Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Textové editory Výhody využití počítače k psaní textů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Textové editory Výhody využití počítače k psaní textů"— Transkript prezentace:

1 Textové editory Výhody využití počítače k psaní textů
Co jsou textové editory? Textový editor Writer Spuštění editoru Okno programu Writer

2 Výhody využití počítače při psaní
Původně byly počítače určeny k výpočtům. V současnosti jsou hlavně využívány k psaní textů. Snadno napravíme chyby, na některé nás počítač sám upozorní. Lehce změníme pořadí vět či část textu použijeme v jiné práci. Text můžeme hezky graficky upravit (velikost a vzhled písma), důležité myšlenky zvýraznit barvou, tvarem písma či podtržením. K textu lze přidat obrázky, text na stránce urovnat. Největší výhoda: text si můžeme uložit a kdykoliv se k němu vrátit, upravovat ho a doplňovat. Hotový text můžeme vytisknout v libovolném počtu kopií, odeslat ho elektronickou poštou či zveřejnit na internetu pro ostatní čtenáře.

3 Co jsou textové editory?
Textové editory jsou programy, které slouží: k vytváření, úpravám a tisku textových dokumentů. Ke své další práci budeme používat textový editor Writer z balíku OpenOffice. Jeho užití ve škole i doma je zdarma.

4 Textový editor Writer Je podobný textovému editoru WordPad, s kterým jsme již pracovali. Má však více funkcí při formátování a umožní nám využít více nástrojů.

5 Spuštění textového editoru Writer
1) Spustit ho můžeme z nabídky START – Programy – OpenOffice – Writer. 2) Ke spuštění můžeme využít ikonu na ploše monitoru. 3) Na stavovém řádku vpravo dole na monitoru nalezneme ikonu k rychlému spuštění. Z nabídky vybereme Textový dokument a potvrdíme levým tlačítkem myši. Najedeme na ikonu a stiskneme pravé tlačítko myši.

6 Okno editoru Writer V okně spuštěného programu Writer se objeví
pracovní plocha, panel nabídek, panel nástrojů, formátovací panel, pravítko, posuvník, stavový řádek a textový kurzor na pracovní ploše. Už víme, že když najedeme myší na ikony v panelech, zobrazí se nám nápověda (co provede stisknutí příslušné ikony).

7 Okno editoru Writer panel nabídek panel nástrojů formátovací panel
pravítko textový kurzor posuvník pracovní plocha stavový řádek

8 Vyzkoušejte si samostatně
Práci v editoru Writer si vyzkoušíme při psaní lidové písně Kdybys měla, má panenko. 1) Spusťte si na počítači program Writer. 2) Prohlédněte si otevřené okno. 3) Zapište název písně. 4) Pište jednotlivé sloky. Všimněte si, že v každé sloce je stejný konec. Jak si úkol usnadníte? 5) Chlapec měl za kloboukem jalovec, otrhanou stodolu, záplatový kalhoty, za chalupou pšenici a pásal hříbata. 6) Napsanou píseň uložte do svých složek. Při ukládání si rozbalte nabídku u typů souborů. Všimněte si, že nabídka je mnohem větší než ve WordPadu. My budeme ukládat jako typ: Textový dokument OpenDocument (.odt).

9 Kdybys měla, má panenko Kdybys měla, má panenko, sto ovec,
a já jenom za kloboukem jalovec, nebudeš má, není možná, ani ti to, má panenko, Pánbůh nedá. Kdybys měla, má panenko, sto dvorů, a já jenom otrhanou stodolu, Kdybys měla, má panenko, dukáty, a já jenom záplatový kalhoty, Kdybys měla, má panenko, vinici, a já jenom za chalupou pšenici, nebudeš má, není možná, ani ti to, má panenko, Pánbůh nedá. Kdybys měla, má panenko, půl světa, a já pásal u sedláka hříbata,


Stáhnout ppt "Textové editory Výhody využití počítače k psaní textů"

Podobné prezentace


Reklamy Google