Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Předmět: Technologie Ročník: 2. ročník učebního oboru Kuchař-číšník Autor: Mgr. Olga Hrabalová Vaření a dušení ryb Anotace: Prezentace uvádí technologické postupy pokrmů z rybího masa , které jsou upravené vařením a dušením . Prezentace slouží k výkladu nového učiva. Klíčová slova: štika, kapr, treska, vaření, dušení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Olga Hrabalová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 41 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_TE2_13
Vaření a dušení ryb Obrázek č. 1
Příprava ryb vařením Štika, kapr na modro naporcované ryby vložíme do uvařené rybí várky (voda, sůl, ocet, divoké koření, kořenová zelenina, cibule) pomalu táhneme rybu můžeme před vložením do várky přelít horkým octem (po uvaření má ryba zjasněnou barvu kůže) část vody můžeme nahradit bílým vínem podáváme s plátkem citronu a másla, podlijeme malým množstvím rybí várky
Příprava ryb vařením Kapr na černo kapra uvaříme v rybí várce zahustíme jíškou přidáme strouhaný perník, povidla, červené víno a do procezené omáčky mandle, rozinky a sušené švestky
Příprava ryb vařením Štika na severoněmecký způsob porce štiky uvaříme v rybí várce várku zahustíme jíškou provaříme do hotové omáčky přidáme strouhaný křen
Příprava ryb dušením Kapr na česneku kapra osolíme, opepříme, očesnekujeme opečeme na oleji zastříkneme vodou a krátce podusíme do šťávy přidáme máslo
Příprava ryb dušením Kapr dušený na žampionech kapra osolíme, opečeme zastříkneme vodou a podusíme přidáme na másle orestované žampiony a společně podusíme
Příprava ryb dušením Aljašská treska v leču osolenou tresku opečeme přidáme na plátky krájenou cibuli, rajčatový protlak a lečo tresku v této směsi podusíme
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Literatura: Runštuk, J. a kol. Receptury teplých pokrmů. 6. vyd. Hradec Králové: R plus, 2009. 564 s. ISBN 978-80-904093-0-9. Obrázky: č. 1 [online].[cit.2013-02-14] dostupné na www.office.microsoft.com Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Olga Hrabalová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.