VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Advertisements

S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. 1. BĚŽNÉ 2. JEMNÉ SUROVINY PŠENIČNÁ MOUKA VEJCE VODA DROŽDÍ /KVASNICE/ TUK SŮL CUKR NÁPLNĚ TVAROH MÁK POVIDLA MARMELÁDA,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
Energetická hodnota potravin (EH)
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_62_INOVACE_ , daň z nemovitých věcí - pozemků
Výroba pěnových cukrovinek
VYS_32_INOVACE_491_Mytí, smáčivost, emulgace NÁZEV ŠKOLY
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-14
Výroba instantních prášků 1
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Změny skupenství látky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Ocelové lešení CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_OK_TP_08
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_62_INOVACE_ – Monetární politika Autor Ing. Hana Sůvová
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Chemie pro 9.ročník ZŠ Karboxylové kyseliny.
vzpěradlo CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_OK_TP_17
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_ , ostatní mléčné výrobky
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
Není příloha, jako příloha
Autor: Stejskalová Hana
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_05
VY_62_INOVACE_ – Bezhotovostní platební styk
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VY_62_INOVACE_ – Příklady na výpočet úroků z vkladů a úvěrů
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Drogerie – Osobní hygiena III.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_03.01.09, upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu VY_32_INOVACE_03.01.09, upravené tuky Autor Ing. Blanka Kožíšková Tematická oblast Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač Ročník 2.ročník Datum tvorby Srpen 2013 Anotace Materiál je určen k výuce předmětu Zbožíznalství učebního oboru Prodavač. Metodický pokyn Materiál obsahuje výklad látky i otázky k procvičení a opakování.

Anotace Tento učební materiál se věnuje výkladu látky o upravených pokrmových tucích. Vysvětluje principy jejich výroby, druhy a skladování.

Dělení upravených tuků Výroba upravených tuků je založena na dvou základních postupech: a) emulgaci tuků – výroba tzv. margarínů b) ztužování (tzv. hydrogenaci) tuků – výroba tzv. ztužených pokrmových tuků

Margaríny Margaríny jsou emulze dvou složek: tukové složky (rostlinné nebo živočišné tuky) vodné složky (voda, mléko, smetana) Přidávají se přísady: emulgátor – látka, která napomáhá vzniku a trvání emulze antioxidant – látka, která zvyšuje trvanlivost, protože zamezuje oxidaci, tedy žluknutí tuků barviva, aromata, konzervační prostředky, vitaminy Na trhu se rozlišují: vodové (např. Rosma) mléčné (např. Alfa, Perla, Rama, Hera) Zvláštní skupinou jsou tzv. nízkoenergetické margaríny (se sníženým obsahem tuku a tedy nižší energetickou hodnotou).

Ztužené pokrmové tuky Hydrogenace = přeměna tekutých tuků (např. rostlinných olejů) v pevné tuky působením vodíku za přítomnosti katalyzátoru a za určité teploty a tlaku. Při hydrogenaci získává tuk světlejší barvu a jemnější vůni. Tržní druhy: Ztužené pokrmové tuky (např. Lukana, Omega) Šlehané pokrmové tuky (Planta, Ceres soft)

Přepalování a skladování tuků Při teplotě nad 180˚C se tuky přepalují. Při přepalování vznikají karcinogenní látky. Přepálení tuku se pozná podle štiplavého kouře, který drážní sliznice. Přepálené tuky se nesmějí při přípravě pokrmů používat. Vyrábějí se speciální pokrmové tuky odolné proti přepalování – tzv. fritovací tuky, které se přepalují až při teplotě okolo 220˚C. Skladování tuků: tuky se skladují v suchu a chladnu (nejlépe v chladicím zařízení), chrání se před slunečním zářením. Zásadně se nevystavují ve výloze. Tukům škodí přímý styk s kovem a vzdušný kyslík.

Otázky k opakování 1) Z čeho se vyrábějí upravené tuky? 2) Jaké dva výrobní postupy se při výrobě upravených tuků uplatňují? 3) Co je to margarín? 4) Jakou funkci má v margarínu emulgátor a jakou antioxidant? 5) Co je to hydrogenace tuků? 6) Při jaké teplotě se tuky přepalují? 7) Jakou výhodu mají tzv. fritovací tuky?

Použité zdroje Josef Kavina – Zbožíznalství potravinářského zboží pro 2. ročník středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a smíšené zboží, nakladatelství IQ 147 Praha, 1996