Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Analýza fungování institutu dohod o výkonu pěstounské péče v ČR SocioFactor s.r.o.
Srpen 2013 Společné setkání Komunitní plánování v Děčíně Projekt „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně, CZ.1.04/3.1.03/ Listopad.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Spolupráce Odboru sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Karviné s poskytovateli sociálních služeb.
Město Kadaň Nastavení multidisciplinární spolupráce OSPOD Kadaň v procesu standardizace SPOD.
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
Podpora metodických a koordinačních jednání terénních sociálních pracovníků v Litvínově 05/2011 Kateřina Dosoudilová.
Výstupy projektu „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ Kontrolní šetření kvality sociálních služeb Mgr. Blanka Mikaušová Odbor sociálních.
Mapování potřeb regionů ve vztahu k činnosti středisek výchovné péče a zařízení ústavní a ochranné výchovy POHLEDEM PRACOVNÍKŮ ORGÁNŮ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY.
Zkušenosti města Valašské Meziříčí s rozvojovými projekty Město Valašské Meziříčí Zdeněk Studeník Praha
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR Seminář „Zdravotně postižení - příspěvek na péči. Jak dál?“ Poslanecká sněmovna parlamentu ČR.
NSK A SEKTOROVÉ DOHODY JAKO NÁSTROJE PRO PROVÁZÁNÍ POTŘEB ZAMĚSTNAVATELŮ A VZDĚLAVATELŮ Ilona Šimarová, Svaz průmyslu.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
1 Novela zákona o vysokých školách Zákon č. 137/2016 S., kterým se mění zákon č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a některé další zákony Ministerstvo školství,
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Sociální práce na obcích v rámci ORP - Zákon o sociálních službách.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Otrokovice
Podpora zpracování rozvojových dokumentů obcí představení konceptu a možností využití obcemi Konference „Podpora tvorby rozvojových dokumentů obcí“ 13.
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Workshop Multidisciplinární a interdisciplinární spolupráce na téma:
Workshop Multidisciplinární a interdisciplinární spolupráce na téma:
model fungování a praxe
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Plánování rozvoje sociálních služeb Ústecký kraj
Workshop – práce s násilnou osobou Zkušenosti a praxe PMS ČR
Seminář Evaluace poskytovatelů „Zajištění vybraných služeb sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z.
PODPORA KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNOVÁNÍ
Ucelené řešení pro řízení lidských zdrojů, ekonomiky a logistiky
Úřad práce České republiky
Spolupráce obce a ÚP ČR v Litvínově v SVL
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Plánování ve školní tělesné výchově
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky 2018 – Mgr. Hana Bodnarová.
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Dobrá praxe Krajského úřadu Jihomoravského kraje
Adaptace jedinců v novém pracovním prostředí
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Seminář s krajskými úřady
Informace o změnách metodiky dotačního řízení Konference primární prevence rizikového chování Praha, Matouš Korbel.
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Zvláštní odborná způsobilost
Představení projektu.
Sociální práce a veřejné opatrovnictví
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví ORP Chrudim Podpora sociální práce v obci Chrudim a ve správním obvodu obce s rozšířenou.
PORADA MANAGEMENTU NELÉKAŘSKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH POVOLÁNÍ (Porada hlavních sester) MZ ČR Praha.
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol výkonu přenesené a samostatné působnosti svěřené orgánům obcí, krajů a hlavního města Prahy za léta 2014–2016.
Praha, Mgr. Petra Obstová, Bc. Alexandra Králová
Standardy činností sociální práce ve veřejné správě příspěvek Hradec Králové Praha Systémová podpora sociální práce v obcích reg. č. CZ /0.0/0.0/15_017/ ,
PROCES STANDARDIZACE SOCIÁLNÍ PRÁCE V LOVOSICÍCH
MAP rozvoje vzdělávání v SO ORP Neratovice
Novela vyhlášky MDS č. 108/1997 Sb.
Klíčové aktivity projektu
Online databáze pro ohrožené rodiny a děti v ORP Chrudim SÍŤ POMOCI A PODPORY na Chrudimsku V RÁMCI PROJEKTU EFEKTIVNÍ ŘÍZENÍ SÍTĚ SLUŽEB PRO OHROŽENÉ.
Projekt „Plánování sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Profesionalizace sociální práce v ČR
Programové prohlášení Vlády ČR Urychlit a zjednodušit přípravu realizace staveb
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Odbor školství Mgr., Bc. Jitka Hozmanová
Transkript prezentace:

Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma: „Sociální šetření“ Olomouc, 2. 10. 2017

Aktuality projektu Systémová podpora sociální práce v obcích Bc. Petr Votruba, koordinátor projektu Oddělení koncepce sociální práce a vzdělávání, MPSV Olomouc. 2. 10. 2017

