Katedra finančního práva a národního hospodářství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_252_TÉMA_Daň z přidané hodnoty Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Hospodaření nepodnikatelských organizací 1 Daně, dotace.
Fondy. Nekrytí fondů Fondy nemusí být vždy kryty penězi (241) s výjimkou FKSP Fondy mohou být kryty zásobami, pohledávkami apod. 2.
Daňová soustava ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: ,
Seminář 4. – hotel Podlesí DAŇOVÝ SYSTÉM ČR Ing. Irena Kemény Inovativní pedagogické metody v odborném vzdělávání CZ.1.07/1.3.12/
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 9. prosince 2015.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Obchodní společnosti Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 7. října 2015.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.15 Ročníktřetí.
Vztah předpisů na ochranu osobních údajů a předpisů k právu na informace Odborný seminář STMOÚ 23. – 25. říjen 2011 Špindlerův mlýn.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 23. listopadu 2015.
Rozpočtové právo Základy finančního práva Olga Sovová.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Veřejné rejstříky - Obchodní rejstřík.
Návrh rozpočtu MČ Brno-Kohoutovice na rok Struktura příjmů MČ Brno-Kohoutovice 1. Příjmy z veřejných rozpočtů o příjmy ze státního rozpočtu - postoupené.
Nový občanský zákoník - co přinese NNO JUDr. Hynek Pečinka XIV. krajský sněm Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje Olomouc /
Pavla Katzová tajemnice Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Základní znaky NO Účelová funkce a důvody založení: není založena za účelem zisku důvody založení: - dobročinná nebo charitativní činnost - podpora skupiny.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE Ing. Alica Kavanová. CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY 1. Účelová funkce a důvody založení:  n n n není založena za účelem zisku  d d
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol.
E K O N O M I K A Soustava veřejných příjmů. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Subjekty správy daní Petr Mrkývka. Subjekty správy daní  Správa daní je účelový správní proces (postup) k zjištění a stanovení daní a zabezpečení jejich.
Clo a celní politika. Celní politika je součástí zahraničně-obchodní politiky státu kontroluje a eviduje oběh zboží s cizinou chrání ekonomické zájmy.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. Právo jako společenský jev: PRÁVO 1.vnitrostátní, 2.mezinárodní a 3.evropské (EU) Masarykova univerzita Brno 2016.
Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Daně a daňová praxe „Na světě nejtěžší věc k pochopení je daň z příjmů. “ Albert Einstein.
Daň z příjmů fyzických osob 2. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 29.
Spotřební a energetické daně
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Místní rozpočtové jednotky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Daňová soustava Účetnictví – 4. ročník. Daňová soustava Účetnictví – 4. ročník.
Dějiny daňových teorií
Zdanění subjektů terciárního sektoru
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Příjmy z kapitálového majetku
Obsah veřejných rozpočtů I
Téma 6: Zdanění příjmů ze závislé činnosti
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Prameny a normy finančního práva
Systém práva, jednota práva, kritéria členění práva na právní odvětví, právní instituty
Daň z příjmů právnických osob
Zrušení a zánik obchodní společnosti
SYSTÉM FINANČNÍHO PRÁVA
Název projektu: Moderní škola
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
FINANČNÍ PRÁVO charakteristika odvětví práva
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Daně VY_32_INOVACE_41_828 Projekt.
Odvětvotvorná kritéria Jan Neckář podzim 2007
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
Daň z příjmů fyzických osob
Spotřební a energetické daně
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
FINANČNÍ GRAMOTNOST Daně a veřejné rozpočty
Obsah veřejných rozpočtů III
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Daňové právo 17. října 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
Daň z přidané hodnoty 19. listopadu 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M
Daňové přiznání k dani z příjmů PO
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Systém a systematika daní v České republice
Transkript prezentace:

Daňová teorie Dana.Sramkova@law.muni.cz Katedra finančního práva a národního hospodářství (zpracováno za využití podkladů dr. Petra Mrkývky)

Obecný úvod do daňové teorie a správy daní

Ve smyslu legislativní zkratky Pojem daň V ekonomickém smyslu V právním smyslu Ve smyslu legislativní zkratky

Daň v ekonomickém smyslu povinná, zákonem předem sazbou stanovená částka, kterou se více méně pravidelně odčerpává na nenávratném principu část nominálního důchodu ekonomického subjektu ve prospěch veřejného peněžního fondu.

