Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce7. 3. 2012 Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaElektrické vlastnosti.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce7. 3. 2012 Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaElektrické vlastnosti."— Transkript prezentace:

1 AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce7. 3. 2012 Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaElektrické vlastnosti látek Název výukového materiáluModel atomu IdentifikátorVY_32_INOVACE_PreJa14 Anotace Prezentace určená k výkladu učiva o atomu, ke shrnutí učiva i k opakování.

2 MODEL ATOMU „?“

3 Atom - částice látky, která se skládá z obalu a velmi malého jádra. (Představa : atom = fotbalové hřiště, jádro = makové zrnko) Model atomu Helia:

4 Jádro atomu V jádře atomu jsou protony a neutrony. Protony jsou velkou silou vázány v jádře, oproti elektronu jsou mnohonásobně těžší. Nesou kladný elektrický náboj. Neutrony jsou přibližně stejně těžké jako protony, také jsou velkou silou vázány v jádře. Elektrický náboj nenesou – jsou neutrální.

5 Obal atomu Obsahuje elektrony. Elektrony jsou nejmenší elementární částice, krouží kolem jádra, nesou záporný elektrický náboj. Náboj elektronu a protonu je stejně velký, liší se znaménkem. Atom se jeví navenek jako neutrální, proto musí obsahovat stejný počet elektronů a protonů.

6 Atomy různých chem. prvků Atomy různých chem. prvků se liší počtem protonů v atomovém jádře. Platí: -p-počet elektronů je stejný jako počet protonů -u-u některých prvků může být počet neutronů v jádře atomu různý např. vodík nemá žádný.

7 Periodická soustava prvků

8 IONTY Jsou částice s elektrickým nábojem, které vzniknou z elektricky neutrálního atomu odtržením elektronu z atomového obalu nebo přijetím elektronu do atomového obalu. Kladný iont – méně elektronů jako neutrální atom Záporný iont – více elektronů jako neutrální atom Ke vzniku iontů dochází např. při elektrování těles.

9 Vznik iontů, iontový krystal

10 Použité materiály: Učebnice Fyzika pro 6. roč. ZŠ, SPN Praha 1981 Učebnice Fyzika pro 6. roč. ZŠ, Nakladatelství Prometheus, spol. s. r. o. 2003 Učebnice Fyzika pro 6. roč. ZŠ a víceletá gymnázia, Nakladatelství Fraus 2004 Cilon A. Ronan – Věda, vydal Knižní klub 1997, vydání první Obrázky – labo.cz


Stáhnout ppt "AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce7. 3. 2012 Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaElektrické vlastnosti."

Podobné prezentace


Reklamy Google