Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Př PŘÍSUDEK ? ? ? TVARUJE SEDÍ KROUŽÍ USMÍVÁ SE VYTVÁŘÍ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Př PŘÍSUDEK ? ? ? TVARUJE SEDÍ KROUŽÍ USMÍVÁ SE VYTVÁŘÍ"— Transkript prezentace:

1 Př PŘÍSUDEK ? ? ? TVARUJE SEDÍ KROUŽÍ USMÍVÁ SE VYTVÁŘÍ
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk PŘÍSUDEK TVARUJE SEDÍ KROUŽÍ ? ? USMÍVÁ SE VYTVÁŘÍ ? Autor: Mgr. Kateřina Polívková

2 vyjadřuje, co podmět dělá (Kočka mňouká.),
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk přísudek tvoří s podmětem základní skladební dvojici (podmět + přísudek: Petr plave.) s podmětem se shoduje v osobě, čísle a rodě (Jana přišla. - 3.os., č.j., r.ž.) vyjadřuje, co podmět dělá (Kočka mňouká.), co se s ním děje (Škola se opravuje.), nebo jaký je (Tato budova je stará.)

3 JMENNÝ (beze spony) Mlčeti zlato, mluviti stříbro. Sliby - chyby.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk přísudek SLOVESNÝ jednoduchý: kouše, svítí, směje se složený - určitým tvarem slovesa : Byl by přišel. Nemohli jsme tě najít. Je založena v polici. Budeme opatrnější. - způsobovými slovesy MÍT, CHTÍT, MOCI, MUSIT, SMĚT + infinitiv významového slovesa: Chtěl zpívat. Musel se učit. Mohl vidět. - fázovými slovesy ZAČÍT, PŘESTAT + infinitiv významového slovesa : Začal zpívat. Přestal se učit. SLOVESNĚ JMENNÝ (jmenný se sponou) - sponovým slovesem BÝT, BÝVAT, STÁT, STÁVAT SE + jméno: Je keramikem. Stala se lékařkou. Je spolehlivý. To kolo je moje. Je mu dobře. Stává se mrzutějším. JMENNÝ (beze spony) Mlčeti zlato, mluviti stříbro. Sliby - chyby.

4 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk
Procvičení Najdi ve větách přísudek a urči, jak je vyjádřen: Veronika hraje na příčnou flétnu. Strýček byl dlouho v nemocnici. Chtěla by se stát kadeřnicí. Přijdeš zítra na trénink? Můžeme si zopakovat učivo 6. ročníku. Přestal chodit na volejbal. Jsem po dnešním dni unavená. Byli bychom tam přišli, ale pršelo.

5 NĚKOLIKANÁSOBNÉ PŘÍSUDKY
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Procvičení Přísudky jmenné se sponou změň na přísudky slovesné a naopak: Otec čte noviny. Sestra je prodavačkou. Květiny zvadly. Jsem návrhářem interiérů. Jiří pracuje jako ekonom. Cítili se unaveni. Jaké jsou přísudky v následujících větách? Archeologové našli, odkryli a očistili cenné šperky ze 13. století. Vlaštovky vesele poletovaly, štěbetaly, brebentily, překřikovaly se a při tom se houfovaly k odletu. NĚKOLIKANÁSOBNÉ PŘÍSUDKY

6 Elektronické učební materiály – II. stupeň Český jazyk
Něco navíc pro šikovné Vytvoř z daných slov příběh (min 12 vět). Daná slova užij ve větách v těchto tvarech jako přísudky. cákat kráká přestala bojí se je zachráněná křičí propadla zasmála se chce začít musí šlapat stala se šveholí

7 repairs, visited, paints, I'll be working (I‘ll work)
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Česky English přísudek predicate Doplň vhodné přísudky do vět: Uncle ……. washing machine. Jana ……. the exhibition. (užij minulý čas) A painter ……. a picture. Tomorrow I ……. in the garden. repairs, visited, paints, I'll be working (I‘ll work)

8 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk
Zpětná vazba Podtrhni přísudek a urči, jak je vyjádřen: Květiny musíte často zalévat. Přáli jsme si, abychom mohli hrát za školní tým. Tatínkův bratr se stal architektem. Přestaň se mi plést do života! Nesmíme na to zapomenout. Stala se mistryní světa v hodu oštěpem. Jsem ráda, že ti mohu poblahopřát k takovému úspěchu. Ota se nebojí.

9 Obrázky - clipart office Microsoft
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Použité zdroje: Obrázky - clipart office Microsoft


Stáhnout ppt "Př PŘÍSUDEK ? ? ? TVARUJE SEDÍ KROUŽÍ USMÍVÁ SE VYTVÁŘÍ"

Podobné prezentace


Reklamy Google