Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cukr Denisa Krátká.
Advertisements

SACHARIDY.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_17
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy.
Téma: Ověřování gastronomických dovedností a vědomostí
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Suroviny Ročník: I. –
Téma: Vybrané zahradnické plodiny špenátová zelenina, špenát zelný
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14.
Škroby. Charakteristika škrobů Škrob je z chemického hlediska polysacharid složený z mnoha molekul glukóz. Škroby vznikají v rostlinách jako produkt fotosyntetické.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 15.
Skladování, použití. Vady tuků – vliv mikroorganizmů žluknutí tuků – MO a enzymy rozkládají tuk – tento proces podporuje světlo a teplo příměs cizích.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13.
Předmět:Suroviny Ročník: 1. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s cukry, vznikem cukrů a rozdělení.
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
JÁDROVINY A OLEJNATÁ SEMENA
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Daňová evidence STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výroba cukru.
Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZELENINA S VLASTNOSTMI OVOCE
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Daňová evidence STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Transkript prezentace:

Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Č. projektu : CZ.1.07/1.5.00/34.0921 Škola: Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Městec Králové, T.G. Masaryka 4 Kód DUMu: VY_32_INOVACE_SUR_261 Název materiálu: Charakteristika cukrů Autor: Bc. Ilona Ottová Tematická oblast: Cukry Ročník: 1. Obor Cukrář Datum tvorby: Březen 2013 Anotace: Materiál slouží k výkladu a procvičení historie cukrovarnictví a charakteristiky cukrů Metodický pokyn:Prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu pracovního listu a písemné práce

Charakteristika cukrů OBR. č. 1

Cukry = sacharidy Vlastnosti Sladké chuti Rozpustné ve vodě Tvoří se fotosyntézou v zelených částech rostlin V potravinářství se běžně označuje jako sacharóza (cukr řepný, třtinový) Používá se především při výrobě cukrářských výrobků a ke slazení Základní surovinou pro výrobu cukru v ČR je cukrová řepa

Fotosyntéza v rostlinách Obr. č. 2

Počátky slazení Původním sladidlem byl med Sladké sirupy rostlin – z břízy, javoru (dodnes se používá), mrkve – tato výroba byla velmi ekonomicky nákladná Později cukrová třtina a cukrová řepa

Třtinový cukr První zprávy o cukru pochází ze 4. století př. Kr. z Přední Indie, kdy se zásluhou křižáckých výprav se dostal do Evropy. Cukr byl velmi drahý – to vedlo k tomu, že po dlouhých šlechtitelských pokusech se podařilo vypěstovat řepu cukrovku, která obsahovala asi 7 % cukru, což bylo považováno za vysokou cukernatost

Plodiny pro výrobu cukru Obr. č. 3 Cukrová třtina Obr. č. 4 Cukrová řepa Plodiny pro výrobu cukru

Cukrovarnictví v Čechách R. 1787 zavedena první rafinace dováženého třtinového cukru na Zbraslavi R. 1829 vzniká první cukrovar v Kostelním Vydří u Dačic Od r. 1840 u nás napočítáno 76 cukrovarů Nyní je pouze 7 činných cukrovarů v ČR Odštěpný závod Opava - Vávrovice Ředitelství a závod Hrušovany nad Jevišovkou Cukrovar Dobrovice Cukrovar České Meziříčí Cukrovar Vrbátky, a.s. Cukrovar Prosenice Litovelská cukrovarna, a.s.

Cukrovarnictví v Čechách Pěstování a výroba řepy se neustále zlepšuje Šlechtěním se obsah cukru v řepě zvýšil z původních 7 % až na 20 % Obr. č. 5 Cukrovar Mělník

Řepa cukrová Pěstuje se pro výrobu cukru Dvouletá rostlina – prvním rokem vyrůstá válcovitý kořen (bulva) s přízemní ružicí listů Druhým rokem listy vybíhají, tvoří se květenství a dozrávají semena (nažky) Pro výrobu cukru je řepa sklízena v období prvního roku v období od října do ledna následujícího roku

Tvorba cukrů v řepě cukrové Cukr se tvoří pouze v listech fotosyntézou Výsledkem fotosyntézy jsou monosacharidy (jednoduché cukry), které se pomocí enzymů přetvářejí na sacharózu a odchází vodivým pletivem do bulvy V bulvě je cukr nestejnoměrně rozdělen do určitých partií, nejvíce cukru je umístěno ve středu bulvy

Řepa cukrová Z hlavy – vyrůstají listy a očka (vegetační pupeny Krk – přechod mezi hlavou a kořenem, bez listů a kořínků Zdužnatělý kořen – rostou z něho postranní, vláknité kořínky Hlavní kořen – zásobuje rostlinu vodou a živinami Obr. č. 6 Hlava Krk Zdužnatělý kořen Hlavní kořen

Pěstování řepy cukrové Nejlépe se řepě daří v teplém, vlhkém klimatu a sypkých půdách Dobře hnojených chlévskou mrvou a močůvkou

Kontrolní otázky 1. Jaké jsou vlastnosti cukrů? 2. Kolik původně obsahovala cukrová řepa sacharózy? 3. Z jakých částí se skládá cukrová řepa? 4. Jak se nazývá způsob (proces) při němž vznikají cukry v rostlinách? 5. Ve které části bulvy se vyskytuje největší množství sacharózy?

Použité zdroje: Obr. č. 1 OBRUČA, Stanislav. gate2biotech.cz [online]. [cit. 22.3.2013]. Dostupný na WWW: http://www.gate2biotech.cz/bioplasty-ano-ci-ne/ Obr. č. 2 NEUVEDEN. ic.cz [online]. [cit. 22.3.2013]. Dostupný na WWW: http://chemie-trest.ic.cz/soubory/olympiada/texty/cukry.pdf Obr. č. 3 KRATOCHVÍL, Petr. pixboy.com [online]. [cit. 23.3.2013]. Dostupný na WWW: http://pixabay.com/cs/pozad%C3%AD-biomasa-plodina-st%C5%99ih-70997/ Obr. č. 4 GREB, Peggy. wikimedia.org [online]. [cit. 23.3.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:SugarBeet.jpg Obr. č. 5 KACIR. wikimedia.org [online]. [cit. 23.3.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cukrovar_M%C4%9Bln%C3%ADk.jpg Obr. č.6 NEUVEDEN, Autor. ntroi.info [online]. [cit. 23.3.2013]. Dostupný na WWW: http://zelenina.ntroi.info/repa_2/cervena_repa_krmiva/krmne_repy_byl_predstaven_v_asii.html Obr. č. 7 PULKRÁBEK, Josef; URBAN, Jaroslav. biom.cz [online]. [cit. 23.3.2013]. Dostupný na WWW: http://biom.cz/cz/odborne-clanky/energeticke-vyuziti-rostlinne-biomasy

Použitá literatura: BLÁHA, Ludvík. KOPOVÁ, Ivana. ŠREK, František. Suroviny – pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 4. vyd. Praha: Informatorium. 2007. 257s. ISBN 978 – 80 – 7333-000-2 SKOUPIL, Jan. Suroviny a polotovary pro cukrářskou výrobu. Brno: Společenstvo cukrářů České republiky, 2005. ISBN neuvedeno