Hlavní témata Projekt Systémová podpora sociální práce v obcích Zpravodaj sociální práce Workshopy Evaluační dotazník Sociálně právní poradenství Sledování špatné poptávky Standardy kvality sociální práce ve veřejné správě Informace o projektu

Zpravodaj sociální práce Celkem 7 vydání, průběžně vydávané periodikum zaměřené na aktuální zvolené téma workshopu 1. Zpravodaj – vyjde již brzy – představení projektu MPSV, 15 projektů obcí, katalog prací a SZSP 2. Zpravodaj – výstupy z workshopu Příklady dobré praxe spolupráce sociálních pracovníků obecních úřadů a Úřadu práce ČR 3. Zpravodaj – výstupy z tohoto workshopu (leden 2018) Zpravodaj bude volně dostupný v elektronické verzi a rozeslán na všechny krajské úřady, ORP, KrP ÚP, GŘ ÚP

Workshopy Plánováno celkem 6 workshopů na aktuální témata 1. workshop - Praha, 15. 6. 2017 - Workshop „Příklady dobré praxe spolupráce sociálních pracovníků obecních úřadů a Úřadu práce ČR“ 2. workshop - Olomouc, 2. 10. 2017 - Workshop „Sociální šetření“ 3. workshop – Hradec Králové, 1. 2. 2018 - Workshop „Sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví“ Další workshopy na témata: Standardy kvality sociální práce ve veřejné správě Dokumentace SP Multi/interdisciplinární spolupráce Workshopy rozděleny na dopolední a odpolední část Výstupy z workshopů obsaženy ve Zpravodaji

Evaluační dotazník Důležitá zpětná vazba o pořádání tohoto a především dalších workshopů Prosíme především o vyplnění návrhů přednášejících a témat pro pracovní skupiny daného workshopu Prosíme též o návrhy témat na další workshopy (ideálně i s přednášejícími a tématy na odpoledne) Workshopy by měly reflektovat aktuální téma výkonu sociální práce na úrovni obcí a být především přínosné pro účastníky a jejich každodenní praxi

Sociálně právní poradenství Právník projektu poskytuje sociálně-právní oporu pro případovou a terénní práci, a to formou osobních konzultací či elektronicky Je určeno pro všechny sociální pracovníky z oblasti veřejné správy, přičemž problémy jimi řešené musí odpovídat cílům a výstupům projektu (souhlas se zpracováním osobních údajů) Dalšími aktivitami právníka je zpracovávat podněty sociálních pracovníků z mikropraxe, identifikovat limity sociální práce v obcích a následně zpracovávat právní analýzy, rešerše vedoucí k řešení těchto limitů, případně definovat další legislativní příležitosti a možnosti Podklady a případná doporučení budou součástí výstupních publikací projektu Tuto aktivitu zahájíme přibližně v listopadu (zveřejníme informace)

Sledování špatné poptávky Cílem sledování a rozlišování tzv. dobré a špatné poptávky klienta je snaha zamezit opakování procesů, které nefungují a na základě zjištěných poznatků je měnit a podporovat jejich změnu Cílem je definovat, co funguje a co ne a čím by to mohlo být odstraněno Sledování poptávky je zkoumáno díky zaslaným tabulkám činností nových projektových pracovníků ze spolupracujících obcí Za projekt MPSV bude jednotně zpracováváno za všech 15 spolupracujících obcí

Standardy kvality sociální práce ve veřejné správě Aktuálně prochází schvalovacím procesem (Poslanecká sněmovna) novela zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů, jejíž součástí je nové ustanovení, které říká, že s účinností k 1. 1. 2020 vstoupí v platnost prováděcí předpis „Standardy kvality sociální práce ve veřejné správě“, jehož přínos spočívá v nastavení shodné minimální úrovně výkonu činností sociální práce v oblasti veřejné správy, především pak na všech obecních úřadech, v rámci kterých je vykonávána sociální práce v přenesené působnosti, tj. na pověřených obecních úřadech a obecních úřadech obcí s rozšířenou působností.

Standardy kvality sociální práce ve veřejné správě „aktivita“ reaguje na zpětnou vazbu výkonu sociální práce z praxe a na aktuální dění v projektu (měsíční porady) a je pro spolupracující obce na dobrovolné bázi Obsahem této aktivity je především sbírání podkladů, analytická a konzultační činnost a vytvoření výsledného podkladu pro standardy kvality sociální práce Bude vytvořena projektová pracovní skupina ze zástupců z veřejné správy (obecní úřady, krajské úřady, Úřad práce) O pracovní skupině dáme informaci v listopadu Pracovní skupina bude fungovat v průběhu roku 2018

Informace o projektu http://www.mpsv.cz/cs/25939 Aktuality/novinky MPSV FB buďme profi!

Děkuji za pozornost petr.votruba@mpsv.cz