1. Základy termiky, teplo, teplota, vnitřní energie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Renáta Burdová Název prezentace (DUMu): 3.1 – 3.4 Lineární rovnice, vyjádření neznámé ze vzorce Název sady:
Advertisements

Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Kožní soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář) Ročník:1.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_42_16 Název materiáluPráce plynu.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Snímače teploty, tlaku a výfukových plynů Tematická oblast:Zapalování Ročník:2.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 12. Střídavý proud Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních.
První termodynamický zákon a jeho aplikace na děje s ideálním plynem.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 17. Světlo Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních škol –
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 7. Kinematika – rozlišování pohybů a jejich skládání v prakt. úlohách.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Dynamo – regulace Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Tomáš Rachůnek Název prezentace (DUMu): Komolá tělesa Tematická oblast: Povrchy a objemy těles Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Plně elektronické zapalování Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Rozdělení zdrojů Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Diagnostika řídících jednotek I. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_42_11 Název materiáluStavová.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 2. Teplotní stupnice - převody, teplo a 1. termodynamický zákon Název.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 14. Pohyby těles v gravitačním a tíhovém poli Země Název sady: Fyzika.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 12. Práce, výkon, účinnost Název sady: Fyzika pro 1. ročník středních.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 17. Přenos programu z PC a upínání obrobku na CNC soustruhu HURCO.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Biologie člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 16. Elektromagnetické kmitání a vlnění Název sady: Fyzika pro 3.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 9. Elektrický proud v plynech - ionizace, výboje a jeho druhy Název.
Název prezentace (DUMu): Modifikace stonku
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_12.
Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka II.
Název prezentace (DUMu): Geometrická posloupnost – řešené příklady
Název prezentace (DUMu): Regulace klepání motoru
1. Význam a úkoly technického kreslení Technická dokumentace
Název prezentace (DUMu): Elektrický obvod, napětí, proud
6. Kinematika – druhy pohybů, skládání pohybů
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka II.
8. Zpracování technologických postupů tepelného zpracování
Odborné vyučování pro 3. ročník oboru Technik puškař a Puškař ROČNÍK:
Název prezentace (DUMu): Chemické procesy v olověných akumulátorech
6. Elektrické pole - náboj, síla, intenzita, kapacita
19. Kreslení závitových spojů Technická dokumentace pro 1. ročník
4. Kinematika – základní pojmy, pohyb
5.2 – 5.3 Mocniny, odmocniny, mocniny o základu 10
Název prezentace (DUMu): Princip klasického zapalování
10.11 – Vietovy vzorce, iracionální rovnice
Název prezentace (DUMu):
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Renáta Burdová
Název prezentace (DUMu): Logaritmické rovnice
4.1 – 4.3 Lineární nerovnice i jednoduchý podílový tvar
3. Skládání vektorů, převody jednotek
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
Název prezentace (DUMu): Pohybová soustava člověka I.
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Anna Červinková 16. Jednoduché stroje
Obecná a anorganická chemie
5. Děje v plynech a jejich využití v praxi
Název prezentace (DUMu): Dynamo – zapojení
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název prezentace (DUMu): Posloupnosti
Název prezentace (DUMu): List
10. Dynamika – procvičování vzorců na hybnost, tření
7. Druhy čar, měřítka zobrazení, písmo Technická dokumentace
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka
6. Využívání a znečišťování vody Základy ekologie pro střední školy 1.
4.8 Nerovnice s abs. hodnotami – Metoda nulových bodů
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
Název prezentace (DUMu): Elektrický výkon
17. Tolerance a drsnost na výkrese
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
Název prezentace (DUMu): Lomená funkce
Transkript prezentace:

1. Základy termiky, teplo, teplota, vnitřní energie Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 1. Základy termiky, teplo, teplota, vnitřní energie Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních škol – obor mechanik seřizovač a technik puškař Ročník: 3. a 4. Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0727 Datum vzniku: 1.6.2012 – 30.6.2013 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Fyzika pro 3. a 4 Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Fyzika pro 3. a 4. ročník středních škol – obor mechanik seřizovač a technik puškař je shrnout žákům vyšších ročníků technických oborů základní poznatky z fyziky. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě přiblíží postupně žákům jednotlivé fyzikální obory, se kterými se setkají v praxi i v hodinách na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na pochopení zákonů termodynamiky

TERMODYNAMIKA Vznikla z termiky Zkoumá tepelné děje Zabývá se měřením teploty a tepla

Tělesa se od sebe liší teplotou, tlakem,… Nachází se v různých skupenstvích (stavech)

TERMODYNAMICKÁ SOUSTAVA Označení pro tělesa, která zkoumáme Příklad: plyn ve válci voda a její pára krystal kuchyňské soli,…

DRUHY SOUSTAV Izolovaná – není výměna energie ani částic Neizolovaná – je výměna energie nebo částic Uzavřená – není výměna částic Otevřená – je výměna částic

STAVOVÉ VELIČINY Popisují stav těles (teplota, tlak, objem,…) Pokud tělesa zahříváme nebo ochlazujeme, veličiny se mění

ROVNOVÁŽNÝ STAV Stavové veličiny se nemění Vše závisí na vnějších podmínkách Neprobíhají chemické reakce ani změny skupenství

TYPY DĚJŮ Rovnovážný – ideální, pomalé stlačování plynu Nerovnovážný – reálný, rychlé stlačování plynu Vratný – ideální pomalý Nevratný – reálný samovolný (cukr v čaji)

CELKOVÁ ENERGIE SOUSTAVY Zahrnuje: kinetickou energii potenciální energii vnitřní energii E = EK + Ep + U Jednotkou energie je Joule (J)

VNITŘNÍ ENERGIE Zahrnuje celkovou kinetickou energii částic Zahrnuje celkovou potenciální energii částic Značka U Jednotka J

ZMĚNA VNITŘNÍ ENERGIE Konáním práce Tepelnou výměnou Oběma ději současně

ZMĚNA VNITŘNÍ ENERGIE konáním práce Příklad – stlačování plynu vnější tlakovou silou F na píst, který se posune po dráze s => koná se práce W ΔU = W = F · s

ZMĚNA VNITŘNÍ ENERGIE TEPELNOU VÝMĚNOU Příklad – ohřívání těles Tělesa si mezi sebou vyměňují teplo Q (jedno ho přijme, druhé odevzdá a naopak) ΔU = Q

teplo Značka – Q Jednotka - J Popisuje tepelnou výměnu Souvisí s vnitřní energií

Kontrolní test Skupina A Co je to termodynamika Druhy soustav Co je to rovnovážný stav Celková energie soustavy Změna vnitřní energie konáním práce

Kontrolní test Skupina B Co je to termodynamická soustava Co jsou to stavové veličiny Typy dějů Vnitřní energie Změna vnitřní energie tepelnou výměnou

Seznam zdrojů pro textovou část SVOBODA, E. a kol. Přehled středoškolské fyziky. 3. vyd. Praha: Prometheus s.r.o., 2005 LEPIL, O. a kol. Fyzika pro střední školy 1.díl. 3. vyd. Praha: Prometheus s.r.o., 1995