do elektrické sítě by měla provést dospělá osoba.

5 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Spouštění počítače Stiskem tlačítka na skříni počítače přivedeme do počítače elektřinu. Počítač se probudí, kontroluje, co vše je k němu připojeno a jestli správně funguje. Vydává přitom různé zvuky, problikává kontrolkami. Novým stiskem síťového vypínače ho přitom nesmíme odstřihnout od sítě, abychom mu neublížili.

6 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Vypnutí počítače Abychom počítač vypnuli, musíme mu k tomu dát pokyn. Počítač předtím ukončí všechny činnosti, které provádí. Během ukončování se nás ještě může na něco zeptat, proto během činnosti neodcházíme. Nikdy nevypínáme počítač vypínačem. Může dojít k jeho poškození či ztrátě našich dat.

7 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Vstupní zařízení počítače Dalšími vstupními zařízeními mohou být třeba joystick, digitální fotoaparát, kamera. klávesnice myš skener

8 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Výstupní zařízení počítače monitor reproduktory tiskárna dataprojektor

9 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Komunikační zařízení Dalším komunikačním zařízením je například mobilní telefon. komunikační zařízení (modem, hub…) flash disk DVD mechanika s vypalovačkou

10 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Zopakujeme si společně U počítače se vždy snažte správně sedět. Dbejte na správné umístění klávesnice a myši. Klávesy stlačujte pouze lehce. K monitoru zbytečně nepřibližujte oči. Při delší práci zařazujte přestávky – vstaňte od počítače a dělejte něco úplně jiného. Uvědomte si, že počítač je elektrické zařízení, k elektřině je připojena i většina jeho příslušenství. Fotografie: autor


Stáhnout ppt "Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze."

Podobné prezentace


Reklamy Google