6. Elektrické pole - náboj, síla, intenzita, kapacita

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Renáta Burdová Název prezentace (DUMu): 3.1 – 3.4 Lineární rovnice, vyjádření neznámé ze vzorce Název sady:
Advertisements

Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Konstrukce akumulátoru Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 12. Střídavý proud Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 17. Světlo Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních škol –
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 7. Kinematika – rozlišování pohybů a jejich skládání v prakt. úlohách.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Dynamo – regulace Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Komunikace řídících jednotek I. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Nestandardní akumulátory Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Tomáš Rachůnek Název prezentace (DUMu): Komolá tělesa Tematická oblast: Povrchy a objemy těles Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Přehled a zvláštní typy zapalování Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Rozdělení zdrojů Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Diagnostika řídících jednotek I. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 2. Teplotní stupnice - převody, teplo a 1. termodynamický zákon Název.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 14. Pohyby těles v gravitačním a tíhovém poli Země Název sady: Fyzika.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 12. Práce, výkon, účinnost Název sady: Fyzika pro 1. ročník středních.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 17. Přenos programu z PC a upínání obrobku na CNC soustruhu HURCO.
Krok za krokem ke zlepšení výuky automobilních oborů CZ.1.07/1.1.26/ Švehlova střední škola polytechnická Prostějov.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_01_ Vzájemné působení těles Číslo projektu:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 16. Elektromagnetické kmitání a vlnění Název sady: Fyzika pro 3.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 9. Elektrický proud v plynech - ionizace, výboje a jeho druhy Název.
Elektrický náboj Podmínky používání prezentace
Název prezentace (DUMu): Elektromagnetická indukce
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček
Název prezentace (DUMu): Geometrická posloupnost – řešené příklady
1. Význam a úkoly technického kreslení Technická dokumentace
Název prezentace (DUMu): Elektrický obvod, napětí, proud
6. Kinematika – druhy pohybů, skládání pohybů
Název prezentace (DUMu): Chemické procesy v olověných akumulátorech
AUTOR: Mgr. Milada Zetelová
19. Kreslení závitových spojů Technická dokumentace pro 1. ročník
4. Kinematika – základní pojmy, pohyb
Portál eVIM ELEKTRICKÝ PROUD.
5.2 – 5.3 Mocniny, odmocniny, mocniny o základu 10
Název prezentace (DUMu): Princip klasického zapalování
1. Základy termiky, teplo, teplota, vnitřní energie
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektroskop a jednotka elektrického náboje Číslo DUM: III/2/FY/2/2/4 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název prezentace (DUMu):
Název prezentace (DUMu): Logaritmické rovnice
4.1 – 4.3 Lineární nerovnice i jednoduchý podílový tvar
Fyzika – 6.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
3. Skládání vektorů, převody jednotek
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Anna Červinková 16. Jednoduché stroje
Elektrický náboj Ing. Jan Havel.
Obecná a anorganická chemie
Název prezentace (DUMu): Mocninná funkce – řešené příklady
Název prezentace (DUMu): Dynamo – zapojení
Název prezentace (DUMu): Posloupnosti
10. Dynamika – procvičování vzorců na hybnost, tření
7. Druhy čar, měřítka zobrazení, písmo Technická dokumentace
4.8 Nerovnice s abs. hodnotami – Metoda nulových bodů
Název prezentace (DUMu): Elektrický výkon
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
COULOMBŮV ZÁKON.
SPOJOVÁNÍ KONDENZÁTORŮ
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Elektroskop. Jednotka elektrického náboje
17. Tolerance a drsnost na výkrese
Intenzita elektrického pole
ELEKTRICKÝ NÁBOJ A JEHO VLASTNOSTI.
Název prezentace (DUMu): Lomená funkce
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Siločáry elektrického pole
Transkript prezentace:

6. Elektrické pole - náboj, síla, intenzita, kapacita Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 6. Elektrické pole - náboj, síla, intenzita, kapacita Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních škol – obor mechanik seřizovač a technik puškař Ročník: 3. a 4. Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0727 Datum vzniku: 1.6.2012 – 30.6.2013 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Fyzika pro 3. a 4 Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Fyzika pro 3. a 4. ročník středních škol – obor mechanik seřizovač a technik puškař je shrnout žákům vyšších ročníků technických oborů základní poznatky z fyziky. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě přiblíží postupně žákům jednotlivé fyzikální obory, se kterými se setkají v praxi i v hodinách na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na pochopení základních pojmů elektrického pole

