Maturitní otázka 17., 22 HACCP.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hotelová škola Světlá a OA Velké Meziříčí HACCP V GASTRONOMII
Advertisements

Českomoravské sdružení organizací zemědělského zásobování a nákupu
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Registrace podniku – živočišné produkty.
Projektové řízení Modul č.1.
Zásady systému kritických kontrolních bodů (HACCP)
Dokumentace k zajištění BOZP
Mezinárodní standard HACCP
Systém kritických bodů
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Postupy k ověřování účinného fungování HACCP=
Technická kontrola a evidence.
HACCP. Co je HACCP ??? Hazard Analysis Critical Control Points Vědecky založený systém řízení zdravotní nezávadnosti potravin Systematicky identifikuje.
Běžné chyby v hodnocení rizik
HACCP Hazard Analysis and Critical Control Point
Systém kritických bodů – HACCP
ZÁKON O KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI účel zákona současný legislativní stav působnost orgánů veřejné správy základní pojmy prováděcí předpisy.
SPECIALizační program pro učitele odborného výcviku
Metoda FMEA týmová analýza možností vzniku vad u posuzovaného návrhu spojenou s ohodnocením rizik výsledkem aplikace je návrh a realizace opatření vedoucích.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Marketing medu MUDr.Radek Hubač.
Hygiena a bezpečnost při práci
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Komplexní produktivní údržba (TPM)
TECHNICKÝ AUDIT 7. přednáška. Odhad a snížení rizika  Odhad rizika při zohlednění závažnosti možného poranění nebo škody na zdraví a pravděpodobnosti.
Postupy založené na zásadách
Hygiena a bezpečnost práce v gastronomii
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Kontrola a certifikace v ekologickém zemědělství
Dokumentace k zajištění BOZP
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Dozor státní veterinární správy v zařízení stravovacích služeb
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
HACCP.
Ekologická politika a potraviny JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
Požadavky mezinárodních standardů na pomocné a přídatné látky Ing. Naděžda Kulišťáková Cahlíková, Ph.D. Dr. Ing. Leona Petrová Ing. Petra Šotolová.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
[ 1 ] MVDr. Vratislav Krupka © 2013 Státní ústav kontrolu léčiv.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP50 Název školy.
Postupy založené na zásadách HACCP LF Praha Mgr. Miroslava Slavíková Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem Územní.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
7 PRINCIPŮ HACCP. HACCP Hazard Analysis Critical Control Points Vědecky založený a systematický systém, který identifikuje specifická rizika a opatření.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Porada pro vedoucí školních jídelen říjen 2011 Bc. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Management řízení organizací. složky řízení plánování plánování organizování organizování vedení lidí a motivace vedení lidí a motivace kontrola kontrola.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích.
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
HACCP.
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
„Systém kritických bodů „
„Hazard Analys and Critical Control Points „
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Gastronomická zařízení - HACCP
Postup pro zavádění systému HACCP
Kontrola prací s cytostatiky
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Česká zemědělská a potravinářská inspekce
Transkript prezentace:

Maturitní otázka 17., 22 HACCP

Bezpečnost a hygiena potravin Základní povinnost při výrobě jídel – dodržení hygieny (osobní, potravin, strojů, zařízení )

HACCP Podstatou je systém preventivních opatření, sloužících k zajištění zdravotní nezávadnosti potravin a pokrmů během všech činností souvisejících s výrobou, zpracováním, přepravou, manipulací, skladováním a prodejem potravin konkrétnímu spotřebiteli. Systém vyvinut pro NASA v šedesátých letech minulého století Hazard = riziko nebo nebezpečí vzniku nákazy, poranění nebo podobnou újmu na zdraví člověka. Analysis = analýza pravděpodobnosti vzniku kontaminace pokrmů Critical Control Point = kritické kontrolní body označující konkrétní fázi výroby, ve které hrozí riziko kontaminace potravin

Systém kritických bodů Sestaveno celkem 7 bodů Provedení analýzy nebezpečí – v procesu nakládání s potravinami vytipujeme taková místa, která by mohla znamenat ohrožení jejich bezpečnosti . (od přijetí surovin až po konzumaci výrobku) Stanovení kritických bodů – jsou úseky nebo činnosti při výrobě nebo uvádění potravin do oběhu, ve kterých je největší riziko porušení zdravotní nezávadnosti potravin

7 bodů HACCP 3. Stanovení kritických mezí – jsou znaky a hodnoty, které musí být sledovány –(čas, teplota, vlhkost, pH atd.) 4. Zavedení postupů pro průběžné sledování všech znaků a hodnot a jejich záznam, který musí být podepsán pracovníkem provádějící sledování. 5. Určení nápravních opatření – uvedení kritických bodů do bezpečného stavu ihned, jakmile dojde k překročení kritické meze. Provedená nápravná opatření musí být zaznamenána v dokumentaci 6. Stanovení harmonogramu ověřovacích postupů a vnitřních auditů, které posoudí, zda systém HACCP pracuje účinně 7. Zavedení evidence – obsahující dokumentaci o postupech a vedení záznamů v protokolech o výsledcích kontrol, o teplotách a likvidaci nevyhovujících pokrmů.

Příčiny vzniku zdravotního nebezpečí potravin Biologické nebezpečí –způsobené mikroby parazity Chemické nebezpečí Fyzikální nebezpečí