Sociální šetření a legislativa

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Advertisements

Kariérové poradenství
Zákon o sociálních službách
Posouzení nepříznivé sociální situace
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Nepojistné sociální dávky STÁTNÍ SOCIÁLNÍ PODPORA
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
POPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
Individuální projekt „Podpora a rozvoj služeb sociální prevence v Moravskoslezském kraji“ (číslo projektu: CZ.1.04/3.1.00/ ), dále jen „Projekt“
Potřeby jeslí Mgr. Martina Mandáková. Historické shrnutí Výchova, vzdělávání a péče o děti do tří let v institucionálních zařízeních má v našich podmínkách.
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
Kurz pro výchovné poradce Právní rámec výkonu poradenské činnosti
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Podrobnější popis legislativních změn v hlavních zákonech
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření20.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov Číslo.
Systém vzdělávání v komunitní péči a zajištění kvality poskytované zdravotní péče Michaela Hofštetrová Knotková.
Fakultní nemocnice Ostrava
Legislativa.
Minimální preventivní program školy
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Včasná péče v České republice Zora Syslová. OBSAH 1.Vymezení pojmů 2.Co znamená včasná péče, její význam 3.Charakteristiky dětí ze sociokulturně znevýhodněného.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Dávky pomoci v hmotné nouzi. Předmět úpravy (§ 1) - Poskytování pomoci - Základní životní podmínky (biologické, psychické a sociální) (biologické, psychické.
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační.
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
Materiálně-technický standard v sociálních službách Eva Capicarová.
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
Spolupráce ÚP ČR a LPS konference - Poslanecká sněmovna parlamentu ČR Mgr. Zdeňka Cibulková, Odbor pro sociální věci Generálního ředitelství.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
1 Mgr. David Pospíšil Mgr. David Pospíšil, ředitel odboru sociálních služeb MPSV seminář „Zdravotně postižení – příspěvek na péči - jak dál?” Poslanecká.
Další vzdělávání v sociálních službách Potřeba nebo netřeba?
1 PRIORITY SEKCE NÁMĚSTKYNĚ MINISTRA PRO SOCIÁLNÍ A RODINNOU POLITIKU.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
REHABILITAČNÍ DÍLNA - PŘÍPRAVA NA PRÁCI. C ÍLOVÁ SKUPINA Služba je určena osobám s mentálním postižením, které mají vážný zájem o začlenění do pracovního.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Informace ze sociální oblasti
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Kvalita v sociálních službách jako proces
Správa sociálního zabezpečení
Minimální standard sociální práce orgánu pomoci v hmotné nouzi
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Organizační řád Městského úřadu Uherské Hradiště Příloha č
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Management. Management Management Způsoby a metody řízení podnikatelských i nepodnikatelských celků tak, aby dosahovaly určených cílů Společenská věda.
Domov sv. Markéty pro matky s dětmi v tísni Oblastní Charita Brno.
Řešitel: doc. MUDr. Vladimír Vurm, CSc.
Sociální šetření v prostředí obecních úřadů
Případová konference jako pracovní nástroj ve školství
Sociální práce v praxi Oblasti působení soc. pracovníků
Sociální práce TEĎ a TADY II
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Ing. Stanislava Správková
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Náhradní rodinná péče v Moravskoslezském kraji
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Revize standardů a inspekcí
Transkript prezentace:

Sociální šetření a legislativa Mgr. Andrea Faltysová, DiS., MBA vedoucí oddělení koncepce sociální práce a vzdělávání, MPSV Olomouc. 2. 10. 2017

SOCIÁLNÍ ŠETŘENÍ Klíčová a nezastupitelná metoda profesionální sociální práce realizovaná za účelem seznámení se s přirozeným prostředím jedince/rodiny/členů společné domácnosti a získání informací o jeho/její/jejich životní situaci za účelem jejího posouzení Přirozené prostředí jedince – domácnost, případně také místo vzdělávání, výkonu práce, realizace běžné sociální aktivity, dočasné či náhradní prostředí - zdravotnické či sociální zařízení lůžkového typu Východisko pro určení a vyjednání cílů poskytované pomoci ve vztahu k řešení nepříznivé sociální události jedince, rodiny nebo členů společné domácnosti

SOCIÁLNÍ ŠETŘENÍ Informace o jedinci, skupině jedinců povaze fyzického prostředí o povaze sociálního prostředí o situaci jedince v kontextu uvedených složek prostředí

SOCIÁLNÍ ŠETŘENÍ Fáze sociálního šetření Příprava – informace, dojednání termínu, představa a příprava na realizaci Realizace – maximum informací, podpora v řešení, seznámení s náležitostmi řízení Vyhodnocení – konečné zhodnocení a návrh plánu další pomoci

SOCIÁLNÍ ŠETŘENÍ Požadavky na sociálního pracovníka předpoklady pro výkon povolání další vzdělávání fyzickou zdatnost, inteligence, vlastnosti zralé osobnosti, vztah k lidem, prosociální chování, emoční inteligence, životní optimismus, přirozená autorita, vlastní životní zkušenosti, respekt, flexibilita, všeobecný přehled, přitažlivost (i názorová, myšlenková), důvěryhodnost , komunikační dovednosti, schopnost reflektovat adekvátně kontext a citlivě aplikovat hodnoty profese.

LEGISLATIVA Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů – příspěvek na péči, řešení nepříznivé sociální situace klienta a podpory sociálního začlenění SP OÚ a KÚ (novela POÚ), činnosti SP, odborná kvalifikace, další vzdělávání; z. č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů – pomoc v hmotné nouzi a řešení nepříznivé sociální situace; zákon č. 359/1999 Sb., o sociálně právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů (související doporučené postupy 2/2009, 3/2009 a 9/2009);

LEGISLATIVA a nelegislativní podpora Vyhláška č. 332/2013 Sb., o vzoru Standardizovaného záznamu sociálního pracovníka Vyhláška č. 55/2011 Sb., o činnostech zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků Doporučený postup MPSV 1/2012 Instrukce MPSV č. 5/2015 soc. šetření při PnP Instrukce MPSV č. 13/2016 soc. šetření ve zdr. zařízení Instrukce MPSV č. 19/2016 standard minimálního rozsahu sociální práce na Úřadu práce ČR ;

PŘIPRAVOVANÁ LEGISLATIVA Zákon o sociálním bydlení a prováděcí předpis k výkonu činností sociální práce Katalog prací a katalog správních činností

Děkuji za Vaši pozornost