Potraviny a výživa – čaj Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Věra Tupá Název šablony VY 32. INOVACE PoV Název DUMu PoV.1518.1K Stupeň a typ vzdělávání Střední vzdělání s výučním listem, odborné učiliště Vzdělávací oblast Chování pracovníků ve službách, stravovací služby Vzdělávací obor Potraviny a výživa Vzdělávací okruh Čaj Druh učebního materiálu Prezentace, samostatná práce Cílová skupina Žák, 15 - 19 let Anotace Prezentace seznamuje žáky s pěstováním, druhy a produkcí čaje Speciální vzdělávací potřeby - ano - Klíčová slova Čaj, sklizeň, chemické složení, produkce Datum 28.5.2013
Čaj složení, pěstování
http://upload. wikimedia http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b6/Teestrauch_Detail.jpg/800px-Teestrauch_Detail.jpg
Sklizeň Sklizeň http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/52/Malaysia-tea_plantation.jpg
Čajové výhonky se sklízí ručně až 5x ročně, v tropech dokonce téměř každých 14 dnů. Při sklizni se pečlivě vybírají mladé lístky. Čajové lístky snadno přijímají cizí pachy, sběrači používají při sběru rukavice, nesmějí kouřit a používat parfémy.
Chemické složení http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/52/Malaysia-tea_plantation.jpg
Až 4% kofeinu Čajové silice- dodávají čaji příjemnou chuť , Třísloviny - trpká chuť – mírní se fermentací Éterické oleje Kyseliny- kofeinová
Černý čaj http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/52/Malaysia-tea_plantation.jpg
Následným sušením se fermentace přeruší a čaj ztmavne. Čajové lístky se po sběru nechají zavadnout, poté jsou rolovány mezi mosaznými deskami . Pak se čaj fermentuje ve vlhkých tmavých místnostech ,během fermentace čaj získává hnědočervenou barvu ,aktivuje se kofein, snižuje obsah tříslovin a uvolňuje aroma. Následným sušením se fermentace přeruší a čaj ztmavne.
Zelený čaj http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/52/Malaysia-tea_plantation.jpg
Zpracovává se bez fermentace, proto obsahuje více tříslovin Otrhané lístky se spaří a potom se suší v rotačním bubnu za vysokých teplot.
Bílý čaj http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/52/Malaysia-tea_plantation.jpg
Druh čaje, který se získává zpracováním prvních, ještě nerozvinutých čajových lístků. Mladé čajové lístky mají hebké stříbřitě-bílé chloupky, podle nichž dostal bílý čaj své jméno. Bílý čaj nemá jen jemnou a vyhledávanou chuť, ale je také nesmírně prospěšný lidskému zdraví, protože obsahuje účinné přírodní antioxidanty.
http://upload. wikimedia http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ae/Bai_Hao_Yin_Zhen_tea_leaf_%28Fuding%29.jpg
http://upload. wikimedia http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/00/Produkce_caje_ve_svete_2003.PNG
Opakování 1. V kterých světových oblastech se nejvíc pěstuje čaj ? 2. Vyjmenuj druhy čaje 3. Jaké je chemické složení čaje?
Použitá literatura Šebelová,Marie,: Potraviny a výživa,Parta,2000,ISBN 80-7320-010-4 Obrázky: http://cs.wikipedia.org http://www.google.cz/images/nav