Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ"— Transkript prezentace:

1 Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Obecná ekonomie

2 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Č.projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Městec Králové, T.G. Masaryka 4 Název materiálu: VY_32_INOVACE_EP_218 Autor: Bc. Pavlína Kánská Tématický okruh: Obecná ekonomie Ročník: 1. a 2. Obor Podnikání Datum tvorby: Říjen 2013 Anotace: Materiál slouží k výkladu do hodiny a vyhledání informací k tématu na internetu. Metodický pokyn: Prezentace je určena jako výklad do hodiny a k samostatnému úkolu z využitím ICT.

3 Obecná ekonomie 18. Inflace

4 Inflace trvalý projev tržního hospodářství
je spjata s fungováním principu trhu doprovodný jev existence tržní ekonomiky ekonomický jev, který označuje všeobecný růst cenové hladiny neboli snížení kupní síly peněz projev určité nerovnováhy mezi zdroji a potřebami, která se navenek projevuje jako vzestup cenové hladiny za určité časové období (měsíc, rok)

5 Růst cenové hladiny měří se podle pevně stanoveného souboru zboží a služeb – spotřebitelský koš zahrnují se do něj řádově stovky druhů trvalý vzestup hladiny cen spotřebitelského koše je ukazatelem inflace v daném státě

6 Měření inflace používáme různé indexy
nejpoužívanější – index spotřebitelských cen míra inflace se udává v % CPI – index spotřebitelských cen

7 úkol Zjistěte jaká byla inflace v předešlém roce. Využijte internet.

8 Vznik inflace inflace tažená poptávkou – nadměrné úvěry, snižování daní, zvyšování státních výdajů inflace tlačená náklady – nadměrný růst nákladových položek neúměrný růst mezd, růst cen strategických surovin, zvýšené množství výrobků za stejný časový úsek

9 Zdroje: ZLÁMAL, Jaroslav a Zdeněk MENDL. Ekonomie nejen k maturitě. Vyd. 3. Kralice na Hané: Computer Media, 2010, 128 s. ISBN Vlastní.


Stáhnout ppt "Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ"

Podobné prezentace


Reklamy Google