Výroba koblih Předmět: Technologie Pekař Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Ing. Anna Novotná Výroba koblih Anotace: Výkladová část hodiny. Prezentace pro podporu výkladu učitele na téma Výroba koblih. Klíčová slova: Koblihy, příprava těsta, plnění koblih. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 38 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PK2_15
Příprava těsta a tvarování koblih Smažení Plnění Výroba koblih Příprava těsta a tvarování koblih Smažení Plnění
Příprava těsta Naváží se suroviny podle receptury Z droždí, zlepšujícího přípravku a z části mouky, vody se připraví omládek Z vyzrálého omládku a ostatních surovin se vymísí těsto Těsto se nechá hodinu vyzrát
Tvarování Těsto se rozdělí na klonky Klonky se ztužují Tvarují se do kuličky Kynou při 28 – 30 °C a vyšší relativní vlhkosti
Smažení Vykynuté klonky se vkládají do tuku – oleje rozehřátého na 150 °C Smaží se z každé strany 2 – 3 minuty Po usmažení se vyjmou a nechají okapat od tuku
Plnění Teplé koblihy se plní propasírovaným džemem ručně nebo strojově Plničky – pístová, šneková
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje PŘÍHODA, J., HUMPOLÍKOVÁ , P., NOVOTNÁ, D. Základy pekárenské technologie. 1. vydání. Praha: Pekař a cukrář, 2003, 363 s. ISBN 80-902-9221-6. MÜLLEROVÁ, M., SKALICKÝ, J. Zpracování mouky pro 1. ročník SOU. 1. vydání. Praha: SNTL, 1987, 168 s. SKOUPIL, J., MÜLLEROVÁ , M., ŠTROBACH, J. Zpracování mouky: Technologie pro 3. ročník SPŠ PT. 2. vydání. Praha: SNTL, 1981, 288 s. MÜLLEROVÁ, M., SKALICKÝ J. Zpracování mouky II pro 2. ročník SOU. 1. vydání. Praha: SNTL, 1985, 164 s. Foto archiv autora Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Anna Novotná Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.