CHEMIE - Vlastnosti sacharidů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
M O N O S A C H A R I DY.
Advertisements

29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
S A C H A R I D Y IV. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_52_INOVACE_PV18.15 Téma: Chcete být jedničkářem.
Jméno autora: Ing. Jana Lipánová Datum vytvoření:
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
SACHARIDY.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Anna Doubková Číslo materiálu 4_2_CH_05 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 8.C.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
32.1 Enzymy Enzymy Eduard Buchner
Sloučeniny v organismech
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
CHEMIE 9. ROČNÍK SACHARIDY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
SACHARIDY CUKRY RZ
Glukosa a její vznik.
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Biochemie, složení živých organismů.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
SACHARIDY - nejrozšířenější přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách - jejich molekuly se skládají z atomů C,H a O.
Sacharidy - I. Obsah: Výskyt, vznik, význam sacharidů Rozdělení sacharidů Monosacharidy – názvosloví Monosacharidy – reakce Monosacharidy zástupci.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ.
CUKRY = SACHARIDY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE F.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Předmět:Suroviny Ročník: 1. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s cukry, vznikem cukrů a rozdělení.
Strojní zařízení - Zásady bezpečnosti při práci
Přírodní látky 1. Sacharidy.
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Základy organické chemie
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
CHEMIE - Polysacharidy
Chemie 9. třída Vytvořil : Mgr. Tomáš Kordula
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
CHEMIE - Metabolismus živin
Strojní zařízení - Stroje na omítání
Potraviny a výživa – Med
CHEMIE - Metabolismus Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Potraviny a výživa – umělá sladidla
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
Sacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Název projektu: Moderní škola
KVAŠENÍ VY_32_INOVACE_08_26
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
CHEMIE - Léčiva SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
CHEMIE - Pesticidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
CHEMIE - Alkaloidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
CHEMIE - vybrané prvky Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
Strojní zařízení - Speciální stroje a zařízení
CHEMIE - Stavba atomu Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
Název projektu: Moderní škola
CHEMIE - Test- vodík, kyslík
CHEMIE - Kyslík Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Název školy
Název vzdělávacího materiálu Cukry
Význam a výskyt sacharidů
Transkript prezentace:

CHEMIE - Vlastnosti sacharidů Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMu CHE.0302.2E Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Biochemie Vzdělávací okruh Vlastnosti sacharidů Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák, 16 - 19 let Anotace Prezentace komplexně seznamuje žáky s nejvýznamnějšími monosacharidy jejich významem, vlastnostmi a využitím v praxi Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Fotosyntéza, glukosa, fruktosa, ethanolové kvašení Datum 6.10. 2012

Vlastnosti sacharidů

Monosacharidy Z hlediska výživy nejdůležitější – glukosa, fruktosa Mají sumární vzorec C6H12O6

za pomoci zeleného barviva – chlorofylu Glukosa (cukr hroznový, nebo škrobový), je produktem fotosyntézy- fotosyntéza probíhá v listech rostlin za pomoci zeleného barviva – chlorofylu Obr.č. 1: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Simple_photosynthesis_overview_cs.png Obr.č.2: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Leaf_1_web.jpg

Vyskytuje se v ovoci, medu a krvi Obr.č.3: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fragaria_Fruit_Close-up.jpg Obr.č.4: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Blackberries_on_bush.jpg Obr.č.5: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Runny_hunny.jpg

tvoří bezbarvé krystalky působením mikroorganismů (kvasinek) se rozkládá C6H12O6 → 2CH3CH2OH + CO2 + energie etanolové kvašení Tato reakce je důležitá při výrobě alkoholických nápojů (ethanol) a při výrobě kynutých těst (CO2)

Pivo, víno, těsto Obr.č.6: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Budvar-mug.JPG Obr.č.7: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Red_Wine_Glas.jpg Obr.č.8: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dough.jpg

Použití: ve zdravotnictví - intravenózní výživa výroba cukrovinek

vyrábí se z inulinu, vzniká také hydrolýzou třtinového cukru Fruktosa – cukr ovocný vyrábí se z inulinu, vzniká také hydrolýzou třtinového cukru Obr.č.9: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Table_fructose.JPG

je součástí medu krystalizuje hůře než glukosa je rozpustná ve vodě Používá se při výrobě pečiva pro diabetiky

Galaktosa je obsažená v mléčném cukru, v galaktolipidech a složených bílkovinách kvasí pomaleji než glukosa

Otázky Jak vznikají monosacharidy? Kde se vyskytuje glukosa? Vysvětli ethanolové kvašení. Jaký je význam fruktosy? Rozepiš vzorce glukosy a fruktosy. Co je to inulin?

zdroje Wikipedie Wikimedia Commons Doc. RNDr. Jan Čipera, CSc., RNDr. Jaroslav Blažek, RNDr. Pavel Beneš, CSc.: Chemie A