Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Centrální zamykání Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení motorových vozidel.
Advertisements

Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Konstrukce akumulátoru Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Kožní soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář) Ročník:1.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Název prezentace (DUMu): Barevná věrnost a zrcadlové plochy Název sady:
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Alternátor – konstrukce Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Dynamo – regulace Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Miroslav Kutnar Název prezentace (DUMu): Vkládání drátu do dřeva Název sady: Dřevořezba v odborném výcviku (pro.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Tomáš Rachůnek Název prezentace (DUMu): Komolá tělesa Tematická oblast: Povrchy a objemy těles Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Název prezentace (DUMu): Objektiv, převracecí systém, okulár a clony zorného.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Rozdělení zdrojů Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Diagnostika řídících jednotek I. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 2. Teplotní stupnice - převody, teplo a 1. termodynamický zákon Název.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 17. Přenos programu z PC a upínání obrobku na CNC soustruhu HURCO.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 7. Upínání a seřízení nástrojů na CNC stroji HURCO (soustruh) Název.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Název prezentace (DUMu): Puškohledy – rozdělení Název sady: Optika pro puškařské.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 7. Odpadní vody a čistírny odpadních vod Název sady: Základy ekologie.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Biologie člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Název prezentace (DUMu): Zorné pole a světelnost Název sady: Optika pro.
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka
4. Rozdělení střelných zbraní
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Yvona Záhorovská
Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka II.
Název prezentace (DUMu): Geometrická posloupnost – řešené příklady
1. Význam a úkoly technického kreslení Technická dokumentace
17. Konstrukce nejdůležitějších částí
Technologie – Měření a orýsování
Válce – úprava pracovní plochy Tematická oblast: Motory – pevné části
9. Přenos programu z PC do stroje
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka II.
SŠ-COPT Uherský Brod Bc. Martin Bártek 9. Výroba petlice
Odborné vyučování pro 3. ročník oboru Technik puškař a Puškař ROČNÍK:
6. Elektrické pole - náboj, síla, intenzita, kapacita
19. Kreslení závitových spojů Technická dokumentace pro 1. ročník
Název prezentace (DUMu): Jednoduché úročení
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
12. Simulace před obráběním a spuštění programu na CNC frézce HURCO
5.2 – 5.3 Mocniny, odmocniny, mocniny o základu 10
7. Montáž a demontáž malorážky 452ZKM,CZ 511
1. Základy termiky, teplo, teplota, vnitřní energie
10.11 – Vietovy vzorce, iracionální rovnice
Název prezentace (DUMu):
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Ovládací prvky
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Renáta Burdová
Název prezentace (DUMu): Logaritmické rovnice
4.1 – 4.3 Lineární nerovnice i jednoduchý podílový tvar
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
Název prezentace (DUMu): Pohybová soustava člověka I.
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Anna Červinková 16. Jednoduché stroje
Obecná a anorganická chemie
Název prezentace (DUMu): Mocninná funkce – řešené příklady
5. Test-vývoj, význam, rozdělení střelných zbraní
Název prezentace (DUMu): Dynamo – zapojení
Název prezentace (DUMu): Posloupnosti
Název prezentace (DUMu): List
10. Dynamika – procvičování vzorců na hybnost, tření
7. Druhy čar, měřítka zobrazení, písmo Technická dokumentace
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka
4.8 Nerovnice s abs. hodnotami – Metoda nulových bodů
10. Test –montáže a demontáže zbraní
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Dřevořezba v odborném výcviku (pro ročník uměleckých oborů)
Název prezentace (DUMu): Odborný styl – popis pracovního postupu
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
17. Tolerance a drsnost na výkrese
Název prezentace (DUMu): Lomená funkce
Transkript prezentace:

Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Název prezentace (DUMu): Stavba dalekohledů, robustnost a stabilita Název sady: Optika pro puškařské obory Ročník: 1. – 4. Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0727 Datum vzniku: 30.8.2012 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. 1

Anotace Tato sada výukových materiálů s názvem „Optika pro puškařské obory“ má za úkol seznámit žáky vyšších ročníků puškařských oborů SŠ, kteří se v uvedené tématice vzdělávají, s možností využití optiky při výuce a zároveň je seznámit s teorií optiky.

