Diferencované stravování v různých pracovních podmínkách

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Advertisements

OVOCNÉ STROMY A OVOCE PODPORA PRO VÝUKU
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Namáhání na tah a tlak Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
Rozlišování krátkých a dlouhých samohlásek
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Macháčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Sluneční záření Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Uvolňování energie pro život Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Ovzduší – teplotní inverze Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Ekosystém – potravní řetězec, potravní pyramida
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
OVOCNÉ STROMY A OVOCE PODPORA PRO VÝUKU
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
POČASÍ KALENDÁŘ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Získávání energie pro život
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
POČASÍ GRAFOMOTORIKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
Vztahy mezi organismem a prostředím – ekologická přizpůsobivost organismu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
Sacharóza – výroba cukru
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Interaktivní test ze znalostí vnitřní energie a tepla
PUZZLE M Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Soubor interaktivních her z matematiky I.
Podmínky života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
Jméno: Poznáš hudební nástroje? Doplň názvy.
PUZZLE P Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Kde bydlí Honzík? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Prezentace seznamuje děti s počasím a představuje také roční období
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
Pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Samohlásky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Rozlišování hlásek P, B, M
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
České bankovky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Diferencované stravování v různých pracovních podmínkách Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Jednotlivá zaměstnání se liší stupněm fyzické námahy a různými pracovními podmínkami Strava těžce pracujících: při těžké fyzické práci se spotřebovává především energie Jsou zde především vyšší nároky na spotřebu energie strava musí obsahovat přiměřené množství bílkovin pro vývoj mohutnější svalové hmoty

Horké prostředí - pracující v horkých provozech (skláři, hutníci, kuchaři) ztrácejí při své práci vyšší množství tekutin a minerální látky v nich obsažené (např. chlorid sodný, vápník, draslík, vitamín C, vitamíny skupiny B) - je důležité doplnit vodu a ostatní složky - vhodné jsou např. minerální vody, ovocné šťávy,čaj a jiné nealkoholické nápoje

Chladné prostředí - jde o práci venku v zimě a v chladírnách (teplota na pracovišti je nižší než 5 °C víc než polovinu pracovní doby) - dochází k velkým tepelným ztrátám - je potřeba je nahradit zvýšenou energetickou hodnotou stravy - ochranné nápoje (např. teplá polévka, čaj) - prevencí proti nachlazení je zvýšený příjem vitamínu C - alkohol se nedoporučuje (rozšiřuje vlásečnice v podkoží a způsobuje ztráty tepla)

Prostředí bez slunečního záření (doly) - u pracujících pod zemí je třeba dbát na dostatečný příjem vitamínu A - ten je důležitý pro lepší přechod ze světla do tmy a vidění za šera - a také vitamínu D, který má protikřivičný účinek

Prašné prostředí (lomy, horníci, kameníci, brusiči skla) - prach z oxidu křemičitého způsobuje v plicích silikózu - strava obsahující vyšší podíl tuku umožňuje rychlejší transport prachových částic do mízního systému

Práce s chemikáliemi - je vyžadováno dodržování pracovních předpisů a všech předepsaných zásad - nesmí se začínat pracovat nalačno, jíst na pracovišti - je třeba omezit tučná jídla, vyhýbat se alkoholu (může dojít ke zvýšenému rozpouštění jedů) - mléčné bílkoviny ve stravě chrání jaterní buňky, podporují je v detoxikační činnosti. - strava má být s nižším obsahem tuků, zvýšená o sacharidy (energie)

- má obsahovat vyšší množství vápníku, železa, vitamínů a vody Duševní práce - nižší nároky na energetickou hodnotu stravy - doporučuje se strava s vyšším obsahem bílkovin, dostatkem fosforu, vlákniny, vitamínu skupiny B a vitamínu C - konzumace většího množství jídla způsobuje překrvení trávicího systému, menší prokrvení centrálního trávicího systému a může vyvolat ospalost, únavu a oslabit duševní výkon

Zdroje Ddauri Daniel D'Auria. [cit. 2013-07-12]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Furnace.jpg> John Charles Burrow (1852–1918). [cit. 2013-07-12].Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dolcoath_mine_man_engine.jpg?uselang=cs> KUDEROVÁ, L.: Nauka o výživě pro střední hotelové školy a veřejnost. 1. vyd. Praha: Fortuna, 2005. 184 s. ISBN 80-7168-926-2. str.157. ŠEBELOVÁ, M.: Potraviny a výživa: učebnice pro odborná učiliště obor kuchařské práce. 2. vyd. Praha: Parta, 2004. 116 s. ISBN 80-7320-054-6. str. 96–97.