CHEMIE - Vlastnosti sacharidů Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMu CHE.0302.2E Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Biochemie Vzdělávací okruh Vlastnosti sacharidů Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák, 16 - 19 let Anotace Prezentace komplexně seznamuje žáky s nejvýznamnějšími monosacharidy jejich významem, vlastnostmi a využitím v praxi Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Fotosyntéza, glukosa, fruktosa, ethanolové kvašení Datum 6.10. 2012
Vlastnosti sacharidů
Monosacharidy Z hlediska výživy nejdůležitější – glukosa, fruktosa Mají sumární vzorec C6H12O6
za pomoci zeleného barviva – chlorofylu Glukosa (cukr hroznový, nebo škrobový), je produktem fotosyntézy- fotosyntéza probíhá v listech rostlin za pomoci zeleného barviva – chlorofylu Obr.č. 1: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Simple_photosynthesis_overview_cs.png Obr.č.2: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Leaf_1_web.jpg
Vyskytuje se v ovoci, medu a krvi Obr.č.3: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fragaria_Fruit_Close-up.jpg Obr.č.4: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Blackberries_on_bush.jpg Obr.č.5: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Runny_hunny.jpg
tvoří bezbarvé krystalky působením mikroorganismů (kvasinek) se rozkládá C6H12O6 → 2CH3CH2OH + CO2 + energie etanolové kvašení Tato reakce je důležitá při výrobě alkoholických nápojů (ethanol) a při výrobě kynutých těst (CO2)
Pivo, víno, těsto Obr.č.6: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Budvar-mug.JPG Obr.č.7: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Red_Wine_Glas.jpg Obr.č.8: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dough.jpg
Použití: ve zdravotnictví - intravenózní výživa výroba cukrovinek
vyrábí se z inulinu, vzniká také hydrolýzou třtinového cukru Fruktosa – cukr ovocný vyrábí se z inulinu, vzniká také hydrolýzou třtinového cukru Obr.č.9: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Table_fructose.JPG
je součástí medu krystalizuje hůře než glukosa je rozpustná ve vodě Používá se při výrobě pečiva pro diabetiky
Galaktosa je obsažená v mléčném cukru, v galaktolipidech a složených bílkovinách kvasí pomaleji než glukosa
Otázky Jak vznikají monosacharidy? Kde se vyskytuje glukosa? Vysvětli ethanolové kvašení. Jaký je význam fruktosy? Rozepiš vzorce glukosy a fruktosy. Co je to inulin?
zdroje Wikipedie Wikimedia Commons Doc. RNDr. Jan Čipera, CSc., RNDr. Jaroslav Blažek, RNDr. Pavel Beneš, CSc.: Chemie A