Název vzdělávacího materiálu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPrávní vztahy Datum vytvoření
Advertisements

Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Případové studie Úvodní informace Zpracovávaná témata Ukázka zpracovaného tématu CZ.1.07/1.1.00/ My to umíme.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Komanditní společnost - osobní obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
VÝPOČET ČISTÉ MZDY VY_32_INOVACE_12_1_5 VÝPOČET ČISTÉ MZDY Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace Gymnázium a Střední.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_08.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,8,9_15_PŘESTUPKY.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_05.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Práce se spojnicovým diagramem Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Aritmetický průměr Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika Datum.
Mnohočleny Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Matematika – výrazy s proměnnými Datum vytvoření
Věty o shodnosti trojúhelníků
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Složené úrokování Tematická oblast
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Náš svět Tematická oblast
Člověk a vývoj civilizace
Název vzdělávacího materiálu
Název vzdělávacího materiálu
ARTE POVERA Tematická oblast
Práce se sloupkovými diagramy
Pravopisné veršování Tematická oblast Pravopis vesele i vážně
Název projektu: Moderní škola
Název projektu: Moderní škola
Název vzdělávacího materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Sloupkový diagram Tematická oblast
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Dělení mnohočlenů mnohočlenem
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Název vzdělávacího materiálu
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Název vzdělávacího materiálu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Přehled tematických okruhů:
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Systém práva, jednota práva, kritéria členění práva na právní odvětví, právní instituty
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Název projektu: Moderní škola
Konstrukce trojúhelníku podle věty sus
Konstrukce trojúhelníku podle věty Ssu
Název školy: Základní škola Městec Králové
Násobení lomených výrazů
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Dělení mnohočlenů jednočlenem
Název projektu: Moderní škola
Život – pohledy na přírodu
Dělení lomených výrazů
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Konstrukce lichoběžníku
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Kontrolní práce – složené lomené výrazy
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Intenzita elektrického pole
OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M
Transkript prezentace:

Název vzdělávacího materiálu Tematická oblast Právní vztahy Datum vytvoření 21. 7. 2013 Ročník 4. ročník čtyřletého gymnázia a 8. ročník osmiletého gymnázia Stručný obsah Právní způsobilost Způsob využití Prezentaci používáme jako podpůrný prostředek k zopakování si základních pojmů z oblasti práva. Snímky obsahují shrnutí výkladu, otázky a správné odpovědi na zadané otázky. Autor Mgr. Oldřiška Burešová Kód VY_32_INOVACE_19_ZBUR02 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín

Právní způsobilost Fyzická osoba – (...) ...každý člověk Právnická osoba – (...) ...uměle vytvořený subjekt práva Právní způsobilost u fyzických osob: Právní osobnost (...) ...způsobilost k právům a povinnostem, vzniká narozením a zaniká smrtí. (...) - způsobilost vlastním jednáním zakládat, měnit a rušit své právní vztahy; v plné míře vzniká až zletilostí. ...Svéprávnost Právnické osoby právní osobnost nabývají (...) ...nejčastěji zápisem do obchodního rejstříku

Právně trestní odpovědnost Děti – (...) ...do 15 let, nejsou právně odpovědné, stíhání zastaveno Mladiství – (...) ...15 - 18 let, jsou právně odpovědní, snížená trestní sazba Nezletilí – (...) ...děti + mladiství Zletilí – (...) ...od 18 let, plná právní odpovědnost

Veřejné a soukromé právo Veřejné právo – (...) ...vymezuje a chrání zájmy státu, lidu, většiny Účastníci si (...) rovni, stát jako nositel moci je (...). ...nejsou... je nadřazen. Soukromé právo – účastníci si (...) rovni. ...jsou

Odvětví veřejného práva Ústavní právo Správní právo Trestní právo Finanční právo

Odvětví soukromého práva Občanské právo Rodinné právo Obchodní právo Autorské právo Patentové právo Pracovní právo Právo sociálního zabezpečení Mezinárodní právo soukromé

Práce ve dvojici Za pomoci svých studijních materiálů vyhledejte odpovědi na následující otázky: Vysvětlete rozdíl mezi objektivním a subjektivním právem. Popište strukturu právního řádu ČR (dle právní síly jednotlivých norem). Co je právní vědomí a co je zákonnost? Kdo může v ČR předkládat návrh zákona? Jak probíhá proces schvalování norem? Kdo je FO a PO? A jak vzniká jejich právní osobnost a svéprávnost k právním úkonům? Vymezte právní odpovědnost FO v závislosti na věku.