Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Portál eVIM ELEKTRICKÝ PROUD.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Portál eVIM ELEKTRICKÝ PROUD."— Transkript prezentace:

1 Portál eVIM ELEKTRICKÝ PROUD

2 Opakování předešlého ročníku:
atomy a ionty stavba atomu vznik iontů elektrická síla, pole elektroskop

3 Atomy se skládají ze 3 druhů částic: protony, neutrony, elektrony.
Přibližně 100 druhů atomů. Neutrální atom- stejný počet protonů a elektronů. Prvek- látka složená jen z atomů jednoho druhu. (železo, vodík, …) Molekuly-skládají se ze dvou i více atomů. Sloučeniny- z molekul stejného druhu. (voda-molekuly vody) Směs- z dvou a více různých molekul.(ocet- mol. Vody a kyseliny octové)

4 Čím se liší různé atomy:
počtem protonů a neutronů v jádře různý počet elektronů okolo jádra Znázorni atom vodíku, a uhlíku: zkontroluj s obrázky v učebnici str. 102 Vznik iontů: při vysoké teplotě- atom se neudrží pohromadě při prudkých srážkách dva atomy nebo molekuly blízko sebe Iont má nestejný počet protonů a elektronů, má elektrický náboj.

5 Kladný iont- odtržením elektronů
Záporný iont- přidání elektronů Úkol: Nakresli kladný iont uhlíku a záporný iont kyslíku zkontroluj podle obrázku v učebnici str.: 103 Náměty referátů: 1/ Odstranění popílku z kouře 2/ Jak pracuje kopírka a laserová tiskárna 3/ Leidenská láhev 4/ Kondenzátor Co způsobuje elektrické pole ve vodičích K referátům můžete využít učebnici str

6 Zelektrování těles třením.
Zelektrovaná tělesa se přitahují nebo odpuzují. K popisu těchto sil zavedena fyz. veličina- elektrický náboj. Elektrický náboj odvozená el. veličina značka- Q jednotka- C coulomb Elementární elektrický náboj: elektron: -e proton: +e Měření el. náboje- elektroskopy, elektroměry.

7 Shrnutí: Elektrický náboj určuje stav zelektrovaných těles, který se projevuje silovým působením na jiná tělesa. Značka elektrického náboje: Q, jeho jednotka: C coulomb. může být kladný i záporný nejmenší- elementární náboj +e, -e. Elektricky neutrální atom má stejný počet kladných protonů a záporných elektronů. Iont má nestejný počet kladných protonů a záporných elektronů.

8 Učebnice str.: 104/1, 2. Pracovní sešit str.: 41/3, 4.
Použitá literatura: MACHÁČEK, Martin. Fyzika pro základní školy a víceletá gymnázia. 2. vyd. Prométheus, ISBN Rauner, Karel. Fyzika pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Fraus, ISBN Rauner, Karel. Fyzika pracovní sešit pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Fraus, ISBN Chytilová, Marta. Fyzika pro 8.ročník základní školy. 1. vyd. Státní pedagogické nakladatelství, ISBN


Stáhnout ppt "Portál eVIM ELEKTRICKÝ PROUD."

Podobné prezentace


Reklamy Google