Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_07_B_01 Tematická oblast: Elektrostatické pole a elektromagnetismus Téma: Elektrostatické pole Autor: Ing. Lukáš Nepokoj Datum vytvoření: září 2012

2 Anotace Metodický pokyn
Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTROTECHNIKA, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s názornými obrázky a schématy doplněných textem podporujícím výklad učitele. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku.

3 ELEKTROSTATICKÉ POLE Prostředí, v němž se projevují silové účinky elektrických nábojů, které jsou v klidu, nazýváme elektrostatické pole. Náboje jsou dvojí polarity, kladný náboj má nedostatek elektronů, záporný náboj má přebytek elektronů.

4 ELEKTROSTATICKÉ POLE Elektrostatické pole vznikne mezi dvěma vodivými deskami, na které připojíme elektrické napětí a na deskách se tak objeví náboje opačných polarit. Desky se nazývají elektrodami a jsou odděleny izolantem (dielektrikem).

5 ELEKTROSTATICKÉ POLE Elektrostatické pole může existovat jen v nevodivém prostředí. Ve vodivém prostředí se náboje na elektrodách vyrovnají. Dvě elektrody navzájem izolované tvoří uspořádání, kterému říkáme kondenzátor. Kondenzátor je pasivní elektronická součástka.

6 ELEKTROSTATICKÉ POLE OPAKOVÁNÍ:
Popište elektrostatické pole. …………………………………………………………… Jakým způsobem vznikne elektrostatické pole? …………………………………………………………… Jak se jmenuje součástka tvořená dvěma navzájem izolovanými elektrodami? …………………………………………………………...

7 ELEKTROSTATICKÉ POLE Vocabulary:
electrostatic field – elektrostatické pole electrical charge – elektrický náboj insulant – izolant dielectric – dielektrikum capacitor - kondenzátor

8 Použité zdroje TKOTZ, Klaus a kol. PŘÍRUČKA PRO ELEKTROTECHNIKA. Praha: Europa-Sobotáles cz, s.r.o., 2006, ISBN Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."

Podobné prezentace


Reklamy Google