NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Druhy přísudku Skladba věty.
Advertisements

SLOVESA - 5 Ohebný slovní druh-časují se
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Podmět (Po) - opakování
Shoda přísudku s podmětem
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_596_5TR_CJ Autor: Mgr. Leona Szabó 1.
32_04_24 Přísudek Anotace Prezentace: Základní větný člen – přísudek, výklad s animacemi Vzdělávací oblast, vzdělávací obor Jazyk a jazyková komunikace,
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Přísudek Zpracovala: Mgr
Přísudek a podmět Český jazyk – 7. ročník.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 – Zlepšení podmínek ve vzdělávání na základní škole OP VK Podmět.
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
VY_32_INOVACE_36_ČESKÝ JAZYK_5.ROČNÍK_PŘÍSUDEK – vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k zopakování vyvození učiva o podmětu.
Druhy přísudku Český jazyk 2. stupeň ZŠ
ZÁKLADNÍ SKLADEBNÍ DVOJICE (PODMĚT A PŘÍSUDEK)
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
PŘÍSUDEK Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-28
Větné členy PŘÍSUDEK.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_31_CJL_NP2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Přísudek.
MGR. MICHAL OBLOUK PŘÍSUDEK. základní větný člen s podmětem tvoří základní skladební dvojici, mluvnicky na něm závisí vyjadřuje, co podmět dělá, co se.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Vladislav Michl Název: VY_32_INOVACE_547_SHODA_PŘÍSUDKU_S_POD MĚTEM Téma: OPAKOVÁNÍ.
PŘÍSUDEK Mgr. Michal Oblouk.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_030_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_471_4TR_CJ Autor: Mgr. Iveta Grocholová.
Shoda přísudku s podmětem Podmět rodu středního Český jazyk 5. ročník ZŠ Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj.
Název školy:Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_16 Téma: Pravopis – shoda přísudku s podmětem Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Shoda přísudku s podmětem. Přísudek se shoduje s podmětem. Mluvnická shoda je důležitá pro pravopis, zvláště je-li přísudek v minulém čase, např. Včely.
OP – VVP- HUM – CJL – PAV – L VĚTNÉ ČLENY - PODMĚT A PŘÍSUDEK.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Iveta Vostrá DATUM VYTVOŘENÍ: březen 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Český jazyk a.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Iveta Vostrá DATUM VYTVOŘENÍ: březen 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Český jazyk a.
OB 21 – CJL VĚTNÉ ČLENY - PODMĚT A PŘÍSUDEK. PODMĚT ● Je základním větným členem ● Ptáme se na něj kdo? Co? ● Nejčastěji bývá vyjádřen podstatným jménem,
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Iveta Vostrá DATUM VYTVOŘENÍ: duben 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Český jazyk a literatura.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr.Irena Fuksová DATUM VYTVOŘENÍ: leden 2012 NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_Český jazyk a literatura.
© Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových Ostrava VY_32_INOVACE_CAJKOVA.JAZCES.04 Shoda podmětu s přísudkem.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ podmět a přísudek Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo.
PODMĚT A PŘÍSUDEK  Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory  Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/  Datum:  Autor: Mgr. Miroslava.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Iveta Vostrá DATUM VYTVOŘENÍ: březen 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Český jazyk a.
Shoda přísudku s podmětem
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
OB – VVP- HUM – PAV - CJL – M –
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_274_ČJ8
PODMĚT.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Př PŘÍSUDEK ? ? ? TVARUJE SEDÍ KROUŽÍ USMÍVÁ SE VYTVÁŘÍ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Autor: Mgr. Eva Kotounová
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
PODMĚT A PŘÍSUDEK Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba října 2011
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 048
Druhy přísudku Skladba věty.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Základní větné členy – přísudek
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr.Irena Fuksová DATUM VYTVOŘENÍ: únor 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_Český jazyk a literatura 7.ročník VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace TÉMA: Přísudek ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.1427

ANOTACE Materiál je určen pro žáky 7.tříd.Slouží k upevnění znalostí o přísudku 3. snímek slouží jako pracovní list. Žáci pracují společně. 4. snímek slouží jako pracovní list. Žáci pracují samostatně, následuje společná kontrola. 6. snímek slouží jako pracovní list. Žáci pracují 8. snímek slouží jako pracovní list. Žáci pracují 9. snímek slouží jako pracovní list. Žáci pracují samostatně, následuje společná kontrola 11. snímek slouží jako pracovní list. Žáci společně přiřazují.

