Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Elektroskop a jednotka elektrického náboje Číslo DUM: III/2/FY/2/2/4 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Elektroskop a jednotka elektrického náboje Číslo DUM: III/2/FY/2/2/4 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektroskop a jednotka elektrického náboje Číslo DUM: III/2/FY/2/2/4 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické a magnetické jevy Autor: Mgr. Petra Kejkrtová Anotace: Žák se seznámí s elektroskopem a jeho principem měření. Naučí se určovat zda je těleso el. nabité. Seznámí se s jednotkou el. náboje a s principem uzemňování. Klíčová slova: Elektroskop, princip elektroskopu, nabíjení elektroskopu, Van de Graaffův generátor. Metodické pokyny: PC, DTP, metodické pokyny jsou součástí materiálu Druh učebního materiálu: Prezentace doplněná fotografiemi a úkoly. Druh interaktivity: Kombinovaná Cílová skupina: Žák 8. ročníku Datum vzniku DUM:

2 Elektroskop a jednotka elektrického náboje
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Kejkrtová.

3 Zopakujte si! Už jsme se naučili, že některá tělesa se dají např. vzájemným třením zelektrovat. Tělesa mohou být zelektrována kladně nebo záporně. Kladně zelektrovaná tělesa obsahují kladné ionty. Záporně zelektrovaná tělesa obsahují záporné ionty. Naučíme se určovat, zda je těleso nabité. Naučíme se určovat, zda je těleso nabité kladně nebo záporně.

4 Elektroskop Elektroskop je přístroj určený k indikaci a měření elektrického náboje. Elektroskopem můžeme zjistit, zda je těleso elektricky nabité, dokonce zda je nabité kladně, nebo záporně. Ve škole se nejčastěji používá elektroskop s otočnou ručkou.

5 - Žákovský elektroskop nehybná kovová tyčka plastová tyč otáčivá ručka
podstavec z izolantu

6 Školní ručkový elektroskop
skleněná tyč + prstenec z izolantu nehybná kovová tyčka kovová otáčivá ručka kovová skříňka stupnice stojan z izolantu

7 Princip elektroskopu:
Desky elektroskopu se dotkneme kladně nabitou skleněnou tyčí. Ke kladně nabité skleněné tyči jsou přitahovány volné elektrony z kovové desky. Část elektronů přejde na tyč. V desce, ručce i nehybné tyčce vznikne přebytek kladného náboje – jsou kladně nabité. Kladně nabitá tyčka a souhlasně nabitá ručka se vzájemně odpuzují. Ručka ukáže výchylku.

8 Princip elektroskopu:
Desky elektroskopu se dotkneme záporně nabitou plastovou tyčí. Na plastové tyči je přebytek volných elektronů. Část elektronů přejde na desku elektroskopu. V desce, ručce i nehybné tyčce vznikne přebytek záporného náboje – jsou záporně nabité. Záporně nabitá tyčka a souhlasně nabitá ručka se vzájemně odpuzují. Ručka ukáže výchylku.

9 Určování druhu elektrického náboje pomocí elektroskopu
Nabijeme elektroskop např. záporným elektrickým nábojem. (obr. a) Dotkneme se elektroskopu zkoumaným tělesem. Pokud se výchylka ručky elektroskopu zvětší, má zkoumané těleso souhlasný náboj – záporný. (obr. b) Pokud se výchylka elektroskopu zmenší, má zkoumané těleso opačný náboj – kladný. (obr. c) a) b) c)

10 Nabíjení elektroskopu
K snadnějšímu nabíjení těles dostatečně velkým nábojem budeme používat Van de Graaffův generátor. Otáčením kliky generátoru vyrábíme elektrický náboj. Jednu elektrodu generátoru spojíme s deskou elektroskopu. Ručička ukáže výchylku. Při dalším otáčení kliky se výchylka zvětšuje. Náboj na elektroskopu se zvětšuje.

11 Van de Graaffův generátor
Je to elektrostatický stroj, který umožňuje nabíjet kovovou kouli na velmi vysoké napětí. Princip: Otáčením nevodivého pásu (nejčastěji gumového) přenášíme kladný náboj, který získáváme třením do vnitřku kovové koule. Tady je odebírán a odváděn na povrch koule. Vybitá část se pak vrací k novému nabití.

12 Jednotka elektrického náboje
Pomocí výchylky ručky na elektroskopu usuzujeme na velikost elektrického náboje na desce daného elektroskopu. Nejmenším nábojem, který lze změřit, je náboj elektronu – elementární elektrický náboj – e Jednotkou elektrického náboje je coulomb [kulomb] Značka: C Platí: 1 C = e

13 Uzemnění zelektrovaného elektroskopu
Dotkneme se rukou kladně zelektrovaného elektroskopu. Ze země přejde část volných elektronů přes naše tělo na desku elektroskopu. Dotkneme se rukou záporně zelektrovaného elektroskopu. Přes naše tělo přejde část volných elektronů do země. Těleso se stane elektricky neutrálním. Uzemnili jsme ho.

14 Otázky a úkoly: 1. Co je to elektroskop?
Přístroj určený k indikaci a měření elektrického náboje. 2. Popiš princip elektroskopu. 3. Jak se určí druh elektrického náboje? 4. Pomocí čeho se nabíjí elektroskop? Van de Graaffova generátoru. 5. Jaká je jednotka elektrického náboje? 1 C [coulomb] 6. Popiš uzemnění elektroskopu.

15 Použité zdroje: JARED C. BENEDICT. wikimedia: Vandg.generátor [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unportedna WWW: GONFER00. wikimedia: generátor [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Genericna WWW:


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Elektroskop a jednotka elektrického náboje Číslo DUM: III/2/FY/2/2/4 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická."

Podobné prezentace


Reklamy Google