Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze."— Transkript prezentace:

1 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Okno aplikace Tlačítka pro zavírání a změnu velikosti Panel nabídek Panel nástrojů Dialogové okno

2 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Okno aplikace Každá aplikace, ať je to hra, kreslicí program či program pro psaní textů, se na pracovní ploše zobrazuje v okně.

3 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Tlačítka pro zavření a změnu velikosti Vpravo nahoře najdeme v okně tlačítko pro zavírání aplikace. To stiskneme tehdy, když chceme ukončit práci s programem. Nalevo od něj jsou dvě tlačítka pro ovládání velikosti okna. zavření okna (ukončení programu) změna velikosti okna minimalizuje program na spodní lištu (hlavní panel)

4 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Panely nabídek a nástrojů Pod horní lištou se nachází panel nabídek a ještě níže, těsně nad oknem, panel nástrojů. Tyto dva panely zobrazují možnosti programu. Nabídky jsou označeny slovy, ikony na panelu nástrojů zobrazují možnosti programu obrázkem. Oba řádky často nabízejí stejné nástroje. panel nabídek panel nástrojů

5 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Panely nabídek a nástrojů Každá aplikace má vlastní nabídky nástrojů, se kterými můžeme pracovat. Mají však společnou řadu činností. Je to například ukládání hotové práce, otevírání uložené práce nebo spuštění nápovědy.

6 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Dialogové okno Pokud nám chce počítač něco důležitého sdělit nebo se nás na něco zeptat, zobrazí dialogové okno. Často obsahuje otázku, zda chceme svou práci uložit nebo chceme opravdu provést konkrétní akci. Je tedy důležité, abychom si přečetli, co se v okně píše. Může se nám stát, že dialogové okno spustíme omylem. Takového okna se zbavíme tak, že klepneme na tlačítko Storno (zrušit). Tlačítkem Ano (OK) akci potvrdíme. Tlačítko Ne znamená, že se akce neuskuteční.

7 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Vyzkoušejte si samostatně 1) Otevřete si aplikaci WordPad. Prohlédněte si Panel nabídek a Panel nástrojů. Vyzkoušejte zmenšení a zvětšení okna i jeho minimalizaci na spodní lištu. 2) Do okna WordPadu zapište, který den v týdnu právě je. Klikněte na tlačítko k zavření aplikace. V dialogovém okně odpovězte tak, aby se WordPad neukončil. 3) Odhlaste se na počítači, na případné dialogové okno odpovězte, že nechcete nic uložit. 4) Vyměňte si místo se sousedy u počítače a znovu se přihlaste. 5) Spusťte aplikaci Malování. Klikněte na barvu, kterou máte nejraději. Nakreslete od ruky první písmeno svého jména. 6) Spusťte aplikaci WordPad. Zapisujte sem slova, která začínají na stejnou souhlásku (kolotoč, Karel, koření). Zapíšete jich alespoň dvacet? 7) Před odhlášením z počítače zavřete všechny aplikace. Nic nechceme ukládat.


Stáhnout ppt "Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze."

Podobné prezentace


Reklamy Google