SHRNUTÍ ZNALOSTÍ O PŘÍSUDKU 1.ROZLIŠ PŘÍSUDKY HOLÉ, NĚKOLIKANÁSOBNÉ, ROZVITÉ Moje maminka dobře vaří. Jablka zčervenala. Ivana plela, hnojila, zalévala. Četla jsem cestopisnou knížku. Věra zapomněla napsat úkol. Ivan kýchal i sípal. Děti se smály. Listí se krásně zbarvilo. Martin by byl přišel.

2. VYHLEDEJ VE VĚTÁCH PŘÍSUDEK A URČI JEHO DRUH Náměstí bylo prázdné. Žába žbluňk do vody. Byla bych určitě přišla. Vstup zdarma. Zahrada je místem odpočinku. Ivan si bude hrát venku. Jablka jsou ve sklepě. ŘEŠENÍ

ŘEŠENÍ Náměstí bylo prázdné – bylo prázdné / jmenný se sponou/ Žába žbluňk do vody - žbluňk / vyjádřený citoslovcem/ Byla bych určitě přišla – byla bych přišla / slovesný/ Vstup zdarma – zdarma / jmenný beze spony/ Zahrada je místem odpočinku – je místem / jmenný se spo- nou/ Ivan si bude hrát venku – bude si hrát / slovesný/ Jablka jsou ve sklepě – jsou / slovesný/

3.NAHRAĎ PŘÍSUDKY SLOVESNÉ PŘÍSUDKY JMENNÝMI SE SPONOU Pobytem v přírodě se stáváme otužilými. Sestra je prodavačkou obuvi. Iva si na takovou práci zvykla. Marta ráda čte poezii. Stali jsme se vítězi ve sběru kaštanů. ŘEŠENÍ

ŘEŠENÍ Pobytem v přírodě se otužujeme. Sestra prodává obuv. Ivan je na takovou práci zvyklý. Marta je čtenářkou poezie. Zvítězili jsme ve sběru kaštanů.

4. DOPLŇ VHODNÉ PŘÍSUDKY Lidé ………….křoviny z okrajů luk a polí. Bedřich Smetana……… slavným hudebním………….. Chlapci……………v plavání. Iva …………..starožitností. Venku…………silný vítr. Žáci………na písemný test dobře………. Praha …………turistů. Dívky a chlapci ................představení v Národním divadle.

5. DOPLŇ KONCOVKY PŘÍČESTÍ Vlaštovky a holubi poletoval_ nad náměstím. Stromy a květiny se po dešti zazelenal_. Studentky a studenti zvítězil_ v plavání. Muži, ženy i děti vítal_ vítěze. Eliška i Jirka seděl_ ve vlaku. Rodiče se vrátil_ z dovolené. Děti si hrál_ na pískovišti. Přišl_ jsme včas. ŘEŠENÍ

ŘEŠENÍ Vlaštovky a holubi poletovali nad náměstím. Stromy a květiny se po dešti zazelenaly. Studentky a studenti zvítězili v plavání. Muži, ženy i děti vítali vítěze. Eliška i Jirka seděli ve vlaku. Rodiče se vrátili z dovole- né. Děti si hrály na pískovišti. Přišli jsme včas.

6. SPRÁVNĚ PŘIŘAĎ DNY DNI DNOVÉ LEDOBORCE LEDOBORCI ZKRÁTILY ZKRÁTILI ZKRÁTILY VYPLULY VYPLULI

ZDROJ Vlastní zdroj MICROSOFT POWERPOINT 2O10 Držitel licence 2.základní škola v Rakovníku, Husovo náměstí