Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_04_Základní větné členy Autor Chňoupková Martina

2 Mgr. Martina Chňoupková
Základní větné členy Mgr. Martina Chňoupková

3 Procvičení pravopisu: oprav chyby v textu:
Ostrov je kus pevniny menší než kontynent a větší než skála, který je ze všech stran obklopen vodou. Velmi malí ostrov se nazívá ostrůvek. Skupina ostrovů, které k sobě patří, se nazívá souostroví neboli archipel. Ostrovy dělíme na přírodní a umělé. Mezi největší ostrovy patří například grónsko, kam přišly první osadníci roku 3000 př.n.l., nová Guinea, borneo, madagaskar.

4 Přísudek (Př) Přísudkem může být:
určitý slovesný tvar (Včera k nám přijel cirkus. Budu malovat pokoj.) → PŘ SLOVESNÝ JEDNODUCHÝ sloveso způsobové n. fázové a infinitiv (Chtěl jsem pokračovat v chůzi. Přestala doufat ve vítězství.) → PŘ SLOVESNÝ SLOŽENÝ sponové sloveso a podstatné jméno (Historie je učitelkou života.) → PŘ JMENNÝ SE SPONOU podstatné jméno (Sliby chyby.) → PŘ JMENNÝ BEZE SPONY citoslovce (Žába žbluňk do vody.) → PŘ CITOSLOVEČNÝ

5 Vyhledejte přísudek a určete jeho druh:
Naše ulice je slepá. Snažil se pracovat v klidu. Zájezd na Maledivy byl velice drahý. Konečně začíná voda v hrnci bublat. Materiál byl na stavbu dovezen včas. Odveďte ty zvrhlíky. Dobrá rada nad zlato. Kája šup učebnice do tašky. Nebude to legrace. Byla bych bývala ráda promluvila. Kousek od naší zahrady je bukový les. Půjdeme sbírat žaludy a kaštany?

6 Test: Ve větě: Matěj není doma. je přísudek: Sponová slovesa jsou:
P) slovesný jednoduchý H) jmenný se sponou Ve větě: Náš otec není příliš elegantní. je přísudek: L) otec není R) není elegantní Měli byste už jít spát. Přísudek je: E) měli byste jít O) měli byste jít spát Muset, chtít, smět, moci Jaké způsobové sloveso chybí? U) žádné D) mít Sponová slovesa jsou: I) být, bývat, stát se, stávat se P) začít, přestat Ve větě: Jablka ještě nebyla zralá. je přísudek: K) jmenný se sponou O) slovesný jednoduchý Přísudek se podtrhává: S) rovnou čarou Á) vlnovkou Ve větě: Nestačil jsem ji sledovat. je přísudek: T) nestačil jsem (sl. jednoduchý) T) nestačil jsem (sl. složený)

7 Loni Emil nešel k Andree. Necitlivá Anna nemá už kamarády.
Vytvoř větu, v níž budou písmena následujících slov začátečními písmeny. Poté v nich vyhledej přísudek a urči jeho druh: Lenka nanuk most Loni Emil nešel k Andree. Necitlivá Anna nemá už kamarády. Musím odejít s tebou.

8 Procvičení - přísudku:
Učebnice strana 69, cvičení 1,2,3.

9 Podmět (po) Otázka: Kdo, co? Závislost: na přísudku Druhy podmětu:
VYJÁDŘENÝ (Děj filmu se nám nelíbil.) NEVYJÁDŘENÝ (Šel jsem do lesa na houby.) VŠEOBECNÝ (Dávali to v televizi.)

10 Vyhledejte podmět a určete jeho druh:
Chybovati je lidské. Na zahradě jsou jen ovocné stromy. Mohutné hurá zaznělo stadionem. Mám hlad. Když je spojka podřadicí. Ten film už jednou dávali. Nůž držíme v pravé ruce. Medvěd je šelma. Byl velice sychravý den. chybovati - vyjádřený stromy - vyjádřený hurá - vyjádřený (já) - nevyjádřený když - vyjádřený všeobecný medvěd – vyjádřený den - vyjádřený

11 Vyhledejte základní skladební dvojice:
Orwel napsal mnoho románů a knih. Chcete si zazpívat? Zítra nám odpadá škola. Těsto špatně kynulo. Nezapomeň nám napsat. Ale on se to přece snaží vyřešit. Petr bude muset spravit rozbité auto. Kámen bác ze skály. Vraní peří není tak černé jako havraní. Orwel - napsal (vy) - chcete si zazpívat škola – odpadá těsto – kynulo (ty) – nezapomeň on – se snaží Petr – bude muset spravit kámen – bác peří – není černé Jaký je formální vztah mezi podmětem a přísudkem?

12 Učebnice strana 70, cvičení 4.
Procvičení – podmětu: Učebnice strana 70, cvičení 4.


Stáhnout ppt "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google