Potraviny a výživa – čaj

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Simona Keková, KMD FreeDeK
Advertisements

Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_19
Colour a picture Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_163.
Draw a monster Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
ČAJ o Čaj je zpracovaná nadzemní část rostlin – listy, plody, květy Rozdělení čaje 1. Čaj pravý – černý, zelený, žlutý, bílý, matcha 2. Čaj ovocný.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Josef Gorčík Název šablonyVY_32_INOVACE SPV Název DUMuSTZ U Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O4.1K.
ČAJ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: čaj, charakteristika, složení, dělení, zpracování, druhy, skladování.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
ODBORNÝ VÝCVIK - Ochranné pomůcky Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Hana Dostálová Název.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O8.1K.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O7.1K.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Svatava Mlčochová Název šablonyVY_32_INOVACE SPV Název DUMuSPV K Stupeň.
BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny,
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O9.1K.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE GAZ Název DUMuGAZ K Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O6.1K.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE GAZ Název DUMuGAZ K Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Gastronomická zařízení – Hlavní kuchyně – technické podmínky
Potraviny a výživa - Zelenina
Strojní zařízení - Zásady bezpečnosti při práci
Společenská výchova – Estetika pracovního prostředí
Společenská výchova – Zásady chování v ubytovacích zařízeních
Potraviny a výživa - Brambory
Potraviny a výživa – Sýry
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Gastronomická zařízení – druhy skladů
Gastronomická zařízení – BOZP, osobní hygiena, pracovní oděv
Stroje a zařízení - spoje
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Gastronomická zařízení – Hrubé a čisté přípravny
Gastronomická zařízení – ukládání obalů a odpadů
Gastronomická zařízení – prostředky pro úklid a sanitaci
Cukrářské technologie – šlehané hmoty s požitím RP a moučných směsí
Stroje a zařízení - spoje
Gastronomická zařízení – Vybavení kuchyní– nádobí a náčiní
Společenská výchova – verbální komunikace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Potraviny a výživa – Tuky použití, skladování, opakování
Strojní zařízení - Stroje na omítání
Gastronomická zařízení – Vybavení kuchyní – mycí stroje
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
Potraviny a výživa – Med
Společenská výchova – V restauraci
Potraviny a výživa – umělá sladidla
Stroje a zařízení - spoje
Gastronomická zařízení - Hygienické zásady
Společenská výchova – Pravidla chování v dopravních prostředcích
Technika obsluhy – Výroba kávy
Cukrářské technologie – těžké šlehané hmoty
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Stroje a zařízení - spoje
Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor
Stroje a zařízení - spoje
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Společenská výchova – Společenská významnost
Společenská výchova – Neverbální komunikace
Cukrářské technologie – výrobky ze zvláštních šlehaných hmot
Společenská výchova – Kultůra cestování
CHEMIE - Alkaloidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Strojní zařízení - Speciální stroje a zařízení
Společenská výchova – Podání ruky
Stroje a zařízení - spoje
Transkript prezentace:

Potraviny a výživa – čaj Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Věra Tupá Název šablony VY 32. INOVACE PoV Název DUMu PoV.1518.1K Stupeň a typ vzdělávání Střední vzdělání s výučním listem, odborné učiliště Vzdělávací oblast Chování pracovníků ve službách, stravovací služby Vzdělávací obor Potraviny a výživa Vzdělávací okruh Čaj Druh učebního materiálu Prezentace, samostatná práce Cílová skupina Žák, 15 - 19 let Anotace Prezentace seznamuje žáky s pěstováním, druhy a produkcí čaje Speciální vzdělávací potřeby - ano - Klíčová slova Čaj, sklizeň, chemické složení, produkce Datum 28.5.2013

Čaj složení, pěstování

http://upload. wikimedia http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b6/Teestrauch_Detail.jpg/800px-Teestrauch_Detail.jpg

Sklizeň Sklizeň http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/52/Malaysia-tea_plantation.jpg

Čajové výhonky se sklízí ručně až 5x ročně, v tropech dokonce téměř každých 14 dnů. Při sklizni se pečlivě vybírají mladé lístky. Čajové lístky snadno přijímají cizí pachy, sběrači používají při sběru rukavice, nesmějí kouřit a používat parfémy.

Chemické složení http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/52/Malaysia-tea_plantation.jpg

Až 4% kofeinu Čajové silice- dodávají čaji příjemnou chuť , Třísloviny - trpká chuť – mírní se fermentací Éterické oleje Kyseliny- kofeinová

Černý čaj http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/52/Malaysia-tea_plantation.jpg

Následným sušením se fermentace přeruší a čaj ztmavne. Čajové lístky se po sběru nechají zavadnout, poté jsou rolovány mezi mosaznými deskami . Pak se čaj fermentuje ve vlhkých tmavých místnostech ,během fermentace čaj získává hnědočervenou barvu ,aktivuje se kofein, snižuje obsah tříslovin a uvolňuje aroma. Následným sušením se fermentace přeruší a čaj ztmavne.

Zelený čaj http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/52/Malaysia-tea_plantation.jpg

Zpracovává se bez fermentace, proto obsahuje více tříslovin Otrhané lístky se spaří a potom se suší v rotačním bubnu za vysokých teplot.

Bílý čaj http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/52/Malaysia-tea_plantation.jpg

Druh čaje, který se získává zpracováním prvních, ještě nerozvinutých čajových lístků. Mladé čajové lístky mají hebké stříbřitě-bílé chloupky, podle nichž dostal bílý čaj své jméno. Bílý čaj nemá jen jemnou a vyhledávanou chuť, ale je také nesmírně prospěšný lidskému zdraví, protože obsahuje účinné přírodní antioxidanty.

http://upload. wikimedia http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ae/Bai_Hao_Yin_Zhen_tea_leaf_%28Fuding%29.jpg

http://upload. wikimedia http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/00/Produkce_caje_ve_svete_2003.PNG

Opakování 1. V kterých světových oblastech se nejvíc pěstuje čaj ? 2. Vyjmenuj druhy čaje 3. Jaké je chemické složení čaje?

Použitá literatura Šebelová,Marie,: Potraviny a výživa,Parta,2000,ISBN 80-7320-010-4 Obrázky: http://cs.wikipedia.org http://www.google.cz/images/nav