DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 15 Název školy: Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, p. o. Předmět: Potraviny a výživa Tematický okruh: Zásady správné výživy a způsoby stravování Téma: Diferencovaná strava 4. Ročník: 3. Jméno autora: Ing. Marcela Königová Datum tvorby: 11.07.2012 Anotace: Prezentace seznamuje žáky se zásadami diferencované stravy 4. Materiál je určen pro žáky 3. ročníku obor kuchař, číšník do předmětu „Potraviny a výživa“. Slouží k procvičení učiva na interaktivní tabuli.
obsah Výživa starých osob Výživa sportovců Výživa těhotných a kojících žen
Výživa starých osob Méně pohybu = méně EH Přizpůsobivost a odolnost organismu se snižuje Chrup bývá nedostatečný Usilujeme o aktivní stáří – jíst méně a častěji strava je chutná a pestrá
Výživa sportovců Strava je pestrá s vysokým obsahem EH Strava se mění podle období – tréninkové přípravné závodní
Výživa těhotných a kojících žen Část výživy matky se spotřebuje na výživu plodu a kojence POZOR je třeba vynechat – mastná, přesolená jídla, alkohol, drogy Strava je pestrá a vydatná
zdroje Šebelová, Marie. Potraviny a výživa. Praha: nakladatelství Parta, 2002. ISBN 80-7320-010-4 Obrázky: http://office.microsoft.com, Galerie Office, 11.07.2012