Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

FRANTIŠEK KŘIŽÍK Zasloužil se o vynalezení obloukové lampy a elektrické tramvaje./ He was the creator of an arc lamp and an electric tram.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "FRANTIŠEK KŘIŽÍK Zasloužil se o vynalezení obloukové lampy a elektrické tramvaje./ He was the creator of an arc lamp and an electric tram."— Transkript prezentace:

1 FRANTIŠEK KŘIŽÍK Zasloužil se o vynalezení obloukové lampy a elektrické tramvaje./ He was the creator of an arc lamp and an electric tram.

2 Oblouková lampa/Arc lamp
Oblouková lampa je intenzivní elektrický světelný zdroj, v němž je světlo vyzařováno elektrickým obloukem hořícím mezi dvěma elektrodami. Oblouková lampa je známa už od první poloviny 19. století. Během první poloviny 20. století byly obloukové lampy postupně vytlačovány žárovkami a dalšími postupně zdokonalovanými světelnými zdroji./ An arc lamp is an intense electric light source in which light is emitted by an electric arc burning between two electrodes. During the first half of the 20th century, arc lamps were gradually displaced by light bulbs and other progressively refined light sources.

3 Elektrická tramvaj (Křižík)/Electric tram (Křižík)
18. července 1891 vyjela na trať mezi letenským Zámečkem a Stromovkou v Praze. Od Křižíka si pak nechaly zavést tramvajová spojení i Královské Vinohrady a Žižkov. Křižík postavil tramvajové dráhy také v Plzni, v Dubrovníku a částečně i ve Vídni. On July 18, 1891, the first electric tram in the Bohemian lands was on the line between Letenský Zámeček and Stromovka in Prague. From Křižík they wanted to introduce a tram connection between Královské Vinohrady and Žižkov. Křižík also built tram tracks in Pilsen, Dubrovnik and partly in Vienna.

4 Pocty Roku 1883 Františku Křižíkovi byl udělen Řád Františka Josefa, roku Řád železné koruny a stal se císařským radou. Roku 1905 byl jmenován doživotním členem Panské sněmovny, obdržel čestný doktorát technických věd a v roce 1927 se stal prvním laureátem Ceny dra Hanuše Karlíka./ In 1883 Francis Krizik was awarded the Order of Franz Joseph, in the Order of the Iron Crown and became the imperial council. In 1905 he was appointed as a member of the Pan-European Chamber of Deputies, in 1906 he received an honorary doctorate in technical sciences and in 1927 he became the first laureate of the Prize of Hanuš Karlík.

5 Slova na konec Děkujeme Františku Křižíkovi, jak přispěl k technickému pokroku. We thank František Křižík for his contribution to technical progress. DĚKUJEME ZA POZORNOST Lukáš a Radek


Stáhnout ppt "FRANTIŠEK KŘIŽÍK Zasloužil se o vynalezení obloukové lampy a elektrické tramvaje./ He was the creator of an arc lamp and an electric tram."

Podobné prezentace


Reklamy Google