Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_10 _INOVACE_ZBO6 Název školy SPŠ a SOŠGS Most Předmět ZBOŽÍZNALSTVÍ Tematický okruh Poživatiny Téma Ostatní látky obsažené v potravinách Ročník 1. Jméno autora Jaroslava Kapalínová Datum tvorby Anotace Žáci se seznámí s významem látek obsažených v potravinách. Materiál je určen pro žáky 1. ročníku obor prodavačské práce, prodavač do předmětu „Zbožíznalství“.

2 OSTATNÍ LÁTKY OBSAŽENÉ V POTRAVINÁCH

3 Ostatní voda enzymy organické kyseliny silice třísloviny barviva
alkaloidy pektin

4 VODA Nezbytná součást života VŠECH ŽIVÝCH ORGANISMŮ.
VODA VOLNÁ – je obsažena v poživatinách (odpařuje se, zmrzne) VODA HYDROSKOPICKÁ – dostává se do potravin z vlhkého prostředí (pojímají je poživatiny zbavené vody – mouka…) VODA KOLOIDNĚ VÁZANÁ – odpařuje se velmi těžko, nezmrzne (vázaná na bílkoviny, cukry)

5 ENZYMY Jsou to biokatalyzátory (rozkladače) potravin. PROSPĚŠNÉ – Zrání - ovoce, sýrů, masa Klíčení – obilí, luštěnin ŠKODLIVÉ – hnití, plesnivění potravin

6 ORGANICKÉ KYSELINY zachovávají stálost potravin ŘADÍME SEM:
kyselinu citrónovou, jablečnou, vinnou, mléčnou, sorbovou, benzeovou… SILICE Dodávají potravinám charakteristickou vůni VYSKYTUJÍ SE: v květech, listech, kořenech, oddencích některých rostlin

7 TŘÍSLOVINY BARVIVA jsou trpké látky, ovlivňují chuť
někdy i barvu určitých potravin vyskytují se téměř ve všech rostlinách BARVIVA jsou obsaženy v některých potravinách např. karotka, špenát, paprika, borůvky… zvýrazňují barvu poživatin.

8 ALKALOIDY PEKTIN patří sem - kofein, tein, teobromin
mají krátkodobé povzbuzující účinky PEKTIN jedná se o rosolující látku je obsažen např. v jablkách

9 ZDROJE Josef Kavina, ZBOŽÍZNALSTVÍ potravinářského zboží pro 1. ročník středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a pro smíšené zboží, Praha: nakladatelství IQ, 1996,

10 KONEC Autorem materiálu a jeho částí , není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Kapalínová


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google