Perníky Předmět: Technologie Pekař Ročník: 2. ročník učebních oborů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vánoční perníková vesnička
Advertisements

VY_32_INOVACE_11_ODV_630_Klu
VY_32_INOVACE_11_ODV_635_Klu
Téma: Ověřování gastronomických dovedností a vědomostí
VY_32_INOVACE_10_GAS_561_Dos Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo.
VY_32_INOVACE_11_ODV_622_Klu
Číslo :VY_32_ INOVACE_ TEC_481 Ročník: 2. Vzdělávací obor: Cukrářská technologie Tematický okruh: Hmoty a korpusy Téma: Lehké šlehané hmoty Jméno autora:
TŘENÉ LINECKÉ TĚSTO Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_482 Ročník: 2. Cukrářská technologie
D EZERTNÍ SMĚSI 3 Předmět: Technologie Výrobce potravin Ročník: 3. Autor: Ing. Anna Novotná Anotace:Výkladová část hodiny Technologie oboru Výrobce potravin.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název DUMuCUT C.
Předmět:Suroviny Ročník: 1. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s cukry, vznikem cukrů a rozdělení.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
JÁDROVINY A OLEJNATÁ SEMENA
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Opakování – sortiment cukrovinek, nečokoládové cukrovinky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Opakování – Výroba čokolády a formovaných čokoládových cukrovinek
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Suchary, strouhanka, macesy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výroba listového těsta
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Těstoviny Předmět: Technologie Pekař Ročník: 2. ročník učebních oborů
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZELENINA S VLASTNOSTMI OVOCE
Výroba dezertních hmot 1
Opakování – Výroba kakaové a čokoládové hmoty
Smažené výrobky Předmět: Technologie Pekař
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výroba dezertních hmot 3
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výroba koblih Předmět: Technologie Pekař
Výroba šumivých prášků
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Lékořicové cukrovinky 2
Sázení a vypékání výrobků
VY_32_INOVACE_ Laskonky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Lékořicové cukrovinky 1
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Úprava výrobků před pečením 2
Sójové a kokosové cukrovinky 2
Výroba francouzského nugátu
Perníky - výrobky Předmět: Technologie Pekař
Sušení těstovin Předmět: Technologie Pekař
Výroba instantních prášků 2
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vlastnosti škrobového sirupu
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Trvanlivé pečivo - extrudované výrobky
Transkript prezentace:

Perníky Předmět: Technologie Pekař Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Ing. Anna Novotná Perníky Anotace: Výkladová část hodiny Technologie oboru Pekař. Prezentace pro podporu výkladu učitele na téma Perníky. Klíčová slova: Perníky, odležení, inverze, tvarování, pečení. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 38 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PK2_17

Suroviny a příprava perníkového těsta Perníky Suroviny a příprava perníkového těsta

Perníky Patří mezi nejstarší druhy sladkého trvanlivého pečiva Výroba známa od konce 13. století První perníkáři - caletníci

Suroviny Mouka – bílá chlebová pšeničná mouka nebo hladká pšeničná mouka, 5 - 10 % žitné mouky Řepný cukr – rozkládá se kyselinami na invertní cukr Včelí med Vaječný obsah, meruňkový džem, marmelády Kypřidla, jedlá soda Koření

Výroba perníkového těsta Příprava a zadělání těsta Odležení těsta Úprava těsta k pečení Tvarování těsta a pečení Konečná úprava pečených výrobků

Příprava těsta - inverze cukru Rozklad – štěpení sacharosy na jednoduché cukry glukosu a fruktosu Provádí se pomocí kyselin Kyselina chlorovodíková nebo kyselina citrónová (vinná) Po inverzi se zbylá kyselina neutralizuje jedlou sodou

Odležení, úprava těsta k pečení a tvarování Odležení těsta – dříve i několik let, nyní týden Úprava těsta k pečení – těsto se hněte a přidává se k němu koření, kypřící prostředky Vyválený plát těsta se vypichuje tvořítky nebo tvary se vykrajují nožem Strojové tvarování tvarovacím strojem RHEON

Pečení vytvarovaných výrobků Malé tvary – 200 °C po dobu 7 minut Větší tvary – 180 °C po dobu 18 – 20 minut

Použité zdroje BLÁHA, L., CONKOVÁ, V., KADLEC, F. Cukrářská výroba III pro 3. ročník učebního oboru Cukrář, Cukrářka. 3. přepracované vydání. Praha: Informatorium, 2001. 183 s. ISBN 80-86073-87-4. Foto archiv autora Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.