Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MĚŘENÍ DÉLKY Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MĚŘENÍ DÉLKY Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým."— Transkript prezentace:

1 MĚŘENÍ DÉLKY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Škoda Fabia Combi objem motoru….. 1,4 l výkon motoru…… 50 kW
objem zavazadlového prostoru…. 426 l šířka na zadních sedadlech… mm výška mezi stropem a sedadly…. 952 mm maximální rychlost… km/h zrychlení z 0 na 100 km/h…… za 15,8 s spotřeba…. 7,1 litru benzinu na 100 kilometrů Číselné hodnoty, které posuzují různé vlastnosti: - většina je doprovázena jednotkou - jsou to různé veličiny většina veličin je zaváděna ve fyzice – říkáme jim proto FYZIKÁLNÍ VELIČINY

3 Měření délky Délka – jedna z prvních jednotek, kterou lidstvo potřebovalo měřit. První odvozování bylo z rozměrů lidského těla: stopa – asi 30 cm palec – asi 2,5 cm loket (vídeňský) – asi 0,75 m krok (stará česká jednotka) – přibližně 60 cm sáh, píď,….

4 Mezinárodní dohodou byl za základní jednotku délky zvolen
metr (značka m). Definice metru: původně odvozena z rozměrů Země – v 18. století (1 metr byl stanoven jako desetimilióntina vzdálenosti pólu a rovníku) podle toho, co vědci naměřili, byla vyrobena tyč – prototyp metru. Tyč byla vyrobena ze slitiny platiny a iridia, na ní jsou vrypy, které označují délku 1 metru. Je uložena v trezoru v Mezinárodním ústavu pro míry a váhy u Paříže. Dnes už se metr neurčuje z rozměrů Země, používají se jiné, přesnější metody (odvození od rychlosti světla), ale délka zůstává stejná. Podle prototypu metru si vyrobily svůj prototyp všechny státy.

5 Podle něj jsou vyrobeny další přesné tyče, které používají
např. továrny vyrábějící pravítka. A čas od času se tyto tyče musí zkontrolovat, zda mají správnou délku. Kromě metru se používají také násobky a díly metru: Jednotka Značka jednotky Převody kilometr km 1 km = m decimetr dm 1 m = 10 dm centimetr cm 1 m = 100 cm milimetr mm 1 m = mm nakreslit

6 K měření délek používáme různá délková měřidla:
krejčovský metr svinovací metr pásmo pravítko skládací metr posuvné měřidlo - šupléra

7 Pojmenujte délková měřidla na obrázcích:
skládací metr šupléra trojúhelníkové pravítko

8 Použité obrázky – autor.
Použité kliparty – z kolekce PowerPointu 2003.


Stáhnout ppt "MĚŘENÍ DÉLKY Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým."

Podobné prezentace


Reklamy Google