Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Předmět: Technologie Výrobce potravin Ročník: 3. Autor: Ing. Anna Novotná Speciální výrobky Anotace: Výkladová část hodiny Technologie oboru Výrobce potravin - cukrovinkář. Prezentace pro podporu výkladu učitele na téma Speciální výrobky. Klíčová slova: Speciální výrobky, diabetik, cukrovka, sladidla, fruktosa. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Anna Novotná Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 6 Číslo materiálu: VY_52_INOVACE_VP3_23
Význam, rozdělení, náhradní sladidla Speciální výrobky Význam, rozdělení, náhradní sladidla
Speciální výrobky Výrobky pro diabetiky Stálé zvyšování počtu nemocných cukrovkou Cukrovka – civilizační nemoc, tělo má nedostatek hormonu inzulínu, snížení využití glukosy, zvýšení hladiny krevního cukru, nemoc látkové výměny
Suroviny Fruktosa nebo syntetická sladidla Kakaové součásti – kakaová hmota, kakaový prášek, kakaové máslo Sušené mléko Jádroviny Sušené a kandované ovoce Aromatické a chuťové látky Emulgátory
Sladidla Fruktosa, sorbit atd. Ideální sladidlo má tyto vlastnosti Nízká energetická hodnota Sladká chuť bez vedlejších příchutí Zdravotní nezávadnost Stabilita při technologickém zpracování Výrobní a cenová dostupnost a přijatelnost
Výrobky pro diabetiky Dia hořká čokoláda Dia mléčná čokoláda Dia pastilky ovocné
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje SMÍŠEK JOSEF A KOLEKTIV PRACOVNÍKŮ ČOKOLÁDOVEN. Výroba cukrovinek a trvanlivého pečiva: Zaměření na výrobu cukrovinek Učební obor 06-94-2. Praha: Čokoládovny, o. p., Praha 4 - Modřany, str. 332, 1984. Foto archiv autora Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Anna Novotná Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.