Anotace Jednotlivé prezentace v této sadě postupně seznamují žáky s optikou, jejím použitím a to jak pro sportovní tak pro lovecké účely. Po seznámení s teorií a taky na základě dosavadních zkušeností, musí žák umět zvolit patřičný puškohled a jeho správné uchycení ke zbrani. Závěrem jsou žáci seznámeni se způsoby ošetřování puškohledů a velmi důležitým postupem v seřizování puškohledů. Důležitá je i ochrana puškohledů na zbrani před mechanickým a jiným poškozením.

Robustnost a stabilita Každodenní používání v lovecké praxi klade na dalekohledy vysoké nároky, především na jejich odolnost. Špičkové optické přístroje musí navíc své optické i mechanické vlastnosti udržet beze změn dlouhodobě. A proto je vnitřní i vnější „upevnění“ optického systému výjimečně důležité. Všechny optické konstrukční prvky musejí být trvale pevné, neposuvné a dokonale přizpůsobené.

Robustnost a stabilita I mechanické konstrukční prvky sloužící k posouvání skupin čoček uvnitř dalekohledu musejí být uloženy absolutně bez vůle. Splnění těchto podmínek bohužel nerozeznáme na první pohled, ale často až při použití v praxi. Jak složitý systém tvoří moderní dalekohled je patrné na následujícím obrázku – řez dalekohledu EL 8,5 x 42.

Robustnost a stabilita Přístroj obsahuje přibližně 160 nejrůznějších součástek, které jsou v mechanické části vyrobeny s přesností až na tisíciny ( 0,001 ) milimetrů a v optické části dokonce na stotisíciny ( 0,00001 ) milimetrů. Pro zhotovení těla dalekohledu se dnes standardně používají lehké slitiny na bázi hliníku. Firma Swarovski je ve svých výzkumech o krok dál a používá pro stavbu těla dalekohledů lehkou, zároveň vysoce pevnou slitinu hořčíku.

Robustnost a stabilita Všechny jmenované lehké kovy vlastní výborné mechanické vlastnosti, které zaručují dlouhou životnost. Mnozí výrobci používají pro stavbu dalekohledu umělé hmoty, zde vznikají poměrně značné kvalitativní rozdíly při dlouhodobém používání. U dalekohledů je nezbytně nutné stabilní mechanické spojení obou polovin dalekohledu. Protože právě toto místo je vystaveno zvláštnímu mechanickému zatížení, je spojka dalekohledu vyrobena z vysoce kvalitního kovu, který zaručí dlouhodobou mechanickou stabilitu.

Robustnost a stabilita U binokulárních dalekohledů je nesmírně důležité nejen osazení optického systému v těle přístroje, ale na rozdíl od „jednookých“ přístrojů ( puškohledy, teleskopy ) i dokonalé vycentrování obou částí přístroje. Tyto přístroje mají dvě optické osy (1) + (2) a jednu mechanickou střední osu (3).Tyto tři osy musejí být jedna k druhé paralelně vyrovnané (4).

Robustnost a stabilita Pokud je střední osa šikmá (5) zkřiví se obě optické osy při nastavení odstupu očí.Nejsou-li optické osy k sobě paralelní (6), pak dalekohled „šilhá“. Pro vysoce kvalitní dalekohledy, které musí ve všedním loveckém životě obstát přes desetiletí, to znamená, že musí mít nejen precizní čočky, centrování a nastavení přesně na setinu mm, ale také odpovídající dlouhodobou stabilitu skel v těle dalekohledu.

Robustnost a stabilita Levné dalekohledy nemohou zajistit potřebné nastavení a centrování, popřípadě jen u nového přístroje. Už nepatrné otřesy a nárazy deregulují a vedou k popsaným vadám. Vysoce kvalitní dalekohledy jsou dodávány bez podstatných odchylek v nastavení a centrování a udržují stálost těchto rozměrů dlouhodobě – za předpokladu normálního zacházení. Pokud dojde u vysoce kvalitního dalekohledu k deregulaci, lze ji zase bezproblémově odstranit. Oprava levného dalekohledu není většinou možná nebo se ani nevyplatí.

Kontrolní otázka Jaké podmínky by měl splňovat kvalitní dalekohled?

Zdroje pro textovou a obrazovou část Obrazová i textová část vychází z publikace SWAROVSKI OPTIK. Úvod do vysokohodnotné lovecké optiky. Další podklady pro tuto prezentaci přinesly interní materiály a konzultace se zástupcem firmy Swarovski Optik panem Ing. Zdeňkem Hlavačkou