Observation of Gravitational Waves from a Binary Black Hole Merger

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jméno autora: Mgr. Olga Bayerlová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_04_AJ1G Ročník: I. Anglický jazyk Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
Advertisements

Jméno autora:Mgr. Mária Filipová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_02_AJ_ACH Ročník: 1. – 4. ročník Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
1 Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím.
1 Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím.
1 Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_AJK-3.PT-26-Londýn Název školyStřední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_AJK-2.PT-16-Praha Název školyStřední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno.
PRIMA 2014 REPRODUCTION Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Tvůrce anglické verze: ThMgr. Ing. Jiří Foller Projekt: S anglickým jazykem.
TERCIE 2014 MENDEL´S LAWS Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Tvůrce anglické verze: ThMgr. Ing. Jiří Foller Projekt: S anglickým.
1 Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím.
Světelné jevy Je to část fyziky, která se zabývá světlem a jeho šířením. Také se používá názvu optické jevy. (optika) K pochopení souvislostí je zapotřebí.
KAREL IV. – II. Dějepis 7. ročník Marek Kryška. Charles IV./ KAREL IV. (1346 – 1378) King of Bohemia and Holy Roman Emperor. The second king of Bohemia.
Praha – hlavní město České republiky VY_32_Inovace_02KR-3 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
Atmosférický tlak a jeho měření. Částice plynů konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou velké mezery. Plyny jsou stlačitelné a rozpínavé.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Hana Kletečková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ K 11 Christmas in the Czech Republic.
Země ve vesmíru Vesmír – galaxie – sluneční soustava - Země.
Mocniny Mocniny desetinných čísel.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Časová pásma.
Vesmír je označení pro veškerý prostor, časoprostor, hmotu a energii v něm. V užším smyslu se vesmír také někdy užívá jako označení pro kosmický prostor,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.33_Prumerna_rychlost_graficke_znazorneni.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda Název: VY_ 32_INOVACE_1809_V.tělesa Téma: Vesmírná tělesa Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Tuhost pružiny.
1. KŘÍŽOVKA Pohyb může být posuvný a ….. Veličina s jednotkou m³ 1
EVIDENCE DOCHÁZKY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
ČAS.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Karel Roubík, Jakub Ráfl, Thomas Bachman ČVUT FBMI
Budoucí čas vyjádřený vazbou TO BE GOING TO
TO HAVE MÍT – VLASTNIT NĚCO Long form I have got You have got
Vlastnosti zvuku - test z teorie
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Obličej VY_32_INOVACE_2B_15 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Obecná teorie relativity
Present Simple Přítomný čas prostý. Present Simple Přítomný čas prostý.
VESMÍR.
Autor: Mgr. Eva Procházková Název : VY_32_INOVACE_23_Požár Téma: Požár
Autor: Mgr. Lucie Pospíšilová Datum:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Jazyk a jazyková komunikace, Anglický jazyk, Minulý čas prostý pravidelných.
Do you want to be a Millionaire?
PRESENT SIMPLE TENSE Autor: Mgr. Ivana Tesařová
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
AUTOR: Markéta Březinová NÁZEV: VY_32_INOVACE_AJ_18_MY BODY
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
MĚŘENÍ DÉLKY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Času máš dost, tak se usaď, pust si zvuk a vyzkoušej si svůj postřeh.
do třetího rozměru Cesta Pokud změníme způsob pohledu,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Srdečně vítejte ve světě financí.
Co nás obklopuje?.
Název školy: Základní a Mateřská škola Bečváry, okres Kolín Autor: Mgr
FRANTIŠEK KŘIŽÍK Zasloužil se o vynalezení obloukové lampy a elektrické tramvaje./ He was the creator of an arc lamp and an electric tram.
F-Pn-P055-cocka_Spojka PAPRSKOVÁ OPTIKA 5. SPOJNÁ ČOČKA.
F-Pn-P056-cocka_Rozptylka
F-Pn-P066-Dalekohledy PAPRSKOVÁ OPTIKA 7. DALEKOHLEDY.
Zobrazování optickými soustavami
Požehnané vánoční přáníčko, co potěší každé srdíčko.
VY_32_INOVACE_Spo_II_07 U4: What was happening?
Easter Anotace: Materiál je určen žákům 7
2. Centrální gravitační pole
Každý den jsme trochu starší…
1. Homogenní gravitační pole - VRHY
Transkript prezentace:

Gabiela Gonzáles: …jako když Galileo poprve namířil dalekohled na hvězdy

Observation of Gravitational Waves from a Binary Black Hole Merger O půl století později, v srpnu 1965, jsem navštívil svého blízkého přítele Karla Kuchaře v jeho pražském domově – a zamiloval jsem si toto nádherné město. V následujících desetiletích jsem pak vždy na otázku, která města na světě mám nejraděj odpovídal: „ San Francisko a Prahu“. Předmluva k českému vydání 2004 Observation of Gravitational Waves from a Binary Black Hole Merger 10.1103/PhysRevLett.116.061102 1994 Pokud my lidé budeme dostatečně chytří, podaří se nám pozorovat kolem nás procházející vlnky v křivosti prostoročasu. Naše počítače je mohou přeložit z vlnek v křivosti do vlnek zvuku a my potom uslyšíme symfonii černých děr – symfonii, jejíž výška a hlasitost roste, jak se díry po spirále blíží k sobě, která divoce víří, když díry splývají do jediné, pokřivené díry, která poté pomalu se stálou výškou utichá, jak se výčnělky díry postupně zmenšují a mizí. Symfonie ponese poselství: “Přicházím z páru černých děr, které se po spirále přibližují k sobě a splývají.” Černé díry a zborcený čas kap. 9

Průkopník Joseph Weber 1919 –2000 Amplification of microwave radiation by substances not in thermal equilibrium J. Weber; Glenn L. Martin College of Engineering and Aeronautical Sciences University of Maryland, College Park, Maryland 1953

Koincidence – gravitační vlna Chicago Maryland

Gravitational-Wave-Detector Events J. Weber      Gravitational-Wave-Detector Events J. Weber Phys. Rev. Lett. 20, 1307 – Published 3 June 1968 Abstract A new series of experiments is described, involving two gravitational wave detectors spaced about 2 km. A number of coincident events have been observed, with extremely small probability that they are statistical. It is clear that on rare occasions these instruments respond to a common external excitation which may be gravitational radiation

Weber 10-14 LIGO 10-22