Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.17_sacharidy Název: Sacharidy Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: PRIMA ŠKOLA Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie Tematický okruh/téma: Přírodní láky/Sacharidy Vytvořeno: ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva.

2 Sacharidy Nejrozšířenější přírodní látky. Obsahují v molekule C, H, O.
Ve všech rostlinných a živočišných buňkách. Lidský organismus přijímá sacharidy především v potravě.

3 V rostlinách vznikají sacharidy fotosyntézou?
Co je to fotosyntéza? Reakce vzdušného oxidu uhličitého CO2 a vody H2O účinkem energie (slunečního záření). Katalyzátorem je chlorofyl (přírodní barvivo). 6 CO2 + 6 H2O → C6H12O6 + 6 O2 Přeměna anorganických látek na látky organické.

4 Funkce sacharidů Dělení sacharidů
zásobní látky zdroj energie stavební funkce Dělení sacharidů sacharidy složité oligosacharidy (do 10 jednotek) polysacharidy jednoduché monosacharidy

5 MONOSACHARIDY Nelze je dále dělit na jednodušší.
Stavební jednotka složitějších sacharidů. Polyhydroxyderiváty karbonylových sloučenin. Aldózy – kromě hydroxylových sloučenin obsahují aldehydickou skupinu - CHO. Ketózy – kromě hydroxylových sloučenin obsahují ketonickou skupinu - CO -.

6 D-glukosa (hroznový cukr)
Patří mezi aldózy. Bílá krystalická látka sladké chuti, rozpustná ve vodě. Vyskytuje se ve všech sladkých plodech, v medu, nejvíce ve vinných hroznech, v malém množství i v krvi. Používá se v lékařství jako umělá výživa, k výrobě ethanolu, kys. citrónové, vitamínu C.

7 Fruktóza (ovocný cukr)
Patří mezi ketosy Je nejsladší sacharid. Je obsažen v medu, v ovocných šťávách a některých druzích zeleniny. Játra rozkládají fruktózu na tuky a další látky. Galaktóza Je obsažena v mateřském mléce.


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr"

Podobné prezentace


Reklamy Google