Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"— Transkript prezentace:

1 Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Vzdělávání pro konkurenceschopnost č. výzvy 21, prior. osa Počáteční vzdělávání Výuková oblast: Člověk a příroda Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_312 Ročník: 8. Sada: Fyzika Druh: Prezentace Autor: Mgr. Květoslava Latoňová Název: Elektrické pole Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva – Elektrické pole. Objasňuje žákům vznik elektrického pole a silové působení elektrického pole na kladně nabitou částici. Datum vytvoření: Datum ověření:

2 Elektrické pole

3 elektrické pole: vyskytuje se kolem každého zeletrovaného (elektricky nabitého) tělesa je charakterizováno elektrickými siločarami (pomyslné čáry) směr siločar je určen směrem působení elektrického pole na kladně zelektrované těleso čím větší náboj, tím hustější siločáry se vzdáleností intenzita el. pole klesá zaniká s vybitím el. náboje tělesa

4 siločáry elektrického pole:
obr. 1 kladně nabitá záporně nabitá kruhová destička kruhová destička kruhová destička bez náboje

5 siločáry el. pole mezi dvěma elektrickými náboji:
obr. 2 souhlasně nabité nesouhlasně nabité - odpuzují se - přitahují se

6 stejnorodé (homogenní) pole:
= siločáry el. pole mezi dvěma rovnoběžnými nesouhlasně zelektorovanými deskami siločáry od sebe stejně vzdáleny hustota je stejná el. síla má ve všech místech stejnou velikost např. kondenzátor obr. 3

7 otázky a úkoly: Kde se vytváří elektrické pole a čím je charakterizováno? Na čem závidí intenzita elektrického pole? Co se stane při vybití elektrického náboje? Nakresli siločáry elektrického pole kolem kladného (záporného) náboje. Nakresli siločáry elektrického pole mezi dvěma souhlasně (nesouhlasně) nabitými elektrickými náboji. Co je to stejnorodé (homogenní) pole? Kde se využívá?

8 zdroje: obr. 1: ARIMASEN, Nein. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: obr. 2: commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: obr. 3: PAJS. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"

Podobné prezentace


Reklamy Google