Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3192 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_12.3.06 Jméno autora: Mgr. Jana Matěnová Datum, období kdy byl vytvořen: 4. dubna 2012 Název práce: Sacharidy Předmět, pro který je VM určen: Chemie Ročník, pro který je VM určen: 9. ročník Časová dotace: 2 vyučovací hodiny Vzdělávací oblast, tematický okruh, téma: Člověk a příroda, Chemie, Chemie 9. ročník, Sacharidy Metodický list, anotace - výstižný popis způsobu použití VM ve výuce: žáci využívají prezentaci k získání informací o složení sacharidů, jejich rozdělení, významu v přírodě – fotosyntézu a významu pro člověka a chemické výroby. Dále se na krátkém videu seznámí s první pomocí při cukrovce. Přiložené fotografie žákům slouží k rozšíření znalostí. Pro žáky je i jednodušší zápis. Pomůcky: -
SACHARIDY U 43 Nákres 43/87
Vlastnosti cukrů Složeny z C, H, O V: v přírodě, vznikají FTS: Veškerý život na Zemi je závislý na přírodním ději – fotosyntéze (z řečtiny přeloženo „slučování světlem“. K jejímu průběhu poskytuje potřebnou energii sluneční záření. Výchozími látkami FTS jsou oxid uhličitý a voda. Katalyzátorem je chlorofyl obsažený v zelených rostlinách. Vzniká glukóza (základní zdroj energie) a kyslík (nezbytný pro život).
http://www.viviente.cz/sacharidy/ http://www.oskole.sk/?id_cat=7&clanok=10887 http://www.youtube.com/watch?v=W-PzF9z7_ic
Význam pro tělo: 1. zdroj energie 2. zásobní látka 3. stavební látka http://svatebni-dorty.muj-styl.cz/
Rozdělení 1. monosacharidy 2. disacharidy 3. polysacharidy
ad1/ glukóza = hroznový cukr U44 Bílá krystalická látka rozpustná ve vodě, V: ovoce, med, krev člověka Zdroj energie pro život člověka nadbytek-cukrovka http://zbrblinka.blog.cz/0807/stavnate-ovoce
Cukrovka Množství cukru v krvi je u živočichů udržována na určit hodnotě. Její porušení může vést k obávané nemoci „diabetes“ – cukrovka. U nemocného člověka se cukr vylučuje močí. http://www.youtube.com/watch?v=ctU-oPsIwW0 http://olpt.cz/pages/zakladni_laboratorni_vysetreni/custom_page.htm?execution=e3s1
Důkaz glukózy U 44 Fehlingovo činidlo http://www.studiumchemie.cz/pokus.php?id=67
Ad1/ fruktóza = ovocný cukr U44 V: ovoce, med P: náhradní sladidlo pro diabetiky http://zbrblinka.blog.cz/0807/stavnate-ovoce http://www.sunpharm.cz/katalog/potravinove_doplnky/
Ad2/ sacharóza = řepný cukr U45 Bílá krystalická látka, výrazně sladká chuť P: sladidlo k ochucování potravin http://cs.wikipedia.org/wiki/Cukr http://www.prx.org/pieces/59423-all-about-the-sugar-beet
Ad3/ škrob U45 Bílá pevná látka pro člověka stravitelná V: brambory, rýže, obiloviny http://www.natura.cz/katalog-vyrobku/potravinarske-skroby/solamylC2AE-500-g.php http://www.maggi.cz/Skola-vareni/K/Kukuricny-skrob.aspx
Nestravitelná pro člověka V: len, konopí, dřevo stromů Ad3/ celulóza Bílá pevná látka Nestravitelná pro člověka V: len, konopí, dřevo stromů P: výroba papíru U 45 http://www.kajov.eu/urad-nastenka.php
Zdroje BENEŠ, Pavel. Základy praktické chemie: pro 9. ročník ZŠ. 1. vydání. Praha: Nakladatelství Fortuna, 2000, s. 71. ISBN 80-7168-880-0. http://www.viviente.cz/sacharidy/ http://www.oskole.sk/?id_cat=7&clanok=10887 http://svatebni-dorty.muj-styl.cz/ http://zbrblinka.blog.cz/0807/stavnate-ovoce pred-rakovinou-a-dusevnim-vycerpanim-rikaji-experti.html http://olpt.cz/pages/zakladni_laboratorni_vysetreni/custom_page.htm?execution=e3s1 http://www.sunpharm.cz/katalog/potravinove_doplnky/ http://www.prx.org/pieces/59423-all-about-the-sugar-beet http://www.maggi.cz/Skola-vareni/K/Kukuricny-skrob.aspx http://www.natura.cz/katalog-vyrobku/potravinarske-skroby/solamylC2AE-500-g.php http://www.kajov.eu/urad-nastenka.php http://www.studiumchemie.cz/pokus.php?id=67 http://www.youtube.com/watch?v=W-PzF9z7_ic