Bojový řád jednotek požární ochrany Činnost hasičů na místě zásahu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

Technologie – Bezpečnost a ochrana zdraví při práci.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb v Jihomoravském kraji.
Vztah předpisů na ochranu osobních údajů a předpisů k právu na informace Odborný seminář STMOÚ 23. – 25. říjen 2011 Špindlerův mlýn.
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
Pracovní právo. Pohovor
BEZPEČNOSTNÍ TECHNOLOGIE I Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/ )
STS/S 10 Obsluha, používání a údržba MPT v jednotce podle návodů k obsluze a interních aktů řízení Zpracováno: Zpracoval: por.Bc. Martin Hrabina.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Pracovní smlouva Vypracoval: Lukáš Karlík.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 1. Požární ochrana Obor:Elektrikář.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Bezpečnostní opatření Policie ČR se Státní plavební správou „VODA 2016“
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
BEZPEČNOST JEŘÁBOVÉ DOPRAVY Při konstrukci a provozu jeřábů musí být přísně dbáno na zásady bezpečnosti, aby nebyl ohrožen život a zdraví osob a zabránilo.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Prodej sexuálních služeb na ulici v interakci s prací policie a strážníků PhDr. Jiří Frýbert.
POVODEŇ Povodeň je přechodné výrazné zvýšení hladiny vodních toků nebo jiných povrchových vod, při kterém voda zaplavuje území mimo koryto vodního toku.
Odbor dozoru a kontroly veřejné správy Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol ÚSC (2010 – 2011) Ing. Marie Kostruhová.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Mgr. Michal Oblouk.  chceme-li žít ve společnosti, musíme přijmout předem stanovená pravidla, která vymezují hranice lidského soužití  rozlišujeme 3.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
STS/S 09 Taktické a bezpečnostní zásady pro umísťování MPT na místě zásahu Zpracováno: Zpracoval: por.Bc. Martin Hrabina Hasičský záchranný.
MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 SOUTĚŽ PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL HZS Ústeckého kraje.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Kontrolní činnost ve zdravotnictví
Pravidla udělování autorizace podle zákona č. 179/2006 Sb.
Typová činnost složek IZS při společném zásahu u mimořádné události s velkým počtem raněných a obětí STČ – 09/IZS.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
MĚSTSKÁ POLICIE VALAŠSKÉ KLOBOUKY
Název opory – Právní předpisy – požární ochrana
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Název materiálu
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Odpovědnost za poškození životního prostředí
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Radek John ministr vnitra
KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
Obecné výklady o důkazech
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
GDPR aneb to chceme.
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Práva a povinnosti odborové organizace v oblasti BOZP
NV č. 201/2010 Sb. ze dne 31. května 2010  o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu ve znění NV č. 170/2014 Sb. ze dne 6. srpna 2014.
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD (k datu )
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Zvláštní odborná způsobilost
Subjekty správního řízení
NEJČASTĚJŠÍ PŘÍČINY POŽÁRŮ V BYTOVÝCH DOMECH
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol výkonu přenesené a samostatné působnosti svěřené orgánům obcí, krajů a hlavního města Prahy za léta 2014–2016.
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Průběh trestního řízení část první – Přípravné řízení trestní
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Subjekty správního řízení Doc. JUDr. H. Prášková, CSc.
KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
SPRÁVNÍ PRÁVO.
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Transkript prezentace:

Bojový řád jednotek požární ochrany Činnost hasičů na místě zásahu Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje Bojový řád jednotek požární ochrany PTZ 19 Činnost hasičů na místě zásahu Úvodní snímek prezentace. Zpracováno: 9.4.2008 Zpracoval: nprap. Jiří Machala Aktualizováno dne: 26.6.2012

Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje Charakteristika 1 ) Na místě zásahu jsou hasiči podřízení svým velitelům jednotek a jejich prostřednictvím veliteli úseku, veliteli sektoru a veliteli zásahu. Při nebezpečí z prodlení může hasičům vydat velitel úseku, velitel sektoru nebo velitel zásahu rozkaz přímo. Volná vzorová stránka pro Vaše využití.

Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje Úkoly a postup činnosti 2 ) Hasiči na místě zásahu (týká se všech hasičů i určených do různých funkcí na místě zásahu, např. velitelů jednotek, členů štábu velitele zásahu): a ) plní rozkazy a pokyny (povely) příslušných velitelů, - znají úkol svůj a své jednotky, - neopouští určené stanoviště pokud mu nehrozí bezprostřední ohrožení jeho života, - samostatně a iniciativně využívají výhodné situace při změně okolností při zásahu, b ) postupují tak, aby zásahem případně způsobená škoda byla co nejmenší, c ) dodržují pravidla spojení, d ) provádějí průzkum v místě svého nasazení a zjištěné poznatky hlásí veliteli jednotky nebo veliteli úseku či sektoru anebo veliteli zásahu,

Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje e ) dbají na svoji bezpečnost a bezpečnost ostatních hasičů, používají osobní ochranné pracovní prostředky, f ) nepoužívají oděvní doplňky a předměty nošené na těle nebo při sobě, kterých není pro činnost na místě zásahu třeba a které mohou být při zásahu poškozeny nebo které mohou ohrozit jejich zdraví, g ) varují ostatní při nebezpečí a učiní opatření k jejich záchraně, využívají všech svých znalostí při posouzení míry nebezpečí u zásahu, h ) využívají všech svých znalostí, zkušeností a technických možností požární techniky, věcných prostředků a zařízení požární ochrany, získaných při odborné přípravě, dodržují zásady uvedené v Cvičebním řádu jednotek požární ochrany - technický výcvik.

Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje 3 ) Hasič - příslušník HZS ČR: a) je povinen při provádění zásahu nebo úkonu dbát, aby v souvislosti s touto činností nevznikla osobám bezdůvodná újma a aby případný zásah do jejich práv a svobod nepřekročil míru nutnou k dosažení účelu prováděného zásahu nebo úkonu. Je rovněž povinen dbát, aby na majetku, který je předmětem zásahu, nevznikly odcizením nebo poškozením škody, kterým lze zabránit, a to do doby jeho převzetí vlastníkem, uživatelem nebo Policií České republiky,

Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje b) je oprávněn, i ) vyžaduje-li to účinné zabezpečení plnění úkolů hasičského záchranného sboru, vyzvat každého, aby nevstupoval na určená místa nebo aby se podrobil omezením vyplývajícím z provedení služebního zásahu (dále jen „zásah“); zásahem se rozumí zejména ochranná, záchranná a likvidační opatření prováděná hasičským záchranným sborem. Každý je povinen výzvy příslušníka uposlechnout. Příslušník je oprávněn vyzvat osobu, která se nepodřídí stanoveným omezením, aby prokázala svoji totožnost a tato osoba je povinna výzvě vyhovět, ii ) příslušník s odpovídající odbornou způsobilostí je oprávněn v souvislosti se zajišťováním bezpečnosti osob a ochrany majetku používat výbušniny a výbušné předměty, iii ) požadovat od právnických a fyzických osob informace potřebné k plnění základních úkolů hasičského záchranného sboru,

Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje iv ) provádět potřebná zjištění a služební úkony (dále jen „úkon“), nahlížet do příslušné dokumentace a požadovat potřebnou součinnost; úkonem se rozumí činnost prováděná při výkonu státní správy v oboru působnosti hasičského záchranného sboru. Při provádění úkonů jsou příslušníci oprávněni ke vstupu do objektů a zařízení a ke vstupu na nemovitost na dobu nutnou k řádnému provedení těchto činností, v ) k provedení zásahu, který nesnese odkladu, oprávněn otevřít byt nebo jiný uzavřený prostor a vstoupit do něj. Při tom je povinen zajistit přítomnost nezúčastněné osoby, nehrozí-li nebezpečí z prodlení. Po provedení zásahu je příslušník povinen neprodleně vyrozumět orgány Policie České republiky. O vstupu do vojenských objektů, do objektů Policie České republiky, Bezpečnostní informační služby, Vězeňské služby České republiky a Celní správy České republiky platí zvláštní předpisy.

Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje 4 ) Příslušnost k hasičskému záchrannému sboru prokazuje příslušník služebním stejnokrojem, služebním průkazem nebo ústním prohlášením „hasičský záchranný sbor“. 5 )Ústním prohlášením „hasičský záchranný sbor“ prokazuje příslušník svou příslušnost k hasičskému záchrannému sboru pouze v případech, kdy okolnosti zásahu nedovolují prokázat příslušnost ostatními způsoby uvedenými v odstavci 4. Příslušník se prokáže ihned, jakmile to okolnosti zásahu dovolí. 6 ) Při úkonech prokazuje příslušník příslušnost k hasičskému záchrannému sboru služebním průkazem.

Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje Použitá literatura: Bojový řád ML 6 / Ř Bojový řád jednotek požární obrany,rok vydání 2002 Předposlední stránka prezentace.

Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje Děkuji za pozornost. Dotazy a diskuse. Autor: nprap. Jiří Machala HZS Olomouckého kraje Územní odbor Přerov Stanice Přerov Telefon: 950 781 181 Email: smenaapr@hzsol.cz Poslední stránka prezentace.