Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Lucie Pospíšilová Datum:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Lucie Pospíšilová Datum:"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268
Autor: Mgr. Lucie Pospíšilová Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_Anglický jazyk Téma: Tenses- Present perfect I Ročník: 8.-9. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 Present perfect I Předpřítomný čas bývá pro mnoho studentů oříškem. V českém jazyce tento čas překládáme časem minulým či časem přítomným.

3 Tvoření have/has + minulé příčestí

4 Minulé příčestí tvoříme buď koncovkou - ed (pravidelná slovesa) nebo použijeme třetí tvar nepravidelných sloves

5 Pojďme se podívat na ukázkové věty v kladném tvaru: I have seen Madonna. You have been to New York. She has played tennis. He has written a letter. It has gone out. We have bought a book. You have lived in London. They have watched TV. Ve 3.osobě č.j. má sloveso podobu HAS

6 Sloveso have/has zkracujeme: I‘ve seen Madonna. You‘ve been to New York. She‘s played tennis. He‘s written a letter. It‘s gone out. We‘ve bought a book. You‘ve lived in London. They‘ve watched TV.

7 Otázku v předpřítomné čase tvoříme inverzí slovesa have/has a podmětu: Have you seen Madonna? Yes, I have. Have you been to New York? No, I haven‘t. Has she played tennis? Yes, she has. Has he written a letter? No, he hasn‘t. Has it gone out? Yes, it has. Have we bought a book? No, we haven‘t. Have you lived in London? Yes, I have. Have they watched TV? No, they haven‘t.

8 Tázací slova mají své místo na prvním místě otázky samozřejmě Where have you been? What have you seen? Where has he gone?

9 Zápor v předpřítomném čase tvoříme přidáním záporky not za sloveso have/has I have not seen Madonna. You have not been to New York. She has not played tennis. He has not written a letter. It has not gone out. We have not bought a book. You have not lived in London. They have not watched TV.

10 I zde zkracujeme: have not = haven‘t has not = hasn‘t I haven‘t seen Madonna. You haven‘t been to New York. She hasn‘t played tennis. He hasn‘t written a letter. It hasn‘t gone out. We haven‘t bought a book. You haven‘t lived in London. They haven‘t watched TV.

11 A teď použití 1. velice často tímto časem sdělujeme své zážitky a zkušenosti I‘ve been to England. I‘ve eaten raw eggs. She has played rugby. He has had broken leg. We‘ve seen Václav Havel. They have written poetry.

12 2. váže se k přítomnosti, mluví o něčem, co je teď, co stále trvá I have cleaned our car. You have lost your keys. She has lived in London. He has gone to Mexico. We have painted our bedroom. They have cooked dinner.

13 Zdroj: Vlastní tvorba Obrázek: Anotace:
Anotace: Žáci se seznámí s tvorbou předpřítomného času. Tento materiál má pouze funkci výkladovou.


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Lucie Pospíšilová Datum:"

Podobné prezentace


Reklamy Google