ELEKTRICKÉ POLE Existuje v okolí elektricky nabitých těles nebo částic Jeho podstata je materiální Zdrojem jsou částice s elektrickým nábojem( např. protony, elektrony, ionty)

ELEKTRICKÝ NÁBOJ Vyjadřuje určitý stav těles Je vázán na částice, sám o sobě neexistuje Značka Q, jednotka C ( coulomb) Vzhledem k rozměrům částic se používají malé jednotky

VLASTNOSTI ELEKTRICKÉHO NÁBOJE Můžeme ho přenášet pomocí zelektrované tyče z jednoho tělesa na druhé Měří se elektrometrem Existují dva druhy : kladný a záporný Nejmenší náboj se nazývá elementární ( e=1,602 . 10 -11 C)

COULOMBŮV ZÁKON Vyjadřuje vzájemné silové působení mezi nabitými tělesy Souhlasné náboje se odpuzují, nesouhlasné se přitahují Znění zákona vyslovil fyzik Coulomb Dvě tělesa( náboje ) se přitahují nebo odpuzují stejně velkými silami ale opačného směru

ELEKTRICKÁ SÍLA Je to vektorová veličina Značka Fe, jednotka N ( newton ) Čím větší budou náboje, tím větší bude síla Čím víc budou náboje od sebe, tím menší bude síla

INTENZITA ELEKTRICKÉHO POLE Je to vektorová veličina, má stejný směr jako síla ( od + k - ) Značka E, jednotka V/m nebo N/C Vyjadřuje podíl síly Fe a náboje Q Platí vztah: E= Fe / Q

HOMOGENNÍ A RADIÁLNÍ POLE Homogenní pole je stejnorodé pole, intenzita má ve všech směrech stejnou velikost a směr Např. mezi dvěma nesouhlasně nabitými deskami Radiální pole je kolem bodových nábojů, má tvar soustředných kružnic

ELEKTRICKÉ SILOČÁRY Jsou to myšlené čáry, které určují působení elektrického pole Jejich směr je od kladného náboje k zápornému náboji Příkladem jsou zrnka krupice v oleji, které vytvoří obrazce kolem elektrod připojených ke zdroji ·

ELEKTRICKÝ POTENCIÁL Popisuje vlastnosti pole Značka φ, jednotka V (volt) Určuje podíl práce W a náboje Q Platí vztah: φ = W / Q Čím větší bude vzdálenost od kladné desky, tím menší bude potenciál ·

ELEKTRICKÉ NAPĚTÍ Značka U , jednotka V (volt) Určuje rozdíl potenciálů mezi dvěma body elektrického pole Platí vztah : U=φa – φb Jiný vztah : U= E.d E je intenzita, d je vzdálenost desek ·

KAPACITA VODIČE Je to veličina, která popisuje množství náboje mezi deskami a míru napětí mezi nimi Značka C, jednotka F (farad) Je to podíl náboje Q a napětí U Platí vztah : C= Q/U ·

KONDENZÁTORY Mají uplatnění v přístrojové technice Nejznámější jsou svitkové, keramické, elektrolytické a otočné Mají stálé hodnoty kapacit, proto se vhodně spojují, aby se zvýšily hodnoty Při paralelním zapojení se kapacity sčítají a při sériovém zapojení se sčítají napětí ·

DESKOVÝ KONDENZÁTOR Je to nejjednodušší kondenzátor Základem jsou dvě nesouhlasně vodivé desky Mezi deskami je nevodivé prostředí zvané dielektrikum Pro napětí mezi deskami platí: U= E.d ·

Kontrolní test Skupina A Popiš elektrické pole Popiš vlastnosti elektrického náboje Popiš el.sílu Popiš homogenní a radiální pole Popiš el.potenciál Popiš kapacitu vodiče

Kontrolní test Skupina B Popiš el.náboj Popiš Coulombův zákon Popiš intenzitu Popiš siločáry Popiš el.napětí Popiš kondenzátory

Seznam zdrojů pro textovou část SVOBODA, E. a kol. Přehled středoškolské fyziky. 3. vyd. Praha: Prometheus s.r.o., 2005 LEPIL, O. a kol. Fyzika pro střední školy 1.díl. 3. vyd. Praha: Prometheus s.r.o., 1995