Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,"— Transkript prezentace:

1 Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
okres Trutnov Autor: Mgr. Hana Klomínská Datum: říjen 2012 Název: VY_12_INOVACE_1.2.1 PRV1,2_16 Téma: Vydra říční Ročník: 1. a 2. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 anotace: Materiál slouží k procvičování čtení s porozuměním v hodinách prvouky ve věku 6 až 8 let. Lze ho využít jako motivační, výkladový nebo opakovací. Je určen pro práci na interaktivní tabuli nebo na folii. Vytvořeno jako DUM do předmětu prvouka. Slouží jako doplněk k výuce o volně žijících zvířatech prostřednictvím vlastního čtení.

3 vydra říční Vydra je lasicovitá šelma s protáhlým tělem. Má krátké končetiny s plovacími blánami a dlouhý, silný ocas. Srst je hnědá, na břiše bílá. obr. 1 Vydry žijí poblíž stojatých i tekoucích vod. Jsou to skvělí plavci a potápěči. Pod vodou vydrží přes 5 minut.

4 Na břehu pod kořeny stromů si vyhrabávají dlouhé nory
jak žijí? Vydry žijí samotářsky. Loví ryby, žáby, hraboše nebo mladé vodní ptáky. Na lov se vydávají pozdě odpoledne a navečer. obr.2 Na břehu pod kořeny stromů si vyhrabávají dlouhé nory s doupětem na konci. Doupě mají vystlané suchou trávou. Vchod do nory bývá pod vodní hladinou.

5 Jak se rodí mláďata? obr. 3 Samice rodí na jaře 2 až 4 slepá a holá mláďata. Ta se živí mateřským mlékem, potom jim matka přináší ulovenou potravu. Nakonec se naučí lovit. S matkou žijí asi 1 rok.

6 řeka vydra na šumavě. V šumavských horách je jedna divoká horská říčka, která se jmenuje také Vydra. Podél této říčky je nyní přírodní rezervace nazvaná Povydří. Co myslíte, proč dostala toto jméno? obr. 4 Znáte večerníčkové příběhy O Vydrýskovi? Viděli jste je?

7 otázky: Jak se nazývá vydří obydlí? Kde vydra obvykle žije?
Čím se živí? Jaké má nohy? Jakou má srst? Kde si staví své doupě? Nora. Poblíž stojatých i tekoucích vod. Loví ryby, žáby, hlodavce i vodní ptáky. Krátké opatřené plovacími blánami. Krátkou, hnědou s bílým břichem. V břehu vodního toku.

8 Použitý materiál: Obr. 1 - DBHACK88. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < obr. 2 - BOTAURUS STELLARIS. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < Obr. 3 - CS:GOTHIC2. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < Obr. 4 - FACTUMQUINTUS. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: <


Stáhnout ppt "Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,"

Podobné prezentace


Reklamy Google