Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV12 Název školy SPŠ a SOŠGS Most Předmět ODBORNÝ VÝCVIK Tematická oblast NAUKA O ZBOŽÍ 1 Téma VÝROBKY Z OVOCE – SUŠENÉ, KANDOVANÉ, ZMRAZENÉ Ročník 1. Jméno autora Jaroslava Kapalínová Datum tvorby ÚNOR 2013 Anotace Žáci se seznámí s druhy sušených, kandovaných a zmrazených výrobků z ovoce v prodeji, jejich přejímkou, vadami a skladováním. Materiál je určen pro žáky 1.ročníku obor prodavač.

2 SUŠENÉ, KANDOVANÉ, ZMRAZENÉ
VÝROBKY Z OVOCE SUŠENÉ, KANDOVANÉ, ZMRAZENÉ

3 SUŠENÉ OVOCE nejstarší způsob konzervace suší se při teplotě do 75°C
snižuje se obsah vody na minimum. Druhy v prodeji: Jablka a hrušky (KŘÍŽALY), meruňky, jahody… UVEĎTE DALŠÍ DRUHY SUŠENÉHO OVOCE.

4 SUŠENÉ OVOCE PŘEJÍMKA – provádí se senzoricky, kontroluje se: vzhled (barva, tvar, lesk, vzhled povrchu, velikost), záruční lhůtu VADY: cizí příměsi (stopky, větvičky), rozlámaný, poškozený škůdci, plíseň, záměna druhu, prošlá záruční lhůta SKLADOVÁNÍ: v suchých, čistých skladech

5 KANDOVANÉ (PROSLAZENÉ) OVOCE
JE OVOCE VE KTERÉM BYLA OVOCNÁ ŠŤÁVA NAHRAZENA CUKREM VÝROBA: ovoce se postupně ponořuje do roztoků obsahujících stále více cukru a v každém se ponechává asi 24 hodin to se dělá tak dlouho, až obsah cukru v ovoci dosáhne 70 % má nízkou biologickou, ale vysokou energetickou hodnotu. Druhy v prodeji: JEDNODRUHOVÉ - višně, pomerančová a citrónová kůra SMĚSI ovoce…. Uveďte další druhy kandovaného ovoce.

6 KANDOVANÉ (PROSLAZENÉ) OVOCE
PŘEJÍMKA – provádí se senzoricky, kontroluje se: vzhled – barva, tvar, konzistence VADY: cizí příměsi, záměna druhu, škůdci, plíseň, poničený obal, prošlá záruční lhůta SKLADOVÁNÍ: v suchých, čistých skladech

7 ZMRAZENÉ OVOCNÉ VÝROBKY
DRUHY V PRODEJI: Zmrazené ovoce sypané cukrem (JAHODY, BORŮVKY, MALINY) Zmrazené ovocné dřeně nebo protlaky (JABLEČNÝ, MERUŇKOVÝ, JAHODOVÝ) Zmrazené ovocné pěny (jahodová s jablečnou, meruňková s jablečnou, jablečná) Zmrazené ovocné dezerty (jahodový mražený dort) Vyjmenujte další druhy zmrazeného ovoce.

8 ZMRAZENÉ OVOCNÉ VÝROBKY
PŘEJÍMKA – provádí se senzoricky, kontroluje se: vzhled – (barva, tvar), konzistence, teplota VADY: rozmrazené ovoce, poničený obal, prošlá záruční lhůta SKLADOVÁNÍ: v mrazící lednici při -18°C, rozmrazené zboží nesmíme znovu zmrazovat!!!! Proč nesmíme rozmrazené zboží znovu zmrazovat?

9 ZDROJE http://www.toppotraviny.cz/data/USR_001_BOSFOOD_001/25124.JPG
Josef Kavina, ZBOŽÍZNALSTVÍ potravinářského zboží pro 2. ročník středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a pro smíšené zboží, vydalo nakladatelství a vydavatelství IQ 147, 1996


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google