Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 24 Název školy: Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, p. o. Předmět: Technologie Tematický okruh: Pokrmy ze zvěřiny Téma: Předběžná příprava zvěřiny Ročník: 3. Jméno autora: Ing. Vendulka Štěrbová Datum tvorby: Anotace: Prezentace seznamuje žáky s předběžnou přípravou zvěřiny. Materiál je určen pro žáky 3. ročníku obor Gastronomie do předmětu „Technologie“. Slouží k procvičení učiva na interaktivní tabuli.

2 zvěřina PŘEDBĚŽNÁ PŘÍPRAVA

3 Ošetření a zrání masa Zvěřina musí být ihned po odstřelu vyvrhnuta nebo vyháčkována. Zrání masa probíhá pomaleji než u jatečného masa. Čerstvě usmrcená zvěř má tuhé maso, a proto se musí nechat odležet (v peří, kůži). Pernatou zvěřinu necháme zrát zavěšenou za hlavu. Vodní pernatá zvěřina nezraje! (dříve se kazí)

4 Ošetření a zrání masa Vysoká a nízká zvěřinu zavěšujeme za zadní běhy.
Zrání zvěřiny probíhá při nízké teplotě. Maso během zrání mění svoji chuť a vůni, je křehčí, stravitelnější. Zvěřina v kůži tj. srnčí, jelení, dančí může zrát při chladírenských teplotách i 3 týdny. Maso starších kusů se nakládá – marinuje.

5 Příprava srstnaté zvěřiny
Odležení: Převážně u srstnaté zvěřiny. Celé kusy v kůži necháváme viset v chladu. Mění se charakter složitých bílkovin + vyšší podíl kyseliny mléčné. Maso získává své charakteristické vlastnosti.

6 Příprava srstnaté zvěřiny
Nakládání: Nakládáme hlavně maso srstnaté zvěřiny – vysoké. Maso omyjeme, protkneme slaninou, zformujeme, převážeme motouzem, maso prosypeme kořenovou zeleninou a plátky cibule. Vše zalijeme mořidlem (převařená voda + ocet, sůl, divoké koření) a umístíme do chladničky.

7 Zdroje Čermáková, Ludmila. Technologie. Praha: nakladatelství Parta, ISBN Obrázky: Galerie Office,


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google