Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_CH17 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice 68771 Autor RNDr. Anna Priessnitzová Vzdělávací oblast Přírodovědné vzdělávání Vzdělávací obor Základy přírodních věd - chemie Tématický okruh Chemické složení živých organismů Téma Cukry Ročník 2. M Datum tvorby Anotace Prezentace zahrnuje sacharidy – jejich rozdělení, vlastnosti, využití a význam. Dává učivo do souvislosti s fotosyntézou a jejím významem pro život na Zemi. Motivuje žáky k aktivnímu zájmu o probírané učivo. Metodický pokyn Prezentace je určena jako výkladový materiál, lze ji rovněž využít k zopakování a procvičení učiva. Navazuje na ni pracovní list. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

2 Sacharidy (cukry, glycidy)
Jsou to přírodní látky převážně rostlinného původu Patří mezi nejrozšířenější látky v přírodě Funkce sacharidů : a) zásobní (zdroj energie) b) stavební (u rostlin)

3 Rozdělení sacharidů Sacharidy se skládají se z uhlíku, vodíku a kyslíku tvoří je stavební jednotky – monosacharidy z nich jsou tvořeny - disacharidy - polysacharidy Rozpustné sacharidy, které mají sladkou chuť = cukry

4 Monosacharidy Glukóza = C6H12O6 Glukóza = hroznový cukr
Součást krve živočichů (porucha – diabetes) Rozkladem glukózy (spalováním) organismy získávají energii Z glukózy ----> ethanol, kyselina citronová, kyseliny mléčná, vitamín C Fruktóza = ovocný cukr (v medu) Ribóza, deoxyribóza – 5 uhlíkových atomů, jsou součástí DNA a RNA Glukóza = C6H12O6 2 možné způsoby zápisu :

5 Disacharidy Tvořeny ze dvou monosacharidů
Sacharóza = glukóza + fruktóza (cukr řepný, třtinový) Laktóza = glukóza + galaktóza (mléčný cukr savců) Maltóza = 2 glukózy (ve sladu z ječmene, výroba piva)

6 Polysacharidy Jsou složeny z molekul 1 – více druhů monosacharidů
Význam : látky stavební (celulóza) látky zásobní (škrob, glykogen) speciální funkce: heparin (polysacharid+ bílkovina) – brání srážení krve Rostlinné klovatiny – rostliny je roní při poranění Mukopolysacharidy – váží vodu v organismech – v kloubech, sklivci – kyselina hylauronová

7 Škrob – nejrozšířenější zásobní polysacharid, tvořen glukózou.
Celulóza – tvoří buněčnou stěnu rostlin, složena z glukózy, člověk ji nedokáže trávit, je hlavní složkou vlákniny – podporuje peristaltiku střev. Čistá celulóza – bavlna, vata, výroba papíru. Škrob – nejrozšířenější zásobní polysacharid, tvořen glukózou. Díky němu mají lidé dostatek výživy – brambory, obilí, rýže. Glykogen – zásobní polysacharid v játrech a svalech Inulin – rostlinný zásobní polysacharid (využití diabetici)

8 Vznik cukrů fotosyntetickou asimilací 6 CO2 + 6 H2O ------> C6H12O6 + 6 O2
Fotosyntéza je reakce, kterou zelené rostliny díky chlorofylu v chloroplastech dokáží využít světelného záření k tvorbě energeticky bohatých organických sloučenin – cukrů (glukózy) z jednoduchých anorganických látek – oxidu uhličitého (CO2) a vody. Fotosyntéza má zásadní význam pro život na Zemi.

9 Fotosyntetická asimilace
Fotosyntéza je složitý, několikastupňový proces, zahrnuje fázi světelnou (Calvinův cyklus) a fázi temnostní. Probíhá v chloroplastech zelených rostlin a v mnoha dalších organismech (autotrofních =samo-vyživujících). Kromě zelených rostlin jsou to zelené řasy, hnědé řasy, ruduchy, bakterie, krásnoočka, sinice.

10 fotosyntéza Oxid uhličitý voda kyslík glukóza

11 Význam fotosyntézy  Je to základní proces, zabezpečující život na Zemi. Téměř veškerá biomasa vzniká fotosyntézou ze vzdušného oxidu uhličitého. Fotosyntéza je jediný děj na Zemi, při kterém se uvolňuje kyslík. Z celkové sluneční energie vyzařované Sluncem do vesmíru, zachytí planeta Země jednu miliardtinu ( 10-9 ). Z ní se 40 % odrazí zpět do vesmíru. Zbytek energie stačí k udržení veškerého života, k ohřívání atmosféry a zemského povrchu. Ze světla dopadajícího na rostliny jsou jen 3 % využita na tvorbu sacharidů, které jsou základem výživy organismů na Zemi.

12 ZDROJE: http://www.sugarmill.ru/
BANÝR, Jiří a kolektiv: Chemie pro střední školy. Praha: SPN, 1995.


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google