Daň v právním smyslu legální definice chybí Doktrinární: (Maturova definice) majetkové plnění ve prospěch veřejného peněžního fondu, stanovené autoritativně zákonem, pokud to není plnění uložené na základě soukromoprávní normy nebo jako sankce pro chování odporující právnímu řádu

Daň ve smyslu legislativní zkratky § 1 odst. 1 ZSDP: daně, poplatky, odvody, zálohy na ně, odvody za porušení rozpočtové kázně, pokud jsou příjmem státního rozpočtu(včetně příjmů státních finančních aktiv nebo rezervních fondů organizačních složek státu), rozpočtů územních samosprávných celků, státních fondů nebo Národního fondu § 2 odst. 3 DŘ: peněžité plnění, které zákon označuje jako daň, clo nebo poplatek, peněžité plnění, pokud zákon stanoví, že se při jeho správě postupuje podle DŘ, peněžité plnění v rámci dělené správy, Daň sensu largo: + daňový odpočet, daňová ztráta, jiný způsob zdanění, příslušenství daně

Daňová soustava ČR - principy Harmonizace se standardy EU Realizace finanční politiky státu Spravedlnosti Daňové elastičnosti Únosné administrativy Psychologické principy

Složky daňové soustavy Daně důchodové Daně majetkové Daně transferové (ze soukromoprávních úkonů zakládajících přechod či převod vlastnictví) Daně ze spotřeby (obratu)

AD Důchodové daně Daň z příjmů fyzických osob Daň z příjmů právnických osob Správce: ÚFO

Majetkové daně Daň z nemovitosti Daň silniční Správce: ÚFO

Transferové daně Daň dědická Daň darovací Daň z převodu nemovitostí Správce: ÚFO

Daně ze spotřeby (obratu) Daň z přidané hodnoty: v tuzemském obratu Správce: ÚFO při dovozu a vývozu Správce: orgány Celní správy ČR Spotřební a energetické („ekologické“) daně: Daň z minerálních olejů Daň z piva Daň z vína Daň z lihu a lihovin Daň z tabákových výrobků Daň ze zemního plynu Daň z pevných paliv Daň z elektřiny Správce: orgány Celní správy ČR

Poplatky Ekonomické pojetí: povinná, zákonem předem sazebníkem stanovená částka, kterou se více méně nepravidelně odčerpává na částečně návratném, ekvivaletním, principu část nominálního důchodu ekonomického subjektu ve prospěch veřejného peněžního fondu. Legální definice – chybí Majetkové plnění ve prospěch veřejného peněžního fondu, stanovené autoritativně zákonem za poskytnutí veřejného statku orgánem veřejné moci nebo subjektem, na který byl výkon veřejné moci delegován, pokud to není plnění uložené na základě soukromoprávní normy. Funkova definice: poplatky jsou dávky, které vybírají se u příležitosti, kde vyvolává se osobou soukromou určitý úkon úřední, a slouží jako úplata a náhrada nákladu, touto činností jednotlivce způsobeného

Soustava poplatků v ČR

BERNÍ PRÁVO (daňové právo) DEFINICE Maturova Berní právo je soubor norem, jimiž se upravují povinnosti, související s takovým majetkovým plněním, jež je ukládáno právnímu subjektu autoritativně, ale není ani plněním spočívajícím na normě soukromoprávní ani na normě sankční. DEFINICE brněnská Berní právo je souborem právních norem obsahujících právní regulaci společenských vztahů, jejichž objektem jsou daně ve smyslu legislativní zkratky „daň“. DEFINICE Etelova Berní právo je právní regulací daňového systému sensu largo.