SŠ-COPT Uherský Brod Bc. Martin Bártek 9. Výroba petlice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Renáta Burdová Název prezentace (DUMu): 3.1 – 3.4 Lineární rovnice, vyjádření neznámé ze vzorce Název sady:
Advertisements

Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Miroslav Kutnar Název prezentace (DUMu): 1. BOZP při práci se dřevem Název sady: Dřevořezba v odborném výcviku.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Centrální zamykání Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení motorových vozidel.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Kožní soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář) Ročník:1.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): Výroba přetiskovacího laku Název sady: 15. Rytecké techniky pro zdobení zbraní.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 7. Kinematika – rozlišování pohybů a jejich skládání v prakt. úlohách.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 30 Anotace.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Dynamo – regulace Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Miroslav Kutnar Název prezentace (DUMu): Vkládání drátu do dřeva Název sady: Dřevořezba v odborném výcviku (pro.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Imobilizér Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení motorových vozidel Ročník:3.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Tomáš Rachůnek Název prezentace (DUMu): Komolá tělesa Tematická oblast: Povrchy a objemy těles Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Přehled a zvláštní typy zapalování Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Plně elektronické zapalování Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 5. Stříhání plechů, rovnání a ohýbání, pájení (krabička) Název sady: Tematické.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Diagnostika řídících jednotek I. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 17. Přenos programu z PC a upínání obrobku na CNC soustruhu HURCO.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Indukční cívka zapalování Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 7. Odpadní vody a čistírny odpadních vod Název sady: Základy ekologie.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Biologie člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
12. Kombinace květinového vzoru s arabeskou
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Yvona Záhorovská
Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka II.
Název prezentace (DUMu): Geometrická posloupnost – řešené příklady
Název prezentace (DUMu): Regulace klepání motoru
1. Význam a úkoly technického kreslení Technická dokumentace
Motory – mazání a chlazení Ročník:
1.1 – 1.7 Množiny, číselné obory, intervaly, slovní úlohy
SŠ-COPT Uherský Brod Bc. Martin Bártek 16. Opravy vad dřeva
6. Kinematika – druhy pohybů, skládání pohybů
9. Přenos programu z PC do stroje
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka II.
8. Zpracování technologických postupů tepelného zpracování
Název prezentace (DUMu): Chemické procesy v olověných akumulátorech
Výroba špalíku na broušení
19. Kreslení závitových spojů Technická dokumentace pro 1. ročník
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
12. Simulace před obráběním a spuštění programu na CNC frézce HURCO
5.2 – 5.3 Mocniny, odmocniny, mocniny o základu 10
DRUHY ZÁVITŮ VY_32_INOVACE_30_613
Strojní obrábění – Praktická úloha 5
Zpracování drátu I Háček na tabuli
16. Vsazování mosazného drátu do kovu
Zpracování drátu II Háček na tabuli
SŠ-COPT Uherský Brod David Kranz 18. Zdobení nože
Název prezentace (DUMu): Princip klasického zapalování
10.11 – Vietovy vzorce, iracionální rovnice
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Renáta Burdová
4.1 – 4.3 Lineární nerovnice i jednoduchý podílový tvar
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Název prezentace (DUMu): Pohybová soustava člověka I.
PILOVÁNÍ VY_32_INOVACE_15_290
Název prezentace (DUMu): Mocninná funkce – řešené příklady
Název prezentace (DUMu): Dynamo – zapojení
Název prezentace (DUMu): Posloupnosti
7. Druhy čar, měřítka zobrazení, písmo Technická dokumentace
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka
Ruční obrábění plastu II
Strojní obrábění – Praktická úloha 3.
4.8 Nerovnice s abs. hodnotami – Metoda nulových bodů
Dřevořezba v odborném výcviku (pro ročník uměleckých oborů)
17. Tolerance a drsnost na výkrese
Řezání vnějších závitů
Název prezentace (DUMu): Lomená funkce
Transkript prezentace:

SŠ-COPT Uherský Brod Bc. Martin Bártek 9. Výroba petlice Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 9. Výroba petlice Název sady: Tematické a souborné práce do odborného výcviku (pro 1. ročníky puškařských oborů) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0727 Datum vzniku: 13.12.2012 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Tematické a souborné práce do odborného výcviku (pro 1. ročníky puškařských oborů) je ukázat žákům, kteří se v této oblasti vzdělávají, jak prakticky postupovat při výrobě petlice. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Odborný výcvik na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na soubornou práci s tématem výroba petlice.

VŠEOBECNÁ BEZPEČNOSTNÍ PRAVIDLA PŘI PRÁCI NA PRACOVIŠTI Na pracoviště přijít včas a řádně upraven Vždy používat ochranné pomůcky Při práci dodržovat kázeň a pořádek Nářadí používat pouze k účelu k němuž slouží Na konci směny vrátit všechno vypůjčené nářadí Vždy před koncem směny po sobě uklidit

UKÁZKA USTROJENOSTI NA PRACOVIŠTI

ZADÁNÍ PRÁCE: Výroba petlice Dle výkresové dokumentace zhotovte petlici.

CO MUSÍTE PŘED ZAČÁTKEM PRÁCE UDĚLAT: Připravit potřebné nářadí, které konkrétně? Úhelník Rýsovací jehlu Důlčík Kladivo Ocelové pravítko Navrtávák Vrtáky Kličku na vrtačku Podpěrná a závěrný hlavičkář Zatahovák Paralelní svěrky

PŘÍPRAVA MATERIÁLU Obdržený materiál si nejdříve roztřiďte a proveďte na něm povrchovou úpravu.

Pozor však na výsledné rozměry! PILOVÁNÍ Pokud se pozorně podíváte na zadanou práci zjistíte, že se zde nachází více rozměrově shodných částí. Pro urychlení práce tedy můžete opracovávat pilováním shodných částí tak, že si je sepnete paralelními svorkami a takto zafixované části můžete pilovat současně. Pozor však na výsledné rozměry!

SEPNUTÍ PARALELNÍMI SVĚRKAMI

ORÝSOVÁNÍ Po základní úpravě rozměrů je možné začít zpracovávat vrchní část petlice – vytvořit drážku. K tomu je zapotřebí nejdříve pozici drážky orýsovat.

Jakmile máte hotovo, můžete přejít k vrtačkám a drážku předvrtat. VRTÁNÍ Jakmile máte hotovo, můžete přejít k vrtačkám a drážku předvrtat.

PILOVÁNÍ DRÁŽKY Po odstranění otřepů vzniklých při vrtání vypilujte vnitřní drážku. Nezapomeňte její rozměry kontrolovat měřením.

KONTROLA ROZMĚRŮ DRÁŽKY

ORÝSOVÁNÍ A VRTÁNÍ Nyní přichází chvíle na výrobu západky, která obsahuje díru se závitem. Nejdříve vypilujte základní tvar na požadované rozměry a následně vyznačte střed díry se závitem.

ŘEZÁNÍ ZÁVITŮ VNĚJŠÍCH A VNITŘNÍCH Pro daný závit je třeba předvrtat díru vrtákem patřičného průměru. Při řezání vnitřních závitů správně volte závitníky. Zároveň můžete vyřezat do protikusu vnější závit.

ORÝSOVÁNÍ A SEPNUTÍ MATERIÁLU Pro zkompletování petlice je zapotřebí svrtat díry pro snýtování. Kvůli přesnému dodržení rozměrů je vhodné díly sepnout paralelními svorkami, čímž docílíte souososti děr.

SVRTÁVÁNÍ

SNÝTOVÁNÍ Téměř před dokončením zbývá ještě zkompletovat petlici. K tomu účelu poslouží nýty se zapuštěnou hlavou, které nebudou na povrchu petlice nijak překážet.

POSLEDNÍ ÚPRAVY Před závěrečnou kompletací petlice je zapotřebí ještě zkosit hrany jak na petlici, tak na západce.

KONEČNÝ VÝROBEK

Popište příčiny vzniku zmetků při nýtování u následujících ukázek: Otázky na závěr: Popište příčiny vzniku zmetků při nýtování u následujících ukázek:

ZDROJE PRO TEXTOVOU ČÁST: OUTRATA, Jiří. Technologie ručního zpracování kovů: pro 1. ročník OU a UŠ kovodělných oborů. 3.SNTL: Nakladatelství technické literatury, n. p. Spálená 51, 113 02 Praha 1, 1982, 192. ISBN 04-204-82 22

Seznam zdrojů pro použité obrázky Veškeré obrázky a fotografie použité v této prezentaci jsou mé vlastní